​Euro e cu gândul la 4,6 lei

Ședințele în care tranzacțiile pe raportul euro/leu se realizau într-un culoar de 0,5 – 1 ban, au devenit tot mai rare în ultima perioadă, în condițiile în care piața a fost mișcată, mai ales, de crizele politice (guvernamentale) dâmbovițene sau încercările de modificare ale mediului fiscal local.

Taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri au înrăutăţit, în perioada 6 – 12 iulie, percepţia pieței în privința perspectivelor economice ale României. Analiștii de la Unicredit Bank chiar au plusat și anticipează o creștere a euro la 5 lei.

Astfel, cursul euro a crescut la debutul intervalului la 4,5870 lei, fiind testată depășirea pragului de 4,59 lei, pe fondul nemulțumirilor din piață.

Marcările de profit, la care au recurs speculatorii care mizau pe o creștere peste 4,6 lei, și majorarea cererii de titluri de stat românești din partea fondurilor străine au permis leului să recupereze din terenul pierdut, media coborând la 4,568 lei.

Finanțele au reușit să plaseze luni și marți obligațiuni în valoare de 575 milioane lei, cu scadența la sfârșitul lui aprilie 2019 la un randament mediu de 3,37%/an. Ofertele de cumpărare ale băncilor comerciale și ale clienților lor s-au ridicat la circa un miliard de lei.

Ultima ședință a perioadei a readus euro pe creștere iar media a urcat la 4,5718 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat între 4,567 și 4,573 lei.

În lipsa unor clarificări ale politicilor fiscale, în condițiile în care PSD-ALDE caută noi taxe prin care să poată îndeplini promisiunile din campania electorală a toamnei trecute, dar și a unei creșteri economice care se bazează în cea mai mare parte pe consum și nu pe producție, poziția leului este una fragilă, prin majorarea dezechilibrului dintre import și export, creând presiune asupra cursului care ar putea atinge noi maxime istorice. Ultimul record, de 4,6481 lei, a fost atins în 3 august 2012.

Cursul dolarului american a crescut la 4,0512 dar a încheiat perioada la 4,0093 lei, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,007 și 4,015 lei.

Moneda elvețiană s-a menținut pe o pantă descendentă. Ea s-a depreciat pe piețele internaționale de la 1,097 la 1,106 franci/euro, iar media a coborât de la 4,1857 la 4,1386 lei, la finalul perioadei cursul fiind stabilit la 4,1436 lei.

Perechea euro/dolar a avut evoluție stabilă, în prima parte a intervalului, ea tranzacționându-se pe piețele internaționale între 1,1330 și 1,14 dolari.

La finalul intervalului cotațiile au țâșnit la 1,1442 – 1,1489 dolari, după aparitia unei informații care îl vizează pe pe Donald Trump Jr. care s-ar fi întâlnit în iunie 2016 cu un avocat rus, ceea ce a înmulțit numărul celor care cred că familia Trump a colaborat cu Rusia pentru a-și asigura sprijinul lui Vladimir Putin în timpul campaniei electorale prezidențiale.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că Administrația de la Casa Albă a tot repetat, încă de la începutul anului, că dolarul, care coborâse la 1,04 față de euro, că este supraapreciat. După aceste afirmații, dolarul a avut cel mai slab trimestru din ultimii anii față de un coș al principalelor valute.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*