Afacere cu urări. De bine

De doi ani de zile, surorile Morena şi Ionela şi-au făcut un hobby din a crea felicitări h

„Te gândeşti întâi la ce le place oamenilor, apoi treci la realizarea felicitărilor”, explică tinerele

„Te gândeşti întâi la ce le place oamenilor, apoi treci la realizarea felicitărilor”, explică tinerele

andmade pentru a le oferi prietenilor, dar şi pentru a câştiga un ban în plus de sărbători. Una este studentă la inginerie, cealaltă a absolvit Facultatea de Arte Vizuale.

 

Cine spune că inginerii nu au talent artistic se înşeală amarnic. Dovadă stă mica afacere pe care au pus-o pe picioare Morena Vlaic, o studentă de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, împreună cu sora ei, Ionela Petroiescu. Până de curând, ele au vândut doar în oraşul natal, Haţeg, dar şi la Oradea, unde Ionela a urmat cursurile Facultăţii de Arte Vizuale. Însă, acum că Morena studiază la Sibiu, s-au gândit să „atace” piaţa locală de aici. Au şi o strategie de marketing. „Ȋn Sibiu ar fi interesant să folosim elemente de artă clasică, pentru că sibienilor le plac lucrurile vechi, chiar dacă ele de fapt sunt noi. Te gândeşti întâi la oameni, la ce le place lor, şi apoi treci la realizarea felicitărilor”, explică sora mai mică.

 

Nevoia te învaţă

 

„Tot timpul era ziua cuiva şi am spus că, decȃt să dăm bani pe felicitări, mai bine le facem noi. La fel şi de Crăciun, ca să ne facem un ban în plus, ne-am gândit că ar fi o idee bună să confecţionăm şi să vindem felicitări realizate manual. Ideea am avut-o acum doi ani, de Crăciun, dar abia anul trecut am trecut la realizarea şi comercializarea felicitărilor. Prima dată  le-am oferit cadou la grupul de prieteni de la biserică din care făceam parte. Apoi am început să vindem la prieteni, cuno

ştinţe şi la facultate”, îşi aminteşte Morena. Felicitările sunt realizate complet manual, în diverse forme şi culori, având adăugate elemente de design specifice Crăciunului sau zilelor de naştere. Cele mai multe dintre acestea sunt personalizate cu mesaje inspirate din Biblie, precum „Dragostea este singurul lucru pe care îl poţi împărţi şi nu se termină niciodată.”

 

Pentru îndrăgostiţi

 

Colecţia nouă pentru iarna aceasta include nu mai puţin de 90 de modele, iar tematica este iubirea, felicitările fiind gândite special pentru îndrăgostiţi. „Am ales culori intense,  specifice iubirii, cum ar fi roşu, mov, roz. Formele perforatoarelor sunt şi ele specifice tematicii iubirii, dar şi Crăciunului, fiind vorba de inimioară, fulg mare de nea, îngeraşi sau carte de Biblie. Mesajele sunt inspirate de Biblie, dar facem felicitări şi fară mesaje, lăsând astfel cumpărătorul să îşi creeze propriul mesaj”, descrie Morena.

O afacere bună

 

Materialele folosite sunt cartonul colorat, hârtia de calc, hârtii cu decoraţiuni de iarnă sau de ambalat cadouri, flori artificiale, carioci şi creioane speciale, pistol de lipit, foarfece şi perforatoare în diverse forme. „Cum sora mea a absolvit artele vizuale, de multe ori desenează ea felicitările”, povesteşte Morena Vlaic. Preţurile felicitărilor variază între 5 şi 12  lei, în funcţie de dimensiune. Ţinând cont că unele materiale le au deja, le costă cam 50 de lei să producă 15 felicitări, de pe urma cărora fetele câştigă 105 lei.

 

7 lei este preţul unei felicitări de dimensiune medie

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*