Colecția specială dedicată Centenarului

Săptămânalul Mesagerul de Sibiu a realizat, sub auspiciile Centenarului României Mari, o serie de suplimente speciale dedicate aniversării unui secol de la cea mai mare izbândă națională. Am încercat să aducem în actualitate momentele decisive pe care le-a trăit Sibiul în acea perioadă emblematică pentru România, dar și ecourile care au rămas în istorie până în ziua de astăzi. Astfel, au fost realizate, până acum, 6 suplimente speciale, ce au marcat existența comunității sibiene în acel context istoric: 100 de ani de administrație românească în județul Sibiu; constituirea Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului și al Ținuturilor Românești din Ungaria, care a avut sediul în municipiul Sibiu (decembrie 1918); intrarea Armatei Române în Sibiu (decembrie 1918); vizita generalului Henri Berthelot în județul Sibiu (ianuarie 2019); vizita regelui Ferdinand Întregitorul și a reginei Maria în județul Sibiu (mai 1919) și sesiunea Marelui Sfat Național Român din Transilvania (iulie-august 1919).
Este o onoare pentru noi să vă readucem în actualitate figuri emblematice din istoria neamului românesc, dar și din istoria Transilvaniei și a județului Sibiu. Ne dorim să înțelegeți și mai bine vremurile de acum pe care le trăim ca sibieni, prin prisma aniversării Centenarului României Mari. Pe această cale dorim să mulțumim colaboratorilor noștri, oameni de cultură apreciați în comunitate, dar și reprezentanților instituțiilor publice din Sibiu care au susținut acest proiect editorial al săptămânalului Mesagerul de Sibiu: dr. Dan Nanu, dr. Silviu Borș, Daniel Creţu, conf. univ. dr. Valeria Soroştineanu, dr. Răzvan Pop, jr. Daniela Pavel, dr. Alexiu Tatu, Delia Voina, dr. Toma-Cosmin Roman, Marian Ţiplic, Bogdan Andriescu, col. (r) Alexandru Bucur, prof. Mihai Frîncu, pr. Petru Toader Damian.
Vă asigurăm, dragi cititori, că vom continua să vă prezentăm evenimente cruciale care marchează viața Sibiului, momente naționale cu răsfrângere asupra Sibiului, dar și pagini din istoria scrisă la Sibiu pentru România!
Cosmin PAL, Mihai COLIBABA

Patrimoniul la control – Recensământul patrimoniului sibian


Sibiul la Centenar – 100 de ani de administrație românească în Transilvania


Guvernul de la Sibiu – 100 de ani de la înființarea Consiliului Dirigent. Poveștile făuritorilor Marii Uniri


Onor Armatei Române – 100 de ani de la intrarea armatei române în Sibiu


100 de ani de recunoștință marelui prieten al României – supliment special dedicat vizitei generalului Berthelot la Sibiu


Sibiul și monarhia în România Mare – 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand în județul Sibiu. Prima vizită a familiei regale a cuprins localitățile: Copșa Mică, Sibiu, Turnișor, Cristian, Săliște și Orlat


Parlamentul Transilvaniei de la Sibiu – supliment dedicat Marelui Sfat Național Român