A murit teologul Paul Philippi, președintele de onoare al Forumului German

Teologul, istoricul și politicianul dr. Paul Philippi a decedat, anunță Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Pe lângă trecutul său controversat, Philippi lasă în urmă o operă științifică vastă, fiind una dintre cele mai remarcabile personalităţi ale minorităţii germane din România. Este pentru prima oară când se vorbește public despre apartenența acestui lider al sașilor transilvăneni la SS, un subiect tabu până la trecerea sa în neființă.

Paul Philippi

„Paul Philippi s-a născut la Brașov, la 21 noiembrie 1923, și a murit pe 27 iulie 2018 la Sibiu. După ce a absolvit școala Honterus, s-a mutat în Waffen SS în 1943 și a devenit prizonier de război. După eliberare, el a studiat teologia, cu intenția de a se întoarce în Transilvania pentru a deveni preot, după cum a mărturisit la aniversarea sa de 90 de ani. Cu toate acestea, a fost diferit. Din 1971 până în 1986, a fost profesor la Universitatea din Heidelberg, unde a obținut un doctorat în 1963. În 1974, i s-a acordat un doctorat onorific de către Institutul de Teologie Protestantă din Cluj, din 1979 până în 1981 a predat la filiala sa de teologie protestantă de la Sibiu, ca profesor asociat și, după ce s-a întors în Transilvania în 1983, a fost profesor angajat al acestei facultăți până la pensionarea sa în 1994.

La începutul anilor 1950, Paul Philippi a fost unul dintre fondatorii «Grupului de lucru al tinerilor sași din Transilvania», o continuare a asociației culturale care a fost interzisă în România în 1947, dedicată cercetării ştiinţifice din istoria istoriei, cu o activitate publicistică bogată și contacte bune cu oamenii de ştiinţă români şi maghiari în timpul comuniştilor.

În timpul revoluției din decembrie 1989, Paul Philippi a devenit co-fondator al Forumului Democrat al Germanilor în România (FDGR). A fost președintele acestuia din 1992 până în 1998, apoi președinte de onoare. El a subliniat în mod repetat rolul special pe care chiar şi mica minoritate germană îl poate avea pentru dezvoltarea ţării, datorită istoriei, experienţei şi tradiţiilor sale”, se arată într-un comunicat de presă al FDGR.

3 Comments

 1. Brigitte Molnar says:

  A fost membru al Partidului National Socialist din Germania sau membru activ al unei organizatii national-socialiste din Germania ?

 2. Emil Fratila says:

  Daca stiu bine nazist inseamna national – socialist. Socialisti sunt foarte multi. La fel si cu nationalistii. Cuvantul nazist insa se foloseste cu precadere pentru desemnarea national- socialistilor din Germania in perioada premergatoare si din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Daca-mi amintesc bine, prin anul 1942 a luat fiinta Grupul Etnic German care era format din toti cei de etnie germana (sasi, schwabi, tzipteri etc). Potrivit acordului semnat de Hitler si Antonescu, aceasta grupare (care avea personalitate juridica) putea fi chemata sa lupte alaturi de armata Germana. La urma urmei, si romanii in calitate de aliati faceau acelasi lucru, atata doar ca romanii luptau sub steag romanesc.
  Acum apare intrebarea, in ce fel este vazut domnul Philippi nazist, ca apartinator al grupului etnic german (deci pentru motivul ca a fost sas) sau pentru activitatea nationalista si socialista ? Adica ar fi interesant de stiut amanunte si mai ales date concrete nu lozinci de tip Wikipedia.

 3. Winfried Ziegler says:

  Faptul că domnul Philippi a luptat în al doilea război mondial în cadrul Waffen SS nu a fost până acum un subiect tabu, ca exemplu stă prezentarea ținută de el însuși în 2015 la sediul Forumului German.
  (https://www.youtube.com/watch?v=9WiaT_mSw8A)
  Nu cred că se poate considera că are un trecut nazist, el participând la război ca soldat și nu ca ideolog.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*