„Ajungem Mari“ așteaptă voluntari

Coordonatorul programului „Ajungem Mari“ pentru județul Sibiu, Alexandra Cristea, face un apel către sibieni pentru a-i găsi pe cei 100 de voluntari necesari continuării programului dedicat copiilor din centre de plasament din județ.

„În acest moment, lucrăm cu 2.000 de copii din 125 de centre sociale și de plasament din București și alte 25 de județe și avem nevoie de oameni serioși și implicați care să se înscrie la voluntariat până pe 1 februarie și care să le fie alături copiilor, să le ofere cunoștințe și îndrumare, să îi învețe și să le devină prieteni copiilor“, spune Alexandra Cristea.

Povestea voluntarilor

Alexandra, voluntară în cadrul programului derulat de Asociația Lindenfeld la Sibiu, sintetizează foarte bine nevoia copiilor cu care lucrează. „Copiii reprezintă viitorul. Copiii din centrele de plasament nu fac excepție. Ei au nevoie să fie acceptaţi, integraţi şi să le oferim atenția și dragostea noastră. Nu este nevoie să ai experiență pentru a lucra cu ei. Lucrăm cu aceiași copii de la începutul programului și vrem să le fim alături pe termen lung. Programul funcționează cu ajutorul celor 1.000 de voluntari pe care îi avem în toată țara“, explică ea. „Periodic, suntem nevoiți să recrutăm noi voluntari, deoarece un modul de voluntariat durează 6 luni. Proiectele includ ateliere creative, workshop-uri, cursuri vocaționale, ieșiri recreative și educative, excursii, tabere, educație financiară, consiliere vocatională și vizite de orientare profesională, toate cu rolul de a le da copiilor încredere în ei și a le forma abilităti pentru a deveni adulți responsabili și independenți“, susține coordonatorul Alexandra Cristea.

„Eu cred că merită să fii voluntar. Deşi nu aveam experienţă cu copiii, dorinţa de a împărtăşi cu ei experienţe, dorinţa de a îi cunoaşte mai bine, de a îi încuraja, m-a făcut să îmi doresc să devin voluntar. Cred că a fost o decizie foarte bună şi experienţa, o capeţi pe parcurs. Partea frumoasă este că devenind voluntari, nu numai noi îi ajutăm pe copii. Şi ei ne ajută pe noi. Avem de învăţat unii de la alţii. Fiecare moment petrecut cu ei, ne învaţă să fim mai răbdători, să ascultăm mai mult şi să încercăm să nu judecăm. La finalul întâlnirilor, suntem răsplătiţi cu îmbrăţişări şi zâmbete care ne încarcă mereu pozitiv. Voi puteţi fi pentru ei cele mai bune modele şi îi puteţi inspira. Până la urmă, aceşti copii, reprezintă viitorul. Ei au nevoie să fie acceptaţi, integraţi şi să nu fie trataţi diferit. Au nevoie de încrederea şi susţinerea noastră. Aşadar, haideţi să le fim alături în număr cât mai mare şi împreună, să îi ajutăm să AJUNGĂ MARI“, crede Ionela, un alt voluntar.

 

Cum poți ajunge voluntar

Modulul de voluntariat durează 6 luni și începe în aprilie. Până atunci au loc înscrierile, training-urile despre nevoile copiilor și metode de lucru cu ei și repartizarea voluntarilor la centre în funcție de program și disponibilitate. Înscrierea se face printr-un formular online disponibil la adresa https://goo.gl/jAgKxs până pe 1 februarie.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*