5.000 de spectatori s-au bucurat de zece ore de spectacol la Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea” | GALERIE FOTO

Patru zile de festival, 10 ore de spectacol folcloric, 13 ansambluri, peste 600 de solişti în scenă şi aproximativ 5.000 de spectatori – acestea sunt coordonatele maratonului folcloric de care Sibiul a avut parte săptămâna trecută, în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul- Junii” Sibiu.

Din 28 noiembrie până în 1 decembrie, Sibiul a luat pulsul dansurilor și cântecelor populare de pe tot cuprinsul României, grație celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, manifestare ce reunește anual ansambluri folclorice profesioniste într-un regal artistic dedicat culturii tradiționale.

O călătorie de excepție, în ritm de vers, de cânt și jocuri

Festivalul a fost deschis de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, care a prezentat un spectacol unic în România – „Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri”. Alături de profesioniștii de la Junii Sibiului au urcat în scenă ansamblurile folclorice „Veteranii Junii Sibiului”, „Ceata Junilor” și „Ceata Junilor Junior” și grupe ale Școlii de Dans „Ioan Macrea”, căci călătoria ne-a purtat prin marile zone etnografice ale României și printr-o diversitate de obiceiuri legate de viața omului, sărbătorile religioase de peste an și muncile agricole. Regia, coregrafia şi scenariul spectacolului sunt semnate de Theodor Vasilescu şi Silvia Macrea.
Ropotele de aplauze ale spectatorilor și ovațiile aduse dansatorilor au dovedit faptul că a fost o călătorie de succes, care a ajuns la sufletele oamenilor. Cu acest prilej, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a decernat o diplomă de excelență Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și a declarat că acest spectacol „ne-a amintit cât de frumoși sunt românii. Numai oameni cu gând curat și spirit atât de frumos ca al românilor pot să aibă costume atât de frumoase și niște obiceiuri și cântece și dansuri atât de frumoase. Pentru astea eu cred că meritați toată aprecierea noastră și dați-mi voie sibieni dragi, ca în numele nostru al tuturor să oferim o diplomă de excelență pentru Junii Sibiului, pentru Silvia Macrea, în semn de prețuire pentru tot ce reprezintă ei, nu numai pentru Sibiu, ci pentru întreaga Românie.”

Zeci de mesaje de felicitări au fost transmise pe conturile de Facebook ale instituţiei:

  • „Sunteți atât de frumoși și de deosebiți, încât nu mă satur să vă privesc!!!” – Elena Gavril
  • „Doamne, ce regal folcloric, câtă măiestrie şi bucurie în inimi puteţi aduce românilor. Nu pot decât să vă urmăresc, să vă admir şi să mă bucur că sunt contemporan cu aşa oameni faini” – Pr. mil. Gherasim-Făgăraş
  • „Junii, mândria noastră, a sibienilor! Felicitări dansatorilor, felicitări Silvia Macrea!” – Todor Nicolae
  • „Felicitări, sunteți cei mai buni din țară” – Lenuța Șerban
  • ”Superb spectacol” – Simona Pădurean
  • „Sunteți super profesioniști, felicitări și succes” – Maria Barsan.

Din tolba cu povești

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului „Ioan Macrea” a avut ca temă Poveștile românilor, spuse prin folclor. Astfel, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a ilustrat frumusețea cântecelor și dansurilor populare din Dobrogea, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” ne-a invitat la nunta oșenească, “Doina Gorjului” a cinstit memoria marelui nostru Constantin Brâncuși, iar Ansamblul “Timișul” a încheiat a doua seară de festival cu ritmuri bănățene.

Jocuri și cântece bucovinene, alături de Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, au deschis a treia seară de festival, iar apoi am luat parte la o nuntă ca-n povești împreună cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, am cântat dorul și dragostea alături de Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”, ne-am bucurat de revederea cu bănățenii noştri făloşi de la Ansamblul Profesionist „Banatul”.

„Noi suntem români”

Un mega-spectacol folcloric dedicat Zilei Naționale a României a încheiat festivalul. Astfel, în ziua de 1 Decembrie, artiști au invitat spectatorii și telespectatorii să petreacă românește, cu ritmuri întețite din Moldova sau Transilvania, doine din Banat și hăulite din Oltenia. Într-un singur glas au răsunat, din piepturile a 1200 de persoane, imnul „Deşteaptă-te, române!” și cântecele patriotice.

Gazda spectacolului şi a întregului festival a fost îndrăgita vedetă TVR Iuliana Tudor, care ne-a reamintit „că ne-am născut pe un pământ binecuvântat”, că fiecare dintre noi are puterea să facă România frumoasă.

La final de festival

Succesul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului „Ioan Macrea” a fost confirmat de coregrafii și directorii ansamblurilor invitate în festival, precum și de oficialitățile prezente. Alexandru Pugna, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale a declarat: „Ceea ce se întâmplă la Sibiu este un lucru unic şi mă bucur că iată, faptul că dumneavoastră aţi fost Capitală Culturală Europeană a lăsat urme adânci şi se vede acest lucru din calitatea evenimentelor ce au loc la Sibiu. Şi nu întâmplător cel mai mare festival al coregrafiei româneşti în domeniul folclorului se întâmplă aici, la Sibiu. Sunt foarte multe festivaluri de folclor în România, mai ales de interpretare vocală, dar festivalul dedicat lui Ioan Macrea şi coregrafiei româneşti este unic… în fiecare toamnă mutaţi capitala coregrafiei folclorului românesc! Felicitări tuturor celor implicaţi, felicitări autorităţilor locale care sprijină acest demers. Nu este puţin lucru, este nevoie de finanțare pentru lucruri adevărate, lucruri de valoare şi este nevoie ca cei care au această posibilitate să înțeleagă importanţa actului artistic şi mai este nevoie de încă un factor, de oameni care să pună extrem de mult suflet. Dumneavoastră o aveți pe Silvia Macrea, toată suflet pentru promovarea spiritualității noastre româneşti, a coregrafiei, dansului, a muzicii, a tradiţiilor care reprezintă patrimoniul cultural imaterial al neamului nostru!”
„Pentru mine, fiecare ediție a festivalului este încărcată de emoție, căci acesta este evenimentul dedicat memoriei tatălui meu, Ioan Macrea. Această ediție a fost cu atât mai specială, căci am pus în scenă un spectacol amplu, în care au reuniți Junii de azi, Junii de ieri și Junii de mâine. Peste 300 de artiști și-au dat mâna pentru reușita „Călătoriei în ritm de vers, de cânt și jocuri” și le mulțumesc din suflet fiecăruia dintre ei pentru evoluția excepțională. Mulţumim, de asemenea, artiștilor invitați, publicului nostru drag, sibienilor, iubitorilor de folclor care ne sunt alături de fiecare dată şi care ne susţin cu atâta căldură. Mulţumim Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei şi Consiliului Local Sibiu, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi Televiziunii Române, sponsorilor pentru sprijinul acordat în realizarea acestei ediţii a festivalului”, declară Silvia Macrea, directorul festivalului şi managerul CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*