​Leul s-a apreciat, dobânzile vor continua să crească

În perioada 28 septembrie – 4 octombrie​, piața valutară a fost calmă, cu o ușoară tendință de apreciere a leului, spre finalul ei. În schimb, segmentul monetar a fost foarte agitat, dobânzile țâșnind spre maxime ale ultimilor aproape trei ani.

Reţeaua de falsificatori nu se încurca la mărunţiş: producea bancnote de câte 500 de lei

Comparativ cu finalul lui august, euro s-a apreciat în septembrie cu circa un ban, dolarul a câștigat aproape trei bani, iar francul elvețian un ban.

Cursul euro a scăzut de la 4,5991 lei, valoare maximă a ultimilor mai mult de cinci ani, la 4,5772 lei, medie care a mai fost atinsă la jumătatea lui august, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,576 și 4,589 lei cu închiderea la 4,578 – 4,581 lei.

La aprecierea leului au contribuit, în primul rând, creșterea dobânzilor la lei, vânzarea de valută și plasarea leilor în piața monetară aducând randamente mai bune, în condițiile în care se anticipează continuarea procesului de majorare a acestora. La aceasta s-a adăugat criza apărută în zona euro, după referendumul pentru independenţă organizat în Catalonia.

Cursul dolarului american a fluctuat între 3,8977 și 3,9086 lei, maxim al ultimelor două luni. Sfârșitul perioadei a adus o medie de 3,8928, când cotațiile au fluctuat între 3,886 și 3,908 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,139 și 1,147 franci/euro, astfel că media s-a mișcat în culoarul 3,9988 – 4,0259 lei.

Pe piața monetară s-a înregistrat o creștere constantă a indicilor ROBOR, cei în funcție de care sunt stabilite ratele la împrumuturi. Indicele la trei luni, care este folosit de bănci pentru stabilirea costului creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut marți la 1,8%, cel mai ridicat nivel începând cu noiembrie 2014, aproape dublu față de începutul lunii trecute. În cazul indicelului la șase luni acesta a urcatla 1,89%.

Pentru a tempera lipsa de lichiditate din ultimele două săptămâni, BNR a împrumutat băncile comerciale cu aproape 9,4 miliarde lei, pe o perioadă de o săptămană la o dobândă de 1,75%. Această a fost prima astfel de operațiune realizată din 31 august 2015.

Intervenția a avut efecte minime, la finalul intervalului indicele la trei luni coborând la 1,79%, iar cei la șase luni la 1,87%. „Este datoria BNR să asigure lichiditatea adecvată în piaţă. BNR va da lichiditate, cât este nevoie“, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu. Marți, BNR a împrumutat băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa la 7 zile, la o dobândă de 1,75%, prima astfel de intervenție derulată din august 2015. Guvernatorul BNR atrage însă atenția: „Nu vindem iluzii populaţiei. S-a ieşit din zona dobânzilor foarte scăzute, apropiate de zero, în toată lumea. Mişcarea de dobândă a fost prognozată de BNR. Creşterea dobânzilor este inevitabilă“.

Trecând la evoluția perechii euro/dolar, aceasta a fost influențată în principal de declarațiile președintei Rezervei Federale americane, Janet Yellen, referitoare la perspectivele unei noi majorări, a treia din acest an, a dobânzii-cheie, care ar urma să urce la 1,4%.

Euro a scăzut de la 1,1862 la 1,1696 dolari, cel mai mic nivel al ultimelor șase săptămâni. La finalul intervalului, cotațiile fluctuau între 1,1736 și 1,1787 dolari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*