2013: buget de dezvoltare

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, consideră că, în acest an, Sibiul va avea un buget „un pic mai mare“ faţă de cel din 2012, ceea ce va permite continuarea investiţiilor în municipiu, mai ales a celor din infrastructură.

Sibienii vor plăti, din 15 ianuarie, taxe şi impozite majorate cu 16,5%, iar cei care vor achita integral contribuţia către Primărie vor plăti doar cu 6,5% mai mult faţă de anul trecut, după ce marţi, într-o şedinţă extraordinară, primarul Klaus Iohannis, susţinut de majoritatea consilierilor locali, a decis să dubleze bonificaţia acordată pentru bună plată, majorând-o de la 5 la 10 procente. Doar impozitele pe autovehicule nu se modifică. „Este vorba despre o modificare a impozitelor şi taxelor locale datorită inflaţiei. E un lucru normal. Sunt multe proiecte pentru care este nevoie de bani“, a motivat Iohannis, adăugând că noul cuantum va fi menţinut până în 2015.

 

Critici spre Bucureşti

 

Pe de altă parte, Iohannis nu este de acord cu sistemul actual de construcţie a taxelor locale, impus de Codul Fiscal. „Se trece cu nonșalanță peste autonomia locală și cred că nu ar fi rău să sugerăm celor care au puterea să decidă să se facă câteva schimbări care țin de schimbarea principiului. Este, după părerea mea, fundamental greșit ca Guvernul să stabiliească nivelul impozitelor și taxelor locale pe toate palierele. Evident că este, probabil, bine să existe o marjă în care se poate lucra. Una reală, nu una artificială, cum este acum Codul Fiscal“, a punctat el.

 

Comparabil cu 2012

 

În ceea ce priveşte „puşculiţa“ locală pentru anul care abia a început, şeful administraţiei sibiene estimează că va fi asemănătoare cu bugetul de anul trecut. „Posibil să fie un pic mai mare, fiindcă am rămas la sfârşitul anului 2012 cu un excedent bugetar pe care îl vom prelua în bugetul pe 2013. Acesta este un lucru bun, dar nu vor fi diferenţe esenţiale. La infrastructură şi la celelalte capitole, vom avea sume comparabile cu ce am avut în 2012. Excedent este de peste 20 de milioane de lei. Provine în esenţă din lucrări executate, pe fonduri europene“, a detaliat Iohannis, în prima sa conferinţă de presă din acest an.

 

Peste aşteptări

 

El a explicat că anul trecut Sibiul a avut un „buget constant şi solid“, mai mare la finalul anului, decât cel previzionat. În 2012, banii Primăriei Sibiu proveniţi din taxele şi impozitele locale au fost cu 8% mai mulţi decât cei din 2011, adică o diferenţă de 7,2 milioane de lei. Dacă în 2012, municipalitatea a strâns din taxe şi impozite locale suma de 99.850.295 lei, în acest an mizează pe încasări la fel de mari, dacă nu mai mari.

 

Mai multe investiţii, nu şi investitori

 

Fabricile din Zona Industrială Vest şi-au mărit majoritatea capacitatea de producţie, ceea ce a dus la crearea a câtorva sute de noi locuri de muncă în Sibiu. Totuşi, anul trecut, au venit foarte puţine firme noi, după cum a afirmat Iohannis. „Putem să spunem că s-au creat foarte multe locuri de muncă în 2012, dar nu prin noi investitori, ci prin noi investiţii în facilităţile existente. În Zona Industrială Vest s-au creat foarte multe hale noi, secţii noi, au consumat banii investitorilor, ajutoare de stat, bani europeni, s-au creat sute de locuri de muncă. Stăm foarte bune la investiţii, dar sunt foarte puţine firme noi. Cadrul general din România nu a fost unul bun pentru investitorii străini“, explică primarul. El a nuanţat că guvernarea Boc şi certurile politice din 2012 i-au alungat pe investitorii străini, care ar fi fost interesaţi şi de Sibiu.

 

Turismul, domeniu-cheie

 

Cu două domenii care nu au fost afectate puternic de criză, industria şi turismul, Sibiul speră în continuare la o dezvoltare sănătoasă, pe termen lung. „Sunt două domenii în care credem că suntem foarte performanţi şi în care putem să atragem investiţii în continuare. Este vorba de industrie şi de turism. În turism nu este vorba doar de hoteluri şi restaurante, ci şi de agenţii care continuă să vină la Sibiu. Avem din ce în ce mai multe grupuri organizate la Sibiu“, a constatat edilul-şef.

 

6,5

procente va fi majorarea efectivă pentru cei care îşi achită dările până la 31 martie

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*