2500 de sibieni s-au înarmat

 

 

 

 

În judeţul Sibiu sunt, la ora actuală, peste 1.400 de posesori de arme letale şi peste 1.100 de posesori de arme neletale. Cu toate acestea nu există niciun poligon în care aceştia să-şi exerseze armele, decât cele ale MAI şi MApN. În aceste condiţii, probabil doar legislaţia severă din domeniu îi împiedică pe aceşti deţinători de arme şi-şi exerseze talentele de pistolari în public, aşa cum s-a întâmplat deja în alte mari oraşe ale ţării.

 

Mulţi sibieni simt că sunt mai în siguranţă dacă au acasă, sau la îndemână, o armă. Legislaţia din ţara noastră le permite să posede o armă neletală, adică un pistol cu bile de cauciuc, o armă cu aer comprimat, cu gaze, una de tir sportiv sau chiar o arbaletă. Aceasta, dacă trec un banal test psihologic, îşi înregistrează arma la poliţie şi obţin un permis pentru ea. Până aici totul pare uşor. Mai dificil este dacă vrei să şi foloseşti arma pe care ai cumpărat-o. Nu prea ai unde, deoarece în judeţul Sibiu nu există niciun poligon de tir, cu excepţia celor ale MAI şi MapN. Iar legislaţia în domeniu interzice cu desăvârşire utilizarea acestor arme în alte scopuri decât în caz de forţă majoră, adică de autoapărare. Sau, în cazul sportivilor,  cu scopul de a exersa, doar că nu prea au unde. Deoarece, conform legii, dacă eşti proprietarul unei astfel de arme, nu ai voie să tragi cu ea în curtea din spatele casei, pe câmp sau la marginea pădurii.  Şi e normal să fie aşa. Numai că, poate tocmai lipsa unui loc amenajat în care să îşi poată exersa talentele de pistolari îi poate determina pe unii să-şi folosească armele la întâmplare, chiar dacă acest gest are iz penal.

Poligon de închiriat

Pentru cei care doresc, poligonul de trageri al MAI, situat în Dealul Guşteriţei, poate fi închiriat în orice moment. Preţul pare infim, de doar 142 de lei pe zi. Condiţiile sunt însă cele care îi descurajează pe pistolarii amatori. Dacă vor să participe la o sesiune de trageri în poligonul închiriat de la MAI, trebuie să îşi asigure asistenţă medicală, un armurier care să asiste la trageri, un instructor care să coordoneze activitatea de executare a tragerilor, şi multe alte condiţii destul de greu de îndeplinit.

Peste 2.000 de posesori de arme

L a ora actuală, în judeţul Sibiu sunt  1.181 de deţinători de arme neletale şi 1.401 deţinători de arme letale, înregistraţi la Serviciul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Sibiu, însă numărul acestora variază continuu. În categoria armelor letale intră armele cu glonţ, armele de tir cu glonţ şi armele de vânătoare. Însă nu oricine poate deţine astfel de arme. „Pentru aceasta e nevoie de o calitate specială. De exemplu, arme cu glonţ pot deţine doar persoanele care au calitatea de poliţist, magistrat, militar sau demnitar”, explică inspectorul Marius Barbu, din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substanţe Periculoase din cadrul IPJ. Toate aceste arme, letale sau neletale, se pot procura de la magazinele de profil, autorizate. Astfel de magazine sunt două în Sibiu, pe strada Constituţiei nr. 20, lângă AJVPS şi la Complexul Cedonia, unul în Mediaş, pe strada Ludwig Roth şi unul în Şelimbăr. Aceste magazine au şi calitatea de armurier şi obligaţia de a înştiinţa poliţia despre orice tranzacţie pe care o fac.

Registrul naţional al Armelor

Fiecare armă deţinută legal de către un cetăţean este înregistrată de poliţişti in registrul Naţional al Armelor, adică un registru electronic al tuturor armelor deţinute legal in România. Fiecare sibian care intenţionează să cumpere o armă, trebuie să se prezinte la Serviciul Arme, Explozivi si Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Sibiu pentru a înregistra arma şi pentru a i se elibera un permis pentru ea. Eliberarea acestui permis durează între 10 şi 40 de zile. Acest permis trebuie reînnoit înainte de expirarea termenului de cinci ani. Dacă acest termen expira iar permisul nu este reînnoit înainte de acest termen, persoana respectiva risca anularea dreptului de folosire a armei pentru doi ani de zile, dar şi amenda. De asemenea, fiecare cetăţean care găseşte o armă, indiferent cât de veche, are obligaţia de a se prezenta cu ea la Poliţie imediat, sau în maxim 24 de ore.

 

Permise anulate

În urma sângerosului atac de la Complexul Perla, din primăvara acestui an, la nivel naţional a fost demarata o ampla campanie de verificare a deţinătorilor de arme letale. La nivelul judeţului Sibiu, această campanie a fost încheiată în luna iulie, moment în acre existau 1.389 de deţinători de arme letale în tot judeţul. Dintre aceştia, mulţi au rămas fără permis. „În urma verificărilor amănunţite efectuate s-a dispus măsura anulării dreptului de port şi folosire a armelor letale pentru 89 de posesori. Această procedură este în curs de finalizare. Urmează înştiinţarea, decizia, iar apoi cei direct vizaţi pot depune contestaţii.”, explică subcomisarul Cristian Dena, din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al IPJ Sibiu. Printre motivele pentru care a fost anulat dreptul de deţinere şi folosire a armei se numără neconcordanţa dintre domiciliul real şi cel din permis, neprezentarea la prelungirea perioadei de valabilitate de cinci ani a permisului, sau chiar decesul. Oamenii legii au identificat persoane care figurează ca şi posesoare de arme, dar care au decedat între timp. Se vor demara în continuare cercetări pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu armele deţinute de acestea, deoarece urmaşii aveau obligaţia de a le depune la un armurier autorizat.

 

Programul de lucru cu publicul al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase este de luni până joi, între orele 8.30-10.30. În acest interval de timp se depun şi se ridică şi permisele de port-armă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*