After school-urile din Sibiu luptă pentru supraviețuire

Pandemia le-a adus provocări majore tuturor unităților active de after school din Sibiu. Deși cei mici au mai mult decât oricând nevoie de grijă și atenție, precum și de programe educaționale eficiente și sănătoase, numeroase after school-uri riscă să dispară de pe piață.

Altădată un business sută la sută sigur, after school-ul e acum amenințat de faliment. Temerile vin atât din partea părinților, care sunt extrem de îngrijorați pentru sănătatea copiilor lor, dar și a autorităților, care au impus în ultimele luni o serie extinsă de măsuri de distanțare socială și siguranță sanitară.

Reinventarea e salvarea

Științescu Hub este o afacere sută la sută locală. Copiii și tinerii între 5 și 20 de ani pot descoperi aici lumea printr-o gamă variată de ateliere de astronomie, gastronomie, magic science, mici inginerii și chimie experimentală. Celor mici le sunt puse la dispoziție 13 domenii de activitate, 90 mp de „școală altfel“, 11 educatori pasionați și multă grijă. Cu toate acestea, nimeni nu s-a înscris la nici un curs. Pentru a-și putea plăti costurile de întreținere, proprietarii și-au dorit subînchirierea spațiului generos, ultracentral, cu toate dotările necesare. Salvarea a venit puțin mai târziu, când s-au scos la vânzare cutiile cu experimente. Contra unor sume cuprinse între 30 și 75 de lei, copiii puteau să învețe de acasă despre procesul de osmoză, densitatea lichidelor, ploile acide, erupția vulcanului sau cum se formează stalactitele și stalagmitele.

„Trebuie să învățăm să supraviețuim oricum“

Chiar dacă, de la încheierea stării de urgență și instituirea celei de alertă, s-a anulat prima dintre taberele planificate, cei mici s-au întors treptat în spațiile educative de pe strada Tribunei. Acum grupele, reduse numeric, sunt pline, iar toți cei implicați în proces învață supraviețuirea în vremea pandemiei. „Situația actuală e de înțeles. Pentru a avea o alternativă pe termen lung, părinții și-au dus copiii la bunici. Mai repede sau mai târziu, oamenii se vor obișnui cu ideea că trebuie să învățăm să supraviețuim oricum. Părinții copiilor care vin la noi sunt informați în fiecare dimineață de toate măsurile luate de noi în vederea asigurării siguranței sanitare“, ne-a precizat Alina Hoară, din partea Științescu Hub.

Grupe mai mici

Și cei de la Cool After School au simțit pe pielea lor efectele directe ale crizei pandemice. „Unitatea noastră a decis să funcționeze în prezent cu activități în regim de vacanță. Am ales să lucrăm în grupuri restrânse, în total reprezentând cam o treime din capacitatea noastră de până acum. Dacă în trecut lucram cu aproximativ 30 de copii, acum numărul lor se învârte în jurul cifrei de 10, maxim 12“, spune Laszlo Elod Gaspar.

Pe lângă reducerea numărului de copilași, cei de la Cool After School au început să folosească și predarea educativă și distractivă online. Pentru că au existat destul de multe astfel de cereri, furnizorii de servicii educaționale s-au văzut nevoiți să-și adapteze oferta. O altă măsură implementată a fost de ordin financiar. Pentru potențarea încasărilor și administarea cât mai bună a veniturilor s-a recurs la accesul la clase în baza unui abonament lunar, plătit indiferent de participare.

Deși certitudinile despre începerea noului an școlar nu vor apărea mai devreme de sfârșitul lunii august, echipa de la Studyinno își dorește să mizeze și în viitor pe calitatea actului educațional, dragostea oferită celor mici, dar și respectarea măsurilor sanitare.

Au pus lacătul

Chiar dacă era optimist  în urmă cu un an, când a lansat pe piața sibiană After School Bon Bon, omul de afaceri bucureștean Nicu Bojiță a luat decizia definitivă de a închide afacerea sa pe 10 martie. Cu un portofoliu generos de activități educative precum muzică, actorie, sport, limbi străine, română, matematică, ateliere de îndeletniciri practice, școală de vară, logopedie sau consiliere și evaluare psihologică, Bon Bon nu a putut rămâne pe piață. Nicu Bojiță pune eșecul pe seama lipsei personalului calificat, a inconstanței părinților, a lipsei promovării, dar și a concurenței mai puțin loiale venită din partea unităților de învățământ de stat.

Alternative și nu preaProgramele de tip „școală după școală“ autorizate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu în anul școlar 2019/2020, respectiv cele de la Liceul Teoretic „Constantin Noica“, Școala Gimnazială „Regina Maria“, Colegiul Național „Octavian Goga“ și școlile nr. 8, 12 și 13 au rămas închise pe perioada vacanței de vară, iar surse din sistemul de învățământ susțin că este puțin probabil să se mai aprobe desfășurarea lor de la toamnă.
Viorica MAIER

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*