Ajutor de Sus împotriva caniculei


Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a cerut ajutorul spitalelor şi primăriilor din judeţ, dar şi al bisericilor, pentru a interveni în caz de caniculă. Temperaturile ridicate se menţin şi astăzi, după care vremea va deveni instabilă.

Dacă temperaturile ridicate sunt prea greu de suportat, sibienii se pot adăposti chiar şi în biserici

Dacă temperaturile ridicate sunt prea greu de suportat, sibienii se pot adăposti chiar şi în biserici

Temperaturile de peste 34 de grade înregistrare în ultimele zile la Sibiu i-au determinat pe reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu să întocmească un plan de acţiune pentru a preîntâmpina temperaturile extreme. În acest sens, au fost atenţionate primăriile din judeţ, pentru a fi pregătite să instaleze corturi în caz de caniculă.

Corturi în zonele aglomerate

 

Administraţiile locale sunt obligate să asigure puncte de prim ajutor cetăţenilor, punându-le la dispoziţie corturi, apă şi scaune în cazul în care temperaturile trec de 37 de grade Celsius. Potrivit Primăriei Sibiu, în caz de cod portocaliu astfel de corturi de prim ajutor vor fi amplasate în zona Pieţei Cibin, la intrarea în incinta Teatrului Naţional „Radu Stanca“, la intrarea în Muzeul Naţional Brukenthal sau pe b-dul Mihai Viteazu, în zona bisericii. Atenţionate au fost şi spitalele şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă pentru a suplimenta numărul de medici şi asistente acolo unde este nevoie.

 

Bisericile vor fi deschise

 

De asemenea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au înaintat adrese către bisericile aparţinând diverselor culte. „S-au transmis informări către Biserica Evanghelică, Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică, astfel încât preoţii să ia legătura cu oamenii, mai ales la sate, şi să le transmită să evite expunerea prelungită la soare pe perioada înregistrării temperaturilor ridicate. Totodată, am recomandat ca bisericile să fie deschise pentru ca cei afectaţi să aibă unde să se adăpostească şi să aerisească biserica în timpul slujbelor“, anunţă medicul Nicolae Suciu, din cadrul DSP Sibiu.

 

Caniculă, apoi furtuni

 

În aceste zile, la Bâlea Lac se înregistrează temperaturi de doar 15 grade Celsius. În schimb, judeţul Sibiu se află sub atenţionare de cod galben de temperaturi ridicate inclusiv astăzi, când meteorologii anunţă maxime de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi local pragul critic de 80 de unităţi. În aceste condiţii, medicii specialişti recomandă haine în culori deschise, pălării şi evitarea consumului de băuturi alcoolice considerate de unii răcoritoare şi revigorante. Nu trebuie uitat nici consumul de fructe şi legume sau iaurt, care produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. De asemenea, sibienii sunt sfătuiţi să evite activităţile în exterior ce presupun un consum ridicat de energie. Pentru sfârşitul de săptămână, meteorologii anunţă că vremea va deveni instabilă în toată regiunea Centru. Vor fi frecvente descărcări electrice, vijelii, local averse ce pot depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrânse căderi de grindină. Însă de săptămâna viitoare, arşiţa se pare că va reveni.

 


Nicolae SUCIU | medic

„Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, purtaţi pălării de soare, haine, lenjerie din fibre naturale de culoare deschise, pe parcursul zilei faceţi duşuri calde fără să vă ştergeţi de apă. Beţi zilnic apă între 1,5 şi 2 litri de lichide, nu consumaţi alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau alte sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*