A treia încercare. Cîmpean rezistă!

La sediul Consiliului Județean Sibiu s-a desfășurat, astăzi, ședința în care a fost supusă la vot propunerea consilierilor social-democrați prin care Daniela Cîmpean își putea pierde fotoliul de președinte.

Iată „filmul” ședinței din această după-amiază.

După ce a cerut de două ori demisia Danielei Cîmpean (PNL), anul trecut, acum grupul consilierilor PSD a inițiat și un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcție a acesteia. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi.

Mesagerul de Sibiu a transmis imagini video, în direct, pe pagina de Facebook.

La ședință sunt prezenți toți cei 33 de consilieri județeni. Ordinea de zi a fost adoptată în unanimitate, la fel și procesul verbal al ședinței ordinare precedente, din 21 decembrie 2017. În mod neobișnuit, astăzi în prezidiu se află și un jurist al Instituției Prefectului.

Tot în această ședință, urmează să fie ales prin vot secret un nou vicepreședinte, după ce instituția a luat act de demisia lui Wiegand Fleischer (FDGR).

Din partea Forumului German, Martin Bottesch a propus-o pe Christine Manta Klemens, iar Klemens a acceptat nominalizarea. Aceasta este singura opțiune înscrisă pe buletinele de vot, în lipsa altor propuneri.

În acest moment, consilierii județean își exprimă votul pentru alegerea noului vicepreședinte.

Comisia de validare numără voturile și va întocmi procesul verbal. Rezultatul este deja cunoscut.

Președintele comisiei de validare, Friedrich Gunesch (FDGR), a dat citire procesului verbal: din cei 33 de consilieri prezenți, au fost exprimate 32 de voturi valabile, toate în favoarea Christinei Manta Klemens, care devine vicepreședinte. Consilierii au aplaudat anunțul, iar Cîmpean a felicitat-o. „Ne bucurăm că intrați în echipa de conducere a Consiliului Județean. Cunoscându-vă, sunt convinsă că vom avea o colaborare foarte bună și sunt convinsă că veți avea cu adevărat ca prioritate susținerea intereselor cetățenilor. Felicitări, putere de muncă și abia aștept să vă am în dreapta mea!”, a spus președinta. Noul vicepreședinte a primit și felicitările grupului consilierilor PSD, prin liderul de grup, Cătălin Stanciu.

Christine Manta Klemens a dat mâna cu Wiegand Fleischer și a trecut la prezidiu. Ea le-a mulțumit colegilor pentru votul acordat, adăugând că susținerea tuturor celor trei partide reprezentate în CJ o obligă, dar îi dă siguranța că va avea colaboratori buni. „Știu că a plecat un coleg mai tânăr și poate mai dinamic, dar sper să acceptați și o doamnă ceva mai serioasă… în sensul de vârstă. Voi avea urechile deschise la problemele dvs.”, le-a promis Klemens celor prezenți, urmată de aplauze.

Înaintea anunțării rezultatelor votului, Klemens și Cîmpean au avut un scurt dialog amical

Klemens își va începe activitatea în 12 februarie.

Christine Manta Klemens a intrat în conducerea Consiliului Județean

Următoarele proiecte de pe ordinea de zi, mai puțin importante, trec în unanimitate și fără intervenții sau întrebări din partea consilierilor.

Înaintea votului pentru aprobarea Ghidului privind accesarea finanţărilor nerambursabile din fonduri publice pentru programe, proiecte şi acţiuni pentru tineret în judeţul Sibiu în anul 2018, președintele comisiei pentru cultură, Vlad Vasiu (PNL), le reamintește colegilor consilieri că ghidurile se actualizează în fiecare an în urma unor consultări cu beneficiarii direcți, pentru ca mecanismele de accesare a fondurilor și direcționarea fondurilor să fie mai facilă. Votul a fost reluat, dintr-o eroare tehnică, dar și acest proiect a trecut în unanimitate.

