10 ani de la inaugurarea Galeriei de Artă Românească

Anul acesta, Muzeul Național Brukenthal aniversează împlinirea a zece ani de la inaugurarea Galeriei de Artă Românească.

Pentru prima oară în istoria muzeului, colecției de pictură românească i s-a dedicat un spațiu special, alături de expozițiile de artă europeană din Palatul Brukenthal, situat la etajul al doilea al Casei Albastre, în care sunt expuse lucrări remarcabile ale celor mai importanți artiști din România secolelor XVIII-XX. Conceptul expozițional a fost realizat pe baza unei cercetări complexe a patrimoniului de peste 1.500 de lucrări de pictură. Expunerea fundamentată pe principiile cronologic, stilistic, comparativ şi sincronic, evidențiază influenţele curentelor europene asupra artei naţionale, precum şi specificitatea acesteia, urmărindu-se totodată asigurarea unei atmosfere plăcute, de satisfacție estetică și relaxare.

Expoziţia „10 ani de la inaugurarea Galeriei de Artă Românească” va fi vernisată miercuri, 18 iulie, la ora 13. Curator este dr. Iulia Mesea, iar conceptul grafic îi aparține lui Chris Balthes. Expoziția va putea fi vizitată la Casa Albastră, Sala Multimedia, până pe 31 august.

„Expoziția de față are un caracter documentar și prezintă cele mai importante aspecte ale existenței galeriei, de la constituirea colecției de pictură românească, la cercetarea acestui patrimoniu, elaborarea conceptului expozițional, apoi la reabilitarea clădirii și amenajarea spațiului (care au avut loc printr-un amplu proiect desfășurat în cadrul programului «Reabilitarea Monumentelor Istorice din România» al Ministerului Culturii, în cursul anului 2008, și au adus sălile de expune și depozitare la standardele corespunzătoare), munca «din spatele scenei», conservarea și restaurarea patrimoniului, până la inaugurarea galeriei, expozițiile temporare, activitățile cu publicul și publicații etc.

Unul dintre proiectele dedicate aniversării unui deceniu de existență a Galeriei de Artă Românească, intitulat «Lucrarea lunii», vă invită să reveniți periodic în spațiile expoziției permanente. Câte un tablou aflat pe simeza expoziției este prezentat vizitatorilor prin texte speciale destinate separat publicului adult și celor mici. În felul acesta, în acest an aniversar oferim admiratorilor de artă posibilitatea de a stabili o relație mai apropiată cu operele de artă, de a pătrunde în intimitatea actului de creație și a atmosferei aparte pe care un tablou îl creează în spațiul în care este expus.

Aniversați în același an în care sărbătorim Centenarul Unirii, cei 10 ani de existență a Galeriei de Artă Românească se încarcă de emoție și semnificații în sensul respectului valorilor cultural artistice ale acestei țări, al administrării profesioniste și responsabile a patrimoniului cultural național și al bucuriei întâlnirii cu tezaurul de cultură și artă al României”, transmite dr. Iulia Mesea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*