Alungați din Sala Transilvania, sportivii sibieni cer o nouă polivalentă și săli de sport în fiecare cartier

Cele mai mari cluburi sportive din Sibiu, Directia Județeană pentru Sport și Tineret, cluburi școlare și asociații de profil au depus la Primăria Sibiu un memoriu cu privire la unele disfuncționalități majore în funcționarea cluburilor sportive din municipiul Sibiu.

Astfel, semnatarii memoriului atrag atenția asupra funcționării improprii a Sălii Transilvania, aflată în administrarea Consiliului Județean Sibiu, aceasta fiind deseori închiriată pentru desfășurarea de târguri sau spectacole, evenimente ce duc la imposibilitatea echipelor sportive de seniori ce reprezintă Sibiul în primele ligi naționale de a se antrena și chiar de a juca meciuri oficiale. În anul 2017, mai multe echipe din primele ligi naționale au fost nevoite să se antreneze în alte săli din județ sau chiar din alte județe, din cauză că Sala Transilvania a fost ocupată de târguri, spectacole și de echipa de volei din Alba Iulia.

Cele 15 cluburi sportive și asociatii de profil cer Primăriei să amenajeze sălile de sport din incinta școlilor din municipiul Sibiu la standarde internationale, să permită accesul cu prioritate în aceste săli echipelor sportive de seniori și juniori, în intervalele orare și în zilele în care nu sunt cursuri și construirea de catre municipalitate a unui complex sportiv care să cuprindă o sala polivalentă cu o capacitate de minim 4.000 de locuri și cel puțin o sală de antrenamente.

De asemenea, semnatarii cer Primăriei amenajarea de terenuri de sport multifunctionale și/sau complexuri sportive în toate cartierele din oraș. Pentru a susține corespunzător atât viața culturală, cât și activitatile sportive, semnatarii mai cer construirea unui centru cultural și de expozitii, pentru a nu mai fi nevoie ca organizatorii acestor evenimente să închirieze săli sportive în acest scop.

Chiar în aceste zile, are loc la Sala Transilvania un târg de haine, iar în perioada aceasta, dintr-o lună calendaristică, jumătate din zile sunt ocupate cu târguri de haine și de cariere, mai arată semnatarii memoriului.

Documentul este semnat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, Club Sportiv Handbal Club Sibiu, Club Sportiv Școlar “Soimii”, Club Sportiv Școlar Sibiu, Asociația fanilor CSU Sibiu “Al 6-lea jucator”, CS Societatea de Patinaj Sibiu, Asociația Club Sportiv Comunitar, Club Sportiv Kudokai full-contact, Miado’s Judo Club Sibiu, Asociația Club Sportiv Hirsch Sibiu, Club Sportiv Municipal Sibiu, Asociația Club Sportiv Alpha Sport Team, Asociația Club Sportiv de rugby Sibiu, Club Sportiv P.U.M.A. Sibiu, Club Sportiv CAB Sport.


Către Primăria Municipiului Sibiu

Adresa: Str. Samuel Brukenthal Nr. 2, 550178 Sibiu, România

 

În atenția doamnei primar Astrid Cora Fodor

Consiliului Local Sibiu

Doamnei Administrator Public al Municipiului Sibiu, Ioana Leca

Serviciului Cultură, Sport și Turism

Comisiei pentru învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive, de agrement şi tineret

 

 

 

Scrisoare deschisă

 

Stimată doamnă Primar,

Stimată doamnă Administrator

Stimați doamne și domni consilieri/șefi servicii

 

 

Cluburile şi asociaţiile sportive din Sibiu vă aduc la cunoștință unele disfuncționalități majore în domenii de mare interes pentru publicul larg, după cum urmează:

 

Municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană în anul 2007, iar în tot acest timp scurs de atunci, 10 ani, nu s-au făcut investiții majore într-o sală de spