„Alo, vă felicităm, sunteţi fericitul câştigător al unui premiu!”

Este expresia auzită la telefon de sute de abonaţi ai serviciilor de telefonie mobilă, expresie care, în primele secunde, a adus bucurie, iar ulterior, tristeţe şi pagube destul de însemnate celor care au dat curs mai departe conversaţiei.

Abilitatea oratorică şi politeţea excesivă sunt atuurile de bază ale celor care se ocupă cu acest gen de înşelătorii, reuşind, nu de puţine ori, să convingă diverse persoane să le trimită sume de bani sau să cumpere diverse lucuri spre exemplu cartele telefonice şi să tasteze codurile de reîncărcare apelanţilor.

O altă formă de a înşela abonaţii de telefonie mobilă şi de a obţine bani în mod necinstit este aceea  prin care o persoană se dă drept operator de telefonie şi îi comunică abonatului că o persoană necunoscută s-a conectat prin intermediul unui calculator pe telefonul său şi a vorbit excesiv, încărcând nota de plată cu o sumă destul de mare. Apoi, după ce îşi cere scuze în numele firmei de telefonie mobilă îi oferă ca alternativă, să tasteze un cod din 4-5 cifre pentru a transfera suma de bani în contul firmei. Dacă victima acceptă, cade practic în plasa acestuia şi prin tastare îi încarcă acestuia cartela telefonică.

Regretele sunt întotdeauna tardive, aşa că măsurile preventive sunt întotdeauna binevenite.

În momentul în care sunteţi apelaţi de o asemenea persoană nu faceţi conversaţie cu aceasta pentru că, aşa cum spuneam, are abilităţile necesare de a vă convinge. Refuzaţi continuarea conversaţiei şi închideţi telefonul, iar dacă aveţi posibilitatea, anunţaţi operatorul de telefonie mobilă aparţinător numărului de pe care s-a sunat, pentru ca acesta să blocheze cartela telefonică a respectivei persoane.

În situaţia în care primiţi mesaje de acest tip, nu daţi curs solicitărilor, întrucât puteţi fi înşelaţi foarte uşor.

Dacă ştiţi că aţi jucat la diverse jocuri şi este posibil să fiţi un potenţial câştigător, prezentaţi-vă la sediul firmei respective pentru ridicarea premiului, nu tastaţi nici un cod şi nu trimiteţi bani nimănui.

Recomandările noastre înseamnă siguranţă pentru dumneavaostră.

În orice situaţie, dacă vă consideraţi victima unor astfel de fapte, sesizaţi de îndată, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu.

 

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat