Afacerea cu prepeliţe prinde aripi


Deşi cântăresc mai puţin de un sfert de kilogram, prepeliţele japoneze bat bătrânele găini când vine vorba de ouă gustoase şi sănătoase, recomandate de nutriţionişti în tot felul de cure. Doi tineri sibieni au deja o afacere de succes în acest domeniu.

 

Vali şi Mariana Ciocan au ales pentru mica lor afacere o rasă de păsări mici, prepeliţa japoneză. Au închiriat un spaţiu în fosta fabrică de pe strada Garoafei, nu departe de Piaţa Cibin. Deşi s-au apucat de afacere în vara anului trecut, au strâns deja 400 de  exemplare, din care jumătate sunt ouătoare, iar restul masculi. Vali spune că ideea i-a venit încă din 1990, dar pe atunci nu a reuşit mare lucru. “Am citit intr-o revistă despre o astfel de afacere. Mi-a plăcut ideea şi m-am apucat şi eu de treabă. Numai că atunci nu a funcţionat. Oamenii nu erau educaţi să mănânce sănătos şi nu cunoşteau efectele benefice ale ouălor de prepeliţă. Considerau că nu e rentabil să cumpere astfel de ouă, deoarece sunt prea mici şi fără spor atunci când vrei să faci o omletă, de exemplu. Acum, însă, când au revenit la modă alimentele ecologice, oamenii se dau în vânt după aceste ouă”, spune sibianul care mai nou îşi promovează afacerea şi online, pe www.quailmagic.ro.

 

“Coadă” la ouă

Deşi afacerea este relativ tânără, iar deocamdată producţia abia atinge 200 de ouă pe zi, Vali şi Mariana sunt pe drumul cel bun. Lumea a aflat repede de ei, mai ales că au un singur concurrent pe piaţa sibiană. “Oamenii caută aceste ouă. Am ajuns în situaţia în care nici măcar noi nu mai apucam să luăm acasă ouă de prepeliţă ca să le consumăm. Sunt atât de multe solicitări, încât oamenii ne spun că vor nu ştiu câte caserole cu ouă din timp, cu câteva zile înainte. Avem clienţi fideli care comandă regulat. Şi nu numai. Acum recent, am primit un telefon de la Sfântu Gheorghe, de la un domn care voia câteva mii de bucăţi. Şi în perioada sărbătorilor pascale am fost asaltaţi de comenzi”, se mândreşte Vali.

Mici, dar pretenţioase

Deşi sunt rentabile, prepeliţele necesită multă atenţie. În fiecare baterie de creştere, familia Ciocan ţine câte 40 de păsări, în loc de maximul recomandat de 50, tocmai pentru a le oferi micilor ouătoare mai mult confort. În plus, hrana lor este sută la sută naturală. “Noi le hrănim doar cu produse naturale, un amestec de şrot de soia, porumb, grâu, şrot de floarea soarelui  şi calciu furajer. O prepeliţă ajunge la maturitate şi depune în fiecare zi câte un ou încă de la 6 săptămâni. Prepeliţa adultă cântăreşte până la 240 de grame, iar prepeliţoii mai puţin. De asemenea, micile ouătoare trebuie complet izolate de mediul extern, au nevoie permanentă de lumină şi o temperatură de minim 20 de grade Celsius”, explică Mariana Ciocan. Dacă toate aceste condiţii sunt respectate, prepeliţele sunt productive până la vârsta de un an şi jumătate. Şi, contrar a ceea ce am putea crede, prepeliţele sunt mult mai rezistente la boli decât găinile.

 

 

Cum marfa lor este tot mai solicitată, cei doi întreprinzători fac eforturi pentru a înmulţi efectivul de prepeliţe cu ajutorul incubatoarelor. Sunt gata chiar să-şi extindă spaţiul închiriat, pentru a face loc micilor ouătoare harnice. Vali şi Mariana sunt conştienţi de faptul că, deşi dimensiunile unui ou de prepeliţă sunt foarte mici, beneficiile pentru sănătate sunt cât se poate de mari, iar aceasta este o afacere din care se fac bani frumoşi, în paşi mărunţi.

 

Oul de prepeliţă

 

Nu este un medicament de sinteză care să obosească ficatul, rinichii, pancreasul sau alte organe, fiind un produs sută la sută natural. Se asimilează în organism în funcţie de nevoile acestuia, fără a-i produce uzură, având un rol constructiv şi echilibrând sănătatea întregului corp. Efectele miraculoase ale oului de prepeliţă sunt date de calitatea superioară a proteinei din ou şi de lipsa colesterolului, acesta fiind singurul ou dietetic. Oul conţine proteine, glucide speciale (nepericuloase în diabet sau alte boli în care glucidele sunt interzise), lipide speciale fine, lecitină, multe vitamine, săruri minerale, aminoacizi esenţiali, factori antialergici.

 

Indicaţii terapeutice

Oul de prepeliţă este recomandat în afecţiuni cardiace, renale, hepato-biliare, obezitate, imunitate scăzută, hipertensiune arterială, ulcer şi unele boli digestive, conjuctivite, urticarii, tuse şi astm bronşic, tulburări de memorie, anemie, colesterol crescut, diabet, astenie şi impotenţă. O astfel de cură îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici şi grăbeşte recuperarea după intervenţii chirurgicale. Acest tonic natural ajută inima să funcţioneze normal şi revigorează organismul după o perioadă intensă de stres şi epuizare.


De ce să alegi oul de prepeliţă

este produsul de origine animală cu cel mai echilibrat conţinut proteic, vitamino-mineral şi enzimatic, capabil să regleze toate aceste carenţe şi să readucă în parametrii normali de funcţionare orice organism uman

comparativ cu un ou de găină, oul de prepeliţă conţine de 5 ori mai mult fosfor, de 8 ori mai mult fier, de 6 ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina conţine de asemenea un întreg complex de vitamine: A, B, D3, E, alături de minerale esenţiale precum: calciu, zinc, potasiu şi sulf

poate fi consumat de persoanele cu diabet şi cele care suferă de alte boli în regimul cărora ouăle sunt interzise

conţine aminoacizi esenţiali, factori antialergici şi enzime care curăţă depunerile de colesterol de pe pereţii vaselor de sânge

 

400

de prepeliţe cresc în microferma lui Vali Ciocan

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*