50 de specialişti şi olari din România, Ungaria şi Bulgaria au participat la târgul internațional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz”

Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz, organizat în perioada 19 – 23 iulie, a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară.

La eveniment au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria şi Bulgaria. Fabrica Interkeramik din Kecskemet, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 100 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, cu doi voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru conferinţă şi organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică.

Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz a atras un număr de  12.415 vizitatori, mai mare față de cel înregistrat la ediția precedentă (12.311).

Pe toata durata târgului s-a creat o arhivă foto de aproximativ 600 fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA. În același timp s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 10 reţete, iar Muzeul ASTRA și-a completat colecția de ceramică cu 20 piese replici-ceramică de Saschiz realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari şi maghiari. De asemenea, aici s-au realizat 50 de obiecte de ceramică la roata olarului care au fost donate voluntarilor de la Centrul Scout Nocrich.

Un alt aspect important este cel culinar. În cele 3 zile de demonstrații culinare interactive s-au gătit aproape 150 kg de mâncare.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor, ediţia a VI-a 2018 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul XVIII-lea şi al XIX-lea, Bistriţa.


DEMONSTRAŢII DE OLĂRIT

  • PREMIUL I

LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria

  • PREMIUL II

LEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria

  • PREMIUL III

NAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria


DEMONSTRAŢII DE GĂTIT

  • PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

CENTRUL SCOUT NOCRICH (BALINT CSABA şi ALIN CIOCEA)- Gulaşul hunilor

  • PREMIUL I

MOLNAR JÁNOS şi MOLNARNÉ ANETTA, Tata, Ungaria (Supă de prins flăcăii)

  • PREMIUL II

NAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria ( Viţel cu sos vânătoresc şi găluşte)

  • PREMIUL III

FARKAS GÁBOR şi FARKASNÉ SZEGFŰ ANIKÓ, Mezőmegyer, Ungaria (Supă de cartofi cu ciolan afumat şi cârnaţi Csabai)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*