Advertorial PNL Sibiu: Obiectivul PNL la alegerile din 6 decembrie: patru ani de dezvoltare fără precedent a României cu fonduri europene de 80 de miliarde de euro

România are în față, în următorii ani, șansa istorică a unei dezvoltări rapide. 80 de miliarde euro, bani europeni, sunt la dispoziția României pentru investiții și modernizare, însă această oportunitate poate fi exploatată la maximum doar o administrație liberală, cu experiența dovedită a succeselor ce au transformat deja orașe și județe românești cu fonduri europene.

Raluca Turcan: Guvernul PNL are mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în UE

Vicepremierul Raluca Turcan susține că diferența dintre Guvernul PNL și guvernele social-democrate este de aproximativ un miliard de euro, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. „În primele nouă luni din 2020 am reuşit să atragem 2,6 miliarde de euro şi avem proiecte semnate pentru încă 3,2 miliarde de euro. Ca o comparaţie între ce a fost şi ce există în momentul de faţă în România, în guvernarea PSD, anul trecut, 1 miliard de euro atraşi. Avem cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană”, a declarat Raluca Turcan, vicepremierul României.

Cu doar un an în urmă, România ajunsese într-o fundătură. Cele trei guverne PSD care s-au succedat între ianuarie 2017 și octombrie 2019 erau pe punctul de a compromite finanțarea europeană a unor mari obiective de infrastructură precum autostrada Sibiu – Pitești, autostrada Iași – Târgu Mureș ori spitalele regionale. Lucrurile s-au schimbat în bine abia la sfârșitul anului trecut. Guvernul liberal, instalat în noiembrie, a salvat de la dezangajare 600 milioane euro, fonduri europene pe care România risca să le piardă, în 2019, pe mâna PSD.

Reclădim România

Uniunea Europeană a întărit bugetul multianual 2021-2027, pe fondul pandemiei de coronavirus și, în plus, până în 2024, a introdus, temporar, o măsură de urgență: 750 miliarde euro pentru redresarea economiilor europene. României îi vor reveni 80 miliarde euro – fonduri nerambursabile și acces la împrumuturi în condiții foarte avantajoase.

Anticipând aceast context, Guvernul liberal a lansat în vară cel mai mare plan de investiții de după 1989, „Reclădim România”. A fost o schimbare radicală de paradigmă privind dezvoltarea economică, de la consum la investiții, a fost continuarea firească a ceea ce demonstraseră, în ultimul deceniu, administrațiile locale PNL: superioritatea modelului liberal bazat pe investiții și folosirea instrumentului fondurilor europene asupra modelului pesedist bazat pe consum nesăbuit.

Accesarea într-un termen scurt și până la ultimul cent a sumei destinate României, presupune trei lucruri: stabilitate politică și eliminarea blocajelor PSD, o administrație liberală cu majoritate solidă în Parlament și parteneriat al Guvernului cu Președintele Iohannis, care a negociat la Bruxelles cele 80 miliarde euro pentru dezvoltarea și modernizarea României.

Autostrada Sibiu-Pitești, cu șantier și finanțare europeană

În martie 2020, Guvernul Orban a deschis  șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești (25% din lucrările la primul troson sunt deja executate). În septembrie,Guvernul PNL a obținut de la Comisia Europeană 875,5 milioane euro fonduri nerambursabile, o primă alocare pentru finanțarea din Fondul de Coeziune a 53 din cei 122 de kilometri ai autostrăzii ce va traversa Carpații.

Urgențe și măsuri pe termen lung

În primul an de guvernare, administrația liberală a luat atât măsuri de urgență, pentru a putea salva de la dezangajare sume importante și a reuși, în ciuda marilor întârzieri, cheltuirea a cât mai multor fonduri alocate pe exercițiul 2014 – 2020, cât și măsuri pe termen lung, menite să întărească decisiv rata de absobție și capacitatea și viteza de implementare. Transformarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională în autorități de management ori trecerea în atribuțiile autoritățior locale a unor importante proiecte de infrastructură ce pot fi finanțate cu bani europeni, precum centurile ocolitoare, sunt decizii de descentralizare luate de guvernarea liberală. Se vor dovedi cruciale în anii care vin.

Patru ani de stabilitate. Patru ani de dezvoltare

În 6 decembrie, coșmarul incompetenței și blocajelor PSD va fi lăsat în urmă, căci România are perspectiva a patru ani de stabilitate și dezvoltare prin modelul liberal al investițiilor cu fonduri europene, singurul cu succes dovedit. Trendul actual al investițiilor în dezvoltarea țării trebuie accelerat prin reformarea instituțiilor birocratizate care încetinesc ritmul de absorbție și prin sprijinirea Guvernului și Președintelui cu o majoritate solidă în Parlament.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*