Alianța 2020 USR PLUS și-a lansat oferta electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai

Alianța 2020 USR PLUS a prezentat prima ofertă electorală pentru Parlamentul European, după ce a prezentat și prima listă de candidați pentru alegerile din 26 mai.

„Candidații Alianței sunt tineri, competenți și experimentați, au cumulat 302 ani de studii universitare, 76 de ani de studii în străinătate, 76 de ani de experiență în instituții europene, peste 16 ani de experiență la guvernare, iar media de vârstă este de 38 de ani. Pe lista Alianței pentru Parlamentul European sunt și doi sibieni, Nicu Ștefănuță – pe locul 6 și Raluca Amariei”, se arată într-un comunicat al USR Sibiu

Obiectivele Alianței sunt structurate pe patru mari capitole: justiție și protejarea drepturilor românilor în UE, bunăstarea societății: sănătate, educație, măsuri anti-sărăcie; prosperitate europeană acasă, în România; politica externă și de securitate.

Obiectivele Alianței 2020 USR PLUS în Parlamentul European – rezumat

1. Justiție și protejarea drepturilor românilor în UE

O mare parte din progresele făcute de România în reforma justiției și în lupta anticorupție s-au datorat aderării la Uniunea Europeană. Ne angajăm să acționăm în Parlamentul European și la guvernare din 2020 ca să refacem o justiție independentă, curajoasă.

Vom activa în Parlamentul European pentru întoarcerea la normalitatea europeană și ne propunem următoarele obiective:

· MCV European. Statul de drept nu este negociabil, nici la nivel de țară, nici la nivel de Uniune. Propunem crearea unui mecanism orizontal, aplicabil în toate statele membre, de monitorizare a derapajelor față de statul de drept, pe modelul MCV, implementat cu succes în Bulgaria și România.

· Legislație europeană anticorupție. Vom propune legislație europeană anticorupție care să uniformizeze la nivelul statelor membre definiția faptelor de corupție, criteriile de integritate pentru accesul în funcțiile publice, dar și regulile comune pentru ca cei care comit fapte de corupție să nu beneficieze de imunitate.

· Combaterea criminalității. Vom susține activitatea agențiilor europene relevante pentru combaterea criminalității și cooperarea judiciară transfrontalieră.

· Mediatorul european. Vom propune extinderea competențelor Mediatorului European astfel încât acesta să poată interveni în sprijinul cetățenilor care interacționează cu instituții naționale care gestionează fonduri europene.

· Independența presei. Vom face și vom consolida legi care să ocrotească avertizorii de integritate, independența presei, accesul la informațiile de interes public; toate sunt complementare și indispensabile actului de justiție.

· Dreptul la bună administrare. Vom propune extinderea aplicabilității dreptului la buna administrare în relația dintre cetățeni și instituțiile naționale care gestionează fonduri europene.”

· România în Schengen. Vrem România în Schengen și vom contribui la securizarea granițelor țării, care vor deveni și granițele spațiului Schengen.

· Protejarea drepturilor românilor în UE. Vom susține în Parlamentul European corecta aplicare a drepturilor cetățenilor români în UE, ca cetățeni europeni.

· Drepturile consumatorului. Vom susține dezvoltarea de noi mecanisme destinate comparării calității produselor și serviciilor oferite pe Piața Internă. Nu putem accepta pe piața din România produse de o calitate inferioară față de cele comercializate în restul UE.

· Sprijin pentru societatea civilă care apără valorile europene. Vom susține măsuri de sprijin al societății civile, precum Instrumentul European al Valorilor care finanțează ONG-uri din UE care se bat pentru protejarea valorilor europene și se luptă cu abuzurile împotriva democrației și statului de drept.

2. Bunăstarea societății: sănătate, educație, măsuri anti-sărăcie

Vrem să le asigurăm românilor acces la servicii de educație, de sănătate și sociale la standarde europene, să reducem sărăcia extremă și să creăm condițiile pentru ca românii să aibă șansa la o viață mai bună acasă, în România.

· Fonduri pentru spitale. Vom milita pentru acordarea de fonduri europene suplimentare pentru construirea de noi spitale și pentru modernizarea, la standarde europene, a rețelei de spitale existente.

· Calitatea serviciilor medicale. Vom milita pentru introducerea de standarde comune europene pentru calitatea serviciilor medicale și pentru managementul din spitale. Acest lucru va crește calitatea serviciilor de sănătate din România și va permite personalului medical să capete siguranța că merită să își facă meseria în țară.

