Actul de guvernare „trebuie să primeze“

Dacian Cioloș a dat asigurări, la Sibiu, că USR-PLUS nu va transforma alegerile interne și congresul într-un circ mediatic.

Copreședintele USR-PLUS a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, la Sibiu, că alegerile interne din cadrul partidului nu se vor transforma într-un spectacol mediatic, deoarece formațiunea politică este implicată în actul de guvernare, care, în acest moment trebuie să primeze.

În interior

Cioloș spune că deși în partid există o competiție internă în perspectiva congresului, aceasta va rămâne în interior. „Dincolo de alegeri, de Congres, trebuie să ne ocupăm de guvernare”, a spus Cioloș. În ceea ce privește o competiție la șefia partidului de genul celei din PNL, Dacian Cioloș exclude acest lucru. „Din partea mea nu vor apare niciodată dosare sau dezvăluiri care să îi privească pe contracandidații mei“, a declarat el.

Tot legat de Congres, Dacian Cioloș spune că la acest moment nu există un favorit, între el și contracandidatul său Dan Barna, la șefia partidului. „Este primul Congres de după fuziune, de fapt acum se va realiza efectiv fuziunea așa că nu văd niciun favorit. USR-PLUS este un partid dinamic, un partid viu, astfel încât nu se poate anticipa în acest moment un favorit în alegeri“, a spus copeședintele USR-PLUS.

Cazul Câțu

Cioloș spune că USR-PLUS a fost singurul partid din coaliția de guvernământ care a luat public atitudine în momentul în care au apărut dezvăluirile despre problemele pe care premierul Florin Câțu le-a avut acum 21 de ani cu justiția din Statele Unite. Copreședintele USR-PLUS a declarat că au fost discuții cu Florin Câțu pe acest subiect, în cadrul cărora premierul a eplicat că acea condamnare din SUA nu mai produce efecte nici în România nici peste ocean. În aceste condiții, Dacian Cioloș consideră că numirea lui Florin Câțu, atât în funcția de Ministru de Finanțe, cât și mai apoi în cea de premier, nu contravine principiului „Fără penali în funcții publice“.

Problemă de etică

Dacian Cioloș afirmă că există într-adevăr o problemă de etică și de morală, dar că aceasta aparține premierului și Partidului Național Liberal. Acest gen de probleme, în opinia lui Dacian Cioloș, trebuie asumate în fața electoratului de către fiecare partid în parte. Din punctul său de vedere, Dacian Cioloș spune că îl judecă pe Florin Câțu doar din perspectiva actului de guvernare.

Mai mult, referitor la declarațiile făcute în spațiul public de către unii lideri politici prin care Florin Câțu ar fi făcut declarații mincinoase în formularele ORNISS, Dacian Cioloș spune că Florin Câțu nu a complatet astfel de formulare. Copreședintele USR-PLUS a explicat că accesul la documente cu caracter secret este garantat premierului și miniștrilor prin natura funcției lor, iar acele formulare ORNISS se completează doar de la nivelul secretarilor de stat în jos, de către cei care au acces la date clasificate.

Delegație USR-PLUS

Liderul USR-PLUS s-a aflat joi într-o vizită la Sibiu pentru o întâlnire cu antreprenori locali și pentru o întrevedere informală cu membrii USR-PLUS. Dacian Cioloș a fost însoțit în această vizită de către Anca Dragu, Președintele Senatului României, de Ciprian Sergiu Teleman, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și de Sergiu Horia Hossu, Șeful Cancelariei Primului Ministru.


Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*