INCOMPETENȚĂ sau REA VOINȚĂ? Un urs a provocat panică pe străzile Sibiului și a fost împușcat în zona Pieței Cibin

Un urs a fost urmărit și, în cele din urmă, ucis în curtea unei fabrici de pe str. Lungă, în această dimineață, după ce a străbătut tot Sibiul. Animalul a provocat pagube materiale, însă nu a atacat pe nimeni. O anchetă este în plină desfășurare.

Autoritățile locale își dau cu stângul în dreptul. La cinci ani după ce o tigroaică evadată de la Zoo nu a putut fi capturată și a trebuit împușcată, incompetența face o nouă victimă. Nici acum nu există un protocol între instituțiile care trebuie să intervină în aceste cazuri, pentru a preveni o tragedie.

Mai mult, reprezentanții Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, administrația Grădinii Zoologice și celelalte comitete și comisii nu au reușit, până la această oră, să ofere informații corecte și coerente într-o asemenea situație. Despre gravitatea incidentului, autoritățile se bâlbâie. Cât de mare și de agresiv era ursul împușcat? Nu este încă nimeni în măsură să se pronunțe.

„Ca de obicei, presa caută vinovați. Vreți să arătați cu degetul pe cineva. Adevărul este că, pentru o asemenea situație de urgență – cum s-a mai întâmplat și se va mai întâmpla în Sibiu – nu poate fi incriminat un singur om. Problemele apar din cauză că nu avem un protocol, un set de măsuri pentru a acționa. Sigur că ar fi nevoie de un asemenea protocol, este nevoie ca forțele implicate să fie dotate și instruite în eventualitatea unui asemenea eveniment”, a comentat o sursă instituțională, contactată de reporterii Mesagerului de Sibiu.

La această oră, specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare fac analize pe mostre biologice prelevate de la ursul împușcat, spun sursele Mesagerului de Sibiu, iar, conform legii, vânătorul care a tras – la decizia conducerii comitetului pentru situații de urgență – este anchetat pentru uz de armă, însă dosarul se va finaliza cu NUP.

Primele informații arată că ursul a venit din zona Rășinari și a intrat în municipiul Sibiu dinspre Pădurea Dumbrava, în jurul orei 6.00.

ACTUALIZARE 08.44: Echipa de intervenție a depistat ursul în curtea unei fabrici de pe str. Lungă și l-a împușcat cu o arma de vânătoare, după ce a încercat fără succes să îl tranchilizeze. „Animalul era foarte agitat și periculos”, susțin polițiștii.

ACTUALIZARE: Ursul a fost văzut și în centrul istoric, în zona Butoiul de Aur – str. Victor Tordosan, potrivit unor martori oculari.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Autoritățile sunt în alertă, în această dimineață, după ce în zona centrală a municipiului Sibiu (Calea Dumbrăvii – Someşului) a fost văzut un urs. Luciana Lazăr, purtătoarea de cuvânt a IPJ Sibiu, a anunțat că incidentul a fost semnalat la 112, iar în prezent animalul este căutat de echipe mixte de polițiști, pompieri și jandarmi, împreună cu reprezentanți ai Grădinii Zoologice Sibiu. „Atenţionăm cetățenii să manifeste o atenție sporită și să sesizeze prin 112 orice eveniment”, a precizat Lazăr.


Vă reamintim că, în aprilie anul trecut, un pui de urs care rătăcea prin Sibiu a fost tranchilizat și dus la Sanctuarul Urșilor din Zărnești. Nu la fel de norocoasă a fost tigroaica Mihaela, evadată de la Grădina Zoologică din Sibiu în decembrie 2011, pe care echipele de intervenție au împușcat-o mortal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*