· Rețea de transplant. România nu este membră a niciunei rețele de cooperare regională pentru transplantul de organe. Vrem ca românii să aibă acces la aceste rețele și vom milita la nivel european pentru reguli comune și transparente pentru transplant, care să înlocuiască sistemul corupt actual bazat pe pile și relații.

· Servicii medicale transfrontaliere. Vom propune în Parlamentul European extinderea directivei europene pentru servicii medicale transfrontaliere pentru ca românii să poată beneficia de servicii de sănătate care nu sunt disponibile în țară.

· Acces la medicamente esențiale. Vom defini reguli europene și standarde minime pentru accesul la medicamente, în special cele esențiale.

· Prevenție și educație. Vom introduce programe europene de nutriție, prevenție și de educație în sănătate.

· Fonduri pentru securizarea accesului la educație. Alocarea de fonduri europene la nivelul întregii comunități concentrate către creșterea și securizarea accesului la educație pentru copiii din familiile nevoiașe: decontarea costurilor de transport pe toată perioada școlarizării, reabilitarea unităților de cazare pentru elevii din școlile tehnice și de meserii care locuiesc la distanță.

· Fonduri pentru infrastructură. Creșterea calității învățământului vocațional, tehnic și agricol prin alocarea de fonduri europene suplimentare către programe de dezvoltare a infrastructurii necesare acestui tip de școlarizare (ateliere, sere, laboratoare).

· Nimeni nu rămâne în urmă. Vrem să creăm la nivelul Uniunii Europene un fond special „Nimeni nu rămâne în urmă” pentru regiunile cu educație deficitară.

· Erasmus pentru liceeni. Program de burse de mobilitate pentru organizarea și realizarea de programe de schimburi pentru liceeni.

· Fonduri pentru zonele cu grave probleme sociale. Vom propune ca pentru următorul buget european să existe programe dedicate cu fonduri europene pentru zone cu grave probleme sociale, precum Valea Jiului, Vaslui sau Gorj, care să trateze problemele sociale, economice și de mediu în pachete integrate de măsuri, astfel încât acestea să devină un ajutor real pentru autoritățile locale.

3. Prosperitate europeană acasă, în România

Ne dorim cu toții să trăim într-o țară la fel de prosperă ca cele din vestul Europei. Uniunea Europeană și fondurile structurale sunt șansa noastră să recuperăm decalajele istorice și să aducem prosperitatea europeană acasă, în România.

· Aderarea la Zona euro. Ne propunem ca România să devină membră a zonei euro, acesta fiind un obiectiv strategic prin care țara noastră va beneficia atât de stabilitate și predictibilitate economică și fiscală precum și de conectarea de facto la nucleul Uniunii. Vom milita pentru accelerarea îndeplinirii criteriilor de convergență reală și nominală atât din Parlamentul European cât și din postura de partide de guvernământ, din 2020. De asemenea, ne vom asigura ca România să fie eligibilă pentru finanțarea reformelor structurale în vederea aderării la zona euro. Acest lucru va permite finanțarea cu bani europeni a creșterii competențelor administrative la nivel central și local și va ajuta România să își atingă cât mai repede acest obiectiv strategic esențial.

· Grupuri de acțiune locală. Încurajarea Grupurilor de Acțiune Locală ca instrument predilect de implementare pentru programele de dezvoltare locală. Acest model de intervenție s-a dovedit mai bun decât birocrația de stat tradițională.

· Dezvoltarea fermelor mici și mijlocii. Vom sprijini dezvoltarea fermelor mici și mijlocii prin fonduri europene pentru a consolida un trai decent în mediul rural și pentru a crea valoare adăugata în vederea susținerii economiei locale. În acest sens, vom sprijini, de asemenea, plafonarea subvențiilor pentru fermele mari, concomitent cu mărirea subvențiilor pentru fermele mici și medii.

· Cadastrul național. Cadastrul național este o prioritate și fondurile europene trebuie să fie folosite împreună cu cele naționale pentru a aduce mediul rural spre rezolvarea acestei probleme structurale, pe care guvernele iresponsabile o tot evită și amână. Este posibil ca, în viitor, nici măcar subvenția automată de la Uniunea Europeană să nu mai vină pentru terenuri fără cadastru. Prin urmare, cadastrarea terenurilor trebuie să fie o prioritate pentru agricultura românească.

· Politică de coeziune puternică. Având în vedere tendința la nivel european de a îngheța sau reduce alocările pentru fondurile structurale, vom apăra păstrarea cel puțin la același nivel a fondurilor de coeziune alocate României și păstrarea unei politici de coeziune puternice a UE care să reducă decalajele între statele membre.

