25 de ani de FITS

Cea de a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară, anul acesta, între 8 și 17 iunie.

foto: Sebastian Marcovici

Evenimentul va avea loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, cu ocazia Centenarului. Așa cum a obișnuit publicul sibian până acum, timp de 10 zile, FITS transformă Sibiul într-o scenă imensă, gazdă a 3.300 de artiști din toată lumea.

Această ediție a festivalului aduce una dintre cele mai importante instituții teatrale europene din Germania, Thalia Theater Hamburg, precum și cel mai important teatru nipon, Tokyo Metropolitan Theatre, care vine cu spectacolul „One Green Bottle”, coprodus cu Teatrul Național din Londra.

Cu ocazia aniversării a 80 de ani de existență a British Council în România, din Marea Britanie vor veni Luca Silvestrini’s Protein și Neil Bartlet, cu unele dintre cele mai importante spectacole ale momentului.

Împreună cu artiștii israelieni se sărbătorește Centenarul României, dar și 70 de ani de existență a statului Israel. Publicul sibian va fi onorat să primească cel mai mare autor de teatru din Israel, Hanoch Levin și Gesher Theater, dar și unele din cele mai prestigioase companii de dans din lume, Kibbutz Contemporary Dance Company și Kolben Dance Company.

Așa cum FITS sărbătorește 25 de ani de existență anul acesta, China Shanghai International Arts Festival sărbătorește 20 de ani de existență și vor avea ocazia să sărbătorească aceste evenimente împreună, deoarece anul trecut s-a semnat un acord de parteneriat între cele două festivaluri.

Pe o scenă amenajată în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, prin programul American Democracy Series, vor apărea în fața militarilor, dar și a publicului civil, Peter Sellars și The Flex Dance Company.

De asemenea, va fi inaugurat un program cu Parc de la Vilette, „Micro-Folie”, creat special pentru copiii din România, într-un program pilot la Sibiu, în care sunt implicate muzee și instituții de spectacol din Franța.

Ca în fiecare an, FITS aduce 450 de voluntari din România și țările participante, dar și Bursa de Spectacole, care are loc în perioada 11-16 iunie și care oferă șansa unui dialog între participanți – directori de festivaluri și instituții, actori, producători, programatori. Înscrierile pentru această bursă sunt deschise până la finalul zilei de 23 martie.

Primele bilete pentru FITS 2018 se pot achiziționa din 27 martie, de pe site-ul festivalului, dar și de la Agenția Teatrală de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 (marți-sâmbătă, în intervalul orar 11-18 și duminică, de la 10 la 14).


Cătălina STANISLAV

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat