Agricultura prosperă la Sibiu


Peste 20 de milioane de euro au fost investiţi în judeţul Sibiu, din 2007 şi până în prezent, prin programul SAPARD. Alte peste 270 de milioane au fost atrase prin programele naţionale de dezvoltare rurală.

 

Peste 1.000 de proiecte au fost depuse din 2007 şi până în prezent la sediul Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Sibiu, valoarea acestora depăşind suma de 270 de milioane de euro. „Pe programul SAPARD s-au depus 105 proiecte asta în perioada 2002-2006 în valoare de 60 de milioane de euro. Din proiecte care s-au depus, cele implementate, banii care au intrat efectiv în judeţul Sibiu, pe programul SAPARD, au fost de 23 de milioane de euro. Pe programul din 2007-2013 de implementare a programelor naţionale de dezvoltare rurală s-au depus până în prezent peste 1.000 de proiecte la instituţia noastră, mai precis 1.006 proiecte în valoare de 278 de milioane de euro“, explică Mircea Teuceanu, directorul adjunct al Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Sibiu. Reprezentanţii instituţiei estimează că până la sfârşitul anului, judeţul Sibiu va absorbi încă şapte milioane de euro pe acelaşi tip de programe.

 

Interes crescut în rândul programelor de dezvoltare rurală

 

La succesul programelor în rândul sibienilor au contribuit şi campaniile de informare demarate de reprezentanţii OJPDRP Sibiu. „Referitor la acţiunile de informare din acest an, ele se desfăşoară sub forma unor campanii de primăvară, adică în perioada ianuarie-mai. S-a luat această măsură deoarece toţi cei care accesează fonduri europene trebuie să fie înregistraţi în registrul unic de identificare la APIA, iar APIA primeşte aceste cereri în perioada  1 martie-15 mai, fără penalizări. Facem promovarea de aşa natură în perioada în care se depun aceste cereri cei care doresc să acceseze aceste fonduri, în primul rând să ştie despre oportunitatea existentă, dar şi să aibă ocazia să-şi depună cererile în nume propriu, exact cum cer procedurile“, precizează Mircea Teuceanu. În aceste condiţii, peste 700 de solicitări din partea agricultorilor sibieni au fost înregistrate numai anul acesta, iar 100 dintre ei au depus cererile de finanţare. „După depunerea proiectelor, termenul de finalizare a proiectului este de 3 ani. Deci, dacă se depune anul acesta un proiect la noi poate să-l implementeze solicitantul, respectiv beneficiarul în momentul încheierii contractului de finanţare, în termen de 3 ani, chiar cu posibilitatea de prelungire cu încă un an, respectiv pe 4 ani cu plata unei penalizări.Important este ca până în 2012 să asigurăm contractarea întregii sume repartizate de Uniunea Europeană, urmând ca să monitorizăm şi să sprijinim implementarea proiectelor. 30 de milioane de euro  reprezintă practic doar 41 de proiecte din aproape 700 de proiecte pentru care s-au încheiat contractele“, explică directorul adjunct  OJPDRP Sibiu.

 

 

 

Începând cu data de 1 iunie şi până în 29, tinerii interesaţi pot depune cereri de finanţare pentru măsura 112, instalarea tinerilor fermieri. Fondurile disponibile pentru această măsură sunt de peste 120 de milioane de euro, iar suma maximă neramburabilă ce poate fi acordată este de 40.000 de euro. Dosarele pot fi depuse la sediile judeţene ale agenţiilor de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit din întreaga ţară.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*