· Monitorizarea proiectelor PNDL. Pentru a amâna pierderea de și mai mulți bani europeni, PSD-ALDE au transferat finanțarea multor proiecte de la PNDL pe fondurile europene în ultimii ani. Vom denunța și monitoriza din Parlamentul European această tentativă colosală de fraudare a fondurilor europene, pentru că aceste proiecte nu îndeplinesc în mare parte condițiile de eligibilitate pentru a fi finanțate din bugetul european. Ceea ce înseamnă că nota de plată va veni peste câțiva ani, atunci când auditurile vor constata neregulile și tot contribuabilul român va trebui să plătească.

· Program pentru infrastructura rutieră. Vom cere sprijin tehnic european, sub forma unui program JASPERS extins pentru infrastructură, pentru a susține redactarea caietelor de sarcini, pentru a avea reprezentanți în comisiile de evaluare, pentru a monitoriza studii pregătitoare și de fezabilitate, pentru a încuraja firmele puternice de supervizare să se implice în proiectele din România.

· Atragerea de investiții regionale cu suportul fondurilor UE. Vom sprijini stimularea creării de structuri de sprijin a afacerilor (acceleratoare / incubatoare) și a infrastructurii de afaceri (parcuri industriale), cu suportul fondurilor europene, mai ales în regiunile cu investiții reduse. Vom sprijini dezvoltarea de centre regionale de formare și competențe ca infrastructuri deschise de formare de competențe pentru sectorul privat. Vom atrage investiții străine prin promovarea la nivel regional și internațional a avantajelor dezvoltării de afaceri în România consolidând rețeaua externă a agenției de export (Invest Romania).

4. Politică externă și de securitate

Vrem o politică externă a UE activă, coerentă și conectată la interesele de securitate și economice ale României. Luate individual, statele membre ale UE, chiar și cele mai mari, sunt actori tot mai mici în arena internațională. Împreună, atunci când vorbesc cu o singură voce, sunt o forță mondială. România, prin implicare directă, are șansa să profite de o politică externă ambițioasă a UE.

· Republica Moldova și extinderea UE. Credem că Republica Moldova are un destin european. Frații noștri din Republica Moldova trebuie să vadă că integrarea europeană înseamnă beneficii concrete, un nivel de trai mai bun, nu doar promisiuni propagandistice. România și reprezentanții românilor în Parlamentul European trebuie să faciliteze și să îndrume apropierea Republicii Moldova de UE, nu doar să ofere alibiuri oligarhilor, așa cum se întâmplă în prezent.

· Legislație Magnitsky. Vom milita în Parlamentul European pentru adoptarea unei legislații de tip Magnitsky în Uniunea Europeană, care să interzică accesul în Uniune și să blocheze bunurile responsabililor din terțe țări implicați în abuzuri ale drepturilor omului.

· Armata europeană. Armata europeană este un proiect pe termen mediu și lung al Uniunii Europene pe care îl susținem, în deplină coordonare cu angajamentele asumate în cadrul NATO și Parteneriatului Strategic cu SUA.

Vrem să aducem Europa în România și ne asumăm un angajament pentru o Românie democratică, prosperă și puternică în Uniunea Europeană, cu trei obiective principale:

· Recâștigarea încrederii în viitorul României, ca parte a Uniunii Europene, printr-o activitate credibilă, respectată de reprezentare a României în Parlamentul European.

· Asigurarea dezvoltării economice prin atragerea de investiții și absorbția de fonduri europene, dezvoltarea agriculturii și satului românesc, a infrastructurii și a antreprenoriatului și crearea de locuri de muncă bine plătite.

· Bunăstare și creșterea calității vieții prin asigurarea unor servicii de sănătate, de educație și sociale la standarde europene.

În același timp, vom lupta pentru ca Uniunea Europeană să devină mai puternică și să reziste asaltului populiștilor și naționaliștilor care profită de slăbiciunile ei pentru a o discredita și a o distruge din interior. Pentru a rezista acestor atacuri, forțele pro-europene trebuie să fie unite, iar Uniunea trebuie să funcționeze mai bine, să fie mai puțin birocratică și mai bine conectată la problemele reale ale cetățenilor.

România poate contribui la o Uniune Europeană mai puternică, folosind experiența și competența candidaților noștri, precum și credibilitatea pe care aceștia o au în relația cu partenerii europeni. Vă așteptăm pe toți la vot pe 26 mai.

Alianța 2020 USR PLUS Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*