400 de locuri de parcare sub Piața Gării și Piața Cibin

Primăria Sibiu este pe cale să rezolve problema parcărilor, cel puțin în ceea ce privește zona centrală. Va demara realizarea studiilor de fezabilitate pentru trei parcări zonale: una supraterană în cartierul Hipodrom și două subterane în Piața Gării și sub Piața Cibin. Fiecare din cele două parcări subterane va putea găzdui aproximativ 200 de mașini. O altă parcare, de 1.400 metri pătrați, urmează să fie amenajată în cartierul Valea Aurie, iar alte locuri de parcare vor apărea în cartierele unde au fost planificate lucrări de modernizare.

Totuși, sibienii trebuie să mai aștepte cel puțin doi ani până când vor apărea parcările subterane și supraterane.

În 2018, Primăria Sibiu va demara realizarea studiilor de fezabilitate pentru trei parcări zonale: una supraterană în cartierul Hipodrom (în zona sensului giratoriu de la intersecția străzii Nicolae Iorga cu Bd. Mihai Viteazu – zona blocurilor P) și două parcări subterane în Piața Gării și sub Piața Cibin. Cel mai probabil, lucrările efective vor demara în 2019.

Fodor: „Sper că nu vor fi probleme“

„Acum alocăm banii pentru studii. Sper că nu vor fi probleme majore. Aproape sigur nu vor exista probleme pentru parcarea subterană din Piața Gării și sper că nici la cea de sub Piața Cibin. Ne-am făcut calculele preliminare“, a spus, ieri, primarul Astrid Fodor, la prezentarea proiectului de buget pe anul acesta. Reținerea edilului-șef vine în ceea ce privește parcarea de sub Piața Cibin, unde va fi nevoie de studii arheologice, având în vedere apropierea de centrul istoric al Sibiului. În total, potrivit estimărilor făcute, în cele două parcări subterane vor fi puse la dispoziția sibienilor în jur de 400 de locuri de parcare. Referitor la parcarea supraterană din cartierul Hipodrom, Fodor încă nu a dat detalii despre numărul locurilor de parcare.

Soluții pentru Valea Aurie și centru

Până atunci, municipalitatea are un proiect mult mai realist și complet realizabil în acest an. Planurile se referă la cartierul Valea Aurie: crearea unei parcări de 1.400 de metri pătrați în fața școlii de pe strada Sibiel. Finalizarea parcărilor subterane și supraterane va ține cont și de Planul de Mobilitate Urbană.

Totodată, pentru a decongestiona traficul în zona centrului istoric, Primăria și Tursib vor introduce autobuze electrice de capacitate mai redusă, care vor circula pe un traseu bine definit în jurul centrului istoric. Aceasta pentru a-i determina pe sibieni să folosească mai puțin mașina personală pentru a-și rezolva problemele în zona centrală.

Variantă bună, dar nu depinde de Primărie

Una dintre soluțiile care ar fi putut duce la crearea de noi locuri de parcare în zona centrală se leagă de spațiul generos al fostei fabrici Independența, din perimetrul străzilor Ocnei și Târgul Fânului, dar aceasta nu poate fi aplicată, chiar dacă Primăria a avut în vedere acest lucru. Fodor a avut întâlniri cu proprietarii terenului, dar aceștia nu sunt interesați de o asemenea variantă. „Am avut discuții cu ei, dar vor să valorifice în viitor zona. Am vorbit la începutul lunii ianuarie cu membrii Consiliului de Administrație de acolo“, susține edilul-șef.

Noi parcări printre blocuri

În cartierele Sibiului vor avea loc, în 2018, lucrări de modernizare, reparații și amenajare parcări: se vor finaliza lucrările în cartierul Hipodrom II; sunt în curs de contractare lucrările de modernizare în cartierul Hipodrom, zona cuprinsă între Aleea Frații Buzești și Calea Cisnădiei și str. Nicolae Iorga; se vor executa lucrările de modernizare în zonele de blocuri de pe str. Școala de Înot, cea de pe bulevardul Vasile Milea (zona Poliției) și cea din zona str. Simion Mehedinți; se va lucra în zonele de blocuri de la Gară (de la str. Uzinei și până la str. Abatorului); sunt în curs de contractare lucrările de modernizare în zona de blocuri din cartierul Turnișor, de pe Șoseaua Alba Iulia și sunt în curs de contractare și lucrările pentru zona de blocuri de pe străzile Henri Coandă – Oțelarilor și zona Broscăriei.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*