AliyahDaDa, proiecție specială la Sibiu, în cadrul CINE M-A văzut la Habitus

Unul dintre cele mai interesante documentare recente românești ajunge și la CINE M-A văzut la Habitus: Aliyah DaDa, realizat de Oana Giurgiu, un film despre conştiinţă, asumare şi adevăr, ce face o incursiune în istoria evreilor din România, împletind vizual destinul unei minorităţi cu destinul unui stat. Proiecția va avea loc miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.00, la Librăria Habitus, urmată de o sesiune Q&A, desfăşurată in prezența regizoarei Oana Giurgiu, a directorului de imALIYAH DADA_still38agine Mihai Tănase și a editorului Letiția Ștefănescu.

Sinopsis:
Aliyah DaDa prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România. În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne printr-o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica vreodată. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude şi plastice, şi dure şi umane, şi cu fruntea încruntată şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate”, notează LiterNet.ro, explicând că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi”.

Preţ bilet: 7 leiALIYAH DADA_still9

CINE M-A văzut la Habitus este un eveniment organizat de Librăria Habitus şi Asociaţia Culturală Umanistă Sibiu, cu sprijinul Transilvania Film.

Parteneri Sibiu: Primăria Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
Parteneri media: Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu On Line.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*