La proiectul privind asocierea județului Sibiu cu municipiile Sibiu și Mediaș în vederea constituirii ”ASOCIAȚIEI DE DEZVOLTARE SIBIU REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ”, Daniela Cîmpean a afirmat că în comisii a existat propunerea ca și alte localități să intre în asociație, dar deocamdată nici o altă primărie nu și-a exprimat această intenție, iar pe parcurs orice altă localitate este binevenită să se alăture. „Pentru a putea finanța acest program, a fost nevoie să constituim acest ADI și în componența sa să intre doar unitățile administrativ-teritoriale (UAT). Orice alt UAT în acest stadiu ar trebui să finanțeze asociația, la rândul său. În condițiile în care abia își asigură condițiile pentru a funcționa primăriile, cred că este mult mai oportun să le lăsăm să-și vadă de funcționarea lor, să le atragem în acest proiect prin programe, să participe doar cu acțiunile pe care le va iniția consorțiul și le va finanța acest ADI”, a menționat Cîmpean. Consilierul social-democrat Pavel Bichicean are obiecții. „Am considerat că există o inadvertență între ceea ce dvs. ne prezentați ca și consorțiu – practic ULBS și Camera de Comerț și Industrie – față de acest regulament al asociației. Și ele au personalitate juridică, pot să vină cu cofinanțare și zic că n-ar fi lipsit de interes, pentru o mai eficientă comunicare cu UAT, ca la nivelul asociației primarilor de comune din acest județ și la nivelul orașelor să existe o co-participare, ca membri fondatori”, a spus Bichicean. Și acest proiect a fost votat, până la urmă, în unanimitate.

Dezbaterea a ajuns la proiectul de hotărâre inițiat de cei 12 consilieri județeni PSD pentru eliberarea Danielei Cîmpean din funcția de președinte. Comisia juridică a dat aviz negativ proiectului. Proiectul are nevoie de două treimi dintre sufragii pentru a fi adoptat. La vot participă și votează și președintele a cărui eliberare din funcție se propune. Votul va fi secret.

„Grupul PNL nu va participa la acest vot, îl considerăm inoportun. Colegii de la PSD doresc să implementeze modelul de la București, tot la șase luni să schimbăm un guvern. Am fost aleși pentru a crea proiecte pentru cetățeni, nu pentru imagine personală sau de partid”, a declarat liderul grupului liberalilor, Gheorghe Sterp.

Stanciu (PSD) îi îndeamnă pe colegii consilieri să voteze cum consideră de cuviință, ca un semnal de alarmă, indiferent dacă proiectul are sau nu șanse de reușită.

„Mi-ar plăcea ca sala de consiliu să rămână o sală în care se votează proiecte pentru cetățeni, unde sunt dezbateri corecte, oneste și să păstrăm acea solemnitate pe care ar trebui s-o aibă ședințele de Consiliu Județean. Chestiunile de cancan să le ducem în conferințele de presă”, afirmă Daniela Cîmpean.

Consilierii au trecut la votul secret. Cîmpean își stăpânește nerăbdarea, schimbând câteva vorbe cu colegii aflați la prezidiu sau în apropiere.

Comisia de validare este chemată să numere votul. Gunesch anunță că din cei 33 de consilieri prezenți au votat 20, toate voturile fiind valabil exprimate. Toate voturile PSD (12) au fost în favoarea demiterii, cele ale FDGR (8) au fost împotrivă. Proiectul de hotărâre a fost respins. Cătălin Stanciu a felicitat-o pe Cîmpean pentru votul de încredere primit din partea Forumului. Social-democratul le-a reproșat liberalilor că se comportă așa cum făcea PDL în Parlament, în timpul guvernelor Boc. „Noi, PSD Sibiu, această confuzie între PNL și PDL nu o vom face nici astăzi, nici în viitor”, a arătat Stanciu.

În încheierea ședinței, Cîmpean a anunțat că aceasta este ultima ședință pentru Mihaela Linde, secretarul județului, care se pensionează. Președinta i-a înmânat un buchet de flori, iar consilierii au aplaudat-o pe Linde.

Daniela Cîmpean a anunțat că va susține o conferință de presă, imediat după ședință, pentru a-și exprima punctul de vedere față de inițiativa PSD de a o demite. Aceasta, în condițiile în care Cîmpean a refuzat să răspundă solicitărilor Mesagerului de Sibiu de a comenta subiectul și nu a făcut nicio declarație presei pe această temă.


ACTUALIZARE: 

Daniela Cîmpean, prima reacție după ședința în care PSD a încercat s-o înlăture de la șefia Consiliului Județean


Mihai COLIBABA, Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*