A doua colonizare a sașilor la Sibiu

Peste 10.000 de sași sunt așteptați la cea de-a 27-a Întâlnire a Sașilor, care va avea loc peste câteva zile la Sibiu. Gazdă le va fi președintele Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural are loc în Transilvania anual, începând din 1991, fiind organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania (FDGT).

Accent pe tineri

Două decenii, evenimentul s-a desfășurat aproape exclusiv la Biertan, apoi au fost alese diferite orașe ca loc de desfășurare. Coorganizatori sunt, de obicei, Biserica Evanghelică și organizația locală a FDGR din oraşul în care are loc evenimentul. În acest an, Întâlnirea Sașilor este una deosebită. Pentru prima dată, există doi organizatori principali, FDGT și Asociația Comunităților Săsești din Germania (ACS). „Ideea organizării în comun a evenimentului a apărut în 2014. Se doreşte, printre altele, trezirea interesului tinerilor sași din alte țări pentru locurile din care au plecat părinții și bunicii lor. Doar cunoscând Transilvania, ei pot aprecia frumusețile sale, atât naturale, cât şi cele ale siturilor istorice, pot înțelege mai bine cultura sa și, în particular, pe cea a sașilor. Organizatorii doresc să trezească – și, unde există deja, să întărească – conștiința tineretului săsesc de apartenență la acest spațiu cultural cu speranța că unii vor activa în domeniul culturii şi vor contribui la păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural săsesc“, a explicat Martin Bottesch, președintele organizației Transilvania a FDGR.

Pentru ca participarea tineretului din Germania să fie posibilă, în acest an, evenimentul are loc nu în septembrie, ca de obicei, ci în prima săptămână din august, când toate landurile germane au vacanţă şcolară. „Bineînțeles că vor fi participanți de toate vârstele, tineretul se află însă în centrul atenției. Dacă în ultimii ani Întâlnirea Sașilor a avut în jur de 1.200-1.500 participanți, anul acesta se așteaptă ca numărul lor să ajungă la 10-12 mii, deci de zece ori mai mulți ca de obicei“, adaugă Bottesch. Evenimentul nu ţine doar o zi, ca în alţi ani, ci se întinde de-a lungul a trei zile.

Doi ani de pregătiri

Motto-ul întâlnirii din 4-6 august, „În lume acasă, cu inima în Transilvania”, se referă la situaţia saşilor care, în urma emigrării, trăiesc în mai multe state din lume, dar se simt legaţi de locurile lor de origine din Transilvania. Evenimentul de la Sibiu doreşte să întărească aceste legături.

În afară de FDGT, cu organizaţia sa de tineret, şi ACS, la organizare au contribuit Biserica Evanghelică C.A. din România, Asociaţia Saşilor din Germania, aceasta mai ales prin organizaţia sa de tineret SJD, Asociaţia Saşilor din Austria, Fundaţia Saxonia şi, bineînţeles, organizaţia locală FDGR Sibiu. Pregătirile au durat aproximativ doi ani.

Personalități din patru țări

Participanţii vin din România și alte ţări în care saşii trăiesc în număr mai mare: Austria, Germania şi Statele Unite ale Americii. Cei mai mulţi vin, desigur, din Germania. Unii sunt participanţi activi, în sensul că fac parte dintr-un ansamblu artistic care evoluează în cursul evenimentului. Totodată, sunt așteptați la Sibiu președintele Klaus Iohannis, E.S. Cord Meyer-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, E.S. Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, Gerda Hasselfeldt, preşedintele fracţiunii CSU din Bundestag, Bernd Fabritius, președintele Federaţiei Mondiale a Saşilor şi membru al Bundestagului, Norbert Kartmann, preşedintele parlamentului landului Hessen, alţi parlamentari din România şi Germania. Pe lângă preşedinţii organizaţiilor saşilor din Transilvania, Austria şi Germania, va participa Monica Weber, vicepreşedintele organizaţiei Alliance of Transylvanian Saxons din SUA.

Muzică de fanfară și parada portului

Programul conţine peste 50 de activităţi, dintre care unele se desfăşoară în paralel. Printre acestea se numără vernisarea a unsprezece expoziţii, trei lansări de carte, concerte de muzică în spaţiu închis sau în aer liber. Locurile de desfăşurare sunt Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi str. Cetăţii. În toate aceste locaţii vor exista puncte de aprovizionare cu mâncare şi băutură şi va fi muzică de fanfară. Pe scena din Piaţa Mare, vineri, 4 august, va avea loc festivalul de dansuri săseşti. Un punct culminant îl constituie parada portului popular de sâmbătă, 5 august, care are loc între 10.30 şi 11.30 pe traseul Piaţa Huet – Piaţa Mică – Piaţa Mare – str. Cetăţii – str. Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare (parţial) şi Piaţa Huet (parţial). La paradă participă aproximativ 1.460 de persoane, dintre care în jur de 280 sunt membri ale celor 12 fanfare. Patru dintre fanfare sunt din România, cinci din Germania, două din Austria şi una din SUA. După paradă, pe scena din Piaţa Mare vor ţine alocuţiuni preşedintele Iohannis, primarul Astrid Fodor și câte un reprezentant al principalilor organizatori: Martin Bottesch (FDGT), Hans Gärtner (ACS), Herta Daniel (Asociaţia Saşilor din Germania), episcopul Reinhart Guib (Biserica Evanghelică). Mai multe alocuţiuni se vor rosti în cadrul adunării festive care începe în Sala Thalia, sâmbătă, la ora 16.00.

Duminica dimineaţa, vor avea loc slujbe religioase în biserica evanghelică parohială şi în biserica Sf. Ioan, iar seara va avea loc un spectacol muzical în dialect săsesc în palatul de vară al baronului Samuel von Brukenthal, de la Avrig.

Există numeroase activităţi concepute în mod special pentru tineri, gândite şi pregătite în general tot de ei. În caietul program, aceste activităţi sunt marcate cu un semn specific. Vineri şi sâmbătă seara, tinerii pot participa la câte un bal, organizat la Turnişor, respectiv în sala Redal.

 

Acţiuni în alte localităţi

Comunităţile locale ale saşilor organizează, fiecare în localitatea de origine, întâlniri pe plan local. Şi acestea se întind, de regulă, pe mai multe zile şi au loc fie cu o săptămână înainte, fie cu una după evenimentul de la Sibiu. Caietul program al Întâlnirii Saşilor cuprinde şi acţiunile din aproximativ 60 de localităţi transilvane. În multe cazuri, saşii organizează aceste acţiuni împreună cu comunitatea românească din respectiva localitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*