45 de ani de jazz la Sibiu

În acest an, Sibiu Jazz Festival împlineşte 45 de ani de existenţă. În luna octombrie, acordurile muzicii de jazz vor cuceri din nou Sibiul.

Achille Succi 1Puţine festivaluri de jazz din lume se pot mândri, precum cel de la Sibiu, cu o existenţă mai lungă de patru decenii. Pentru o artă abia trecută de un secol, asta reprezintă în sine o apreciabilă performanţă. Perpetuarea nobilului eveniment cultural sibian a fost posibilă, în ultimii vreo 15 ani, graţie implicării echipei Fundației Sibiu Jazz Festival, condusă de Simona Adina Maxim – director executiv și îndrumată de „veteranul” H.J. Konstantin Schmidt – director artistic. La cei 45 de ani, împliniți anul acesta, Săptămâna Jazzistică de la Sibiu își afirmă statutul de cel mai solid brand românesc printre festivalurile de gen. O asemenea longevitate e dificil de întâlnit pe Glob şi reprezintă o optimă carte de vizită pentru Sibiu şi – prin extensie – pentru Transilvania, România, Europa Centrală şi Uniunea Europeană. Longeviv si versat în parcurgerea labirinturilor impresariale internaţionale, Schmidt simte pulsul progresivei globalizări a acestei muzici, care excelase dintru început prin cosmopolitismul ei manifest. Ca atare, cei ce îşi vor face timp să se delecteze cu jazz în fermecătorul Sibiu al lunii Brumărel, au şansa de „a lua pulsul” actualităţii muzical-improvizatorice cu varii origini etno-culturale.

Concursul de jazz

Tonul îl vor da tinerele talente reunite în tradiţionalul Concurs Sibiu Jazz Festival, aflat la a 15-a ediție consecutivă, organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu. Se anunţă forţe proaspete din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Chişinău, Braşov, Târgu Mureş și Sibiu. În linii mari şi restul programului se anunţă variat, cosmopolit şi, în bună măsură, inedit pentru scenele noastre. Astfel, joi, 22 octombrie, ne vor cuceri ritmurile groove din proiectul „Jazz Talks” al trioului elvețian Vein și acordurile profunde ale cvartetului contrabasistului italian Niccolo Faraci. Seara de vineri debutează cu un concert de excepție: Dorantes – „InterAccion”, pentru prima dată în România, unul dintre cei mai interesanți și captivanți pianiști și compozitori de flamenco din lume. Al doilea concert al serii va fi susținut de Edi Jak Neumann Quartet, care va încânta publicul cu un program „In Memoriam Ornette Coleman” – timbrul abraziv pe care acesta îl imprimă saxofonului tenor fiind remarcabil pe scena jazz-ului contemporan autohton.Edi Jak Neumann

Weekend de excepţie

Sâmbătă vom savura jazz-ul de inspirație evreiască al lui Amos Hoffman, o combinație electrizantă, în care influențele melodice și ritmice orientale se împletesc cu groove-ul american. Ajungem şi la un punct de maximă atractivitate din program. Fiindcă, de ani buni, festivalul de la Sibiu e singurul de la noi ce acordă locul cuvenit fundamentalelor curente jazzistice de sorginte latino-americană. Nu e la îndemâna oricui să vadă în România pe viu a doua generație Buena Vista Social Club, ce personifică sinteza creativă dintre jazz şi mirificul univers muzical cubanez (dintre ţările neolatine extraeuropene, doar Brazilia depăşeşte Cuba ca pondere în istoria jazzului). Astfel, seara de sâmbătă, 24 octombrie, în premieră în România vom savura concertul Soneros de Verdad, a căror muzică este un încântător amestec de son, danzon și jazz.

Final spectaculos

Ultima seară de festival îl aduce la Sibiu pe pianistul Sebastian Spanache, care prin muzica sa depășește granițele clasice ale trioului de jazz. Festivalul se încheie în sunetele magice ce vin din insulele Oceanului Indian. Proiectul Island Jazz mizează pe luxuriante referințe la străvechi culturi africane. Pornind de la forme deja clasicizate, muzicienii deschid calea spre re-interpretări permeabile la folclorul african, în ipostaze când ancestrale, când modern-urbanizate. Spectacolul poate aluneca uneori în repetitivitate, dar aceasta face parte din cod, iar muzicienii au suficiente referinţe globaliste spre a evita pericolul manierismului. Solista grupului, Monika Njava este celebrată ca o divă națională în Madagascar, iar Linley Marthe este considerat, în prezent, unul din cei mai prestigioși basiști de jazz din lume.


Concursul Sibiu Jazz Festival 2015

Island Jazz
Fundația Sibiu Jazz Festival, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților / Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, organizează a 15-a ediție consecutivă a Concursului Sibiu Jazz Festival, parte integrantă a celui mai longeviv festival de jazz din România, care anul acesta sărbătorește 45 de ani de existență. Scopul declarat al Sibiu Jazz Festival este să contribuie constant și continuu la revitalizarea mişcării jazzistice din România, în spiritul tradiţiei de jazz de la Sibiu, prin racordarea la tendinţele europene și internaționale în muzica de jazz şi promovarea tinerilor muzicieni de jazz în țară și în străinătate. Concursul Sibiu Jazz Festival va avea loc în perioada 19-21 octombrie şi vor fi acordate premii în valoare totală de 2.100 euro. Regulamentul de desfășurare, formularul de înscriere și fișa tehnică pot fi descărcate de pe www.sibiujazz.eu. Toate materialele vor fi expediate pe e-mail la adresa ioana.dobrota@sibiujazz.eu. Data limită pentru înscrierea în concurs este 4 octombrie.


Bilete și abonamente

Biletele sunt disponibile prin rețeaua Eventim, la preţul de 70 lei (preț întreg) sau 50 lei (redus pentru elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități). Abonamentele costă 200 lei (redus 150 lei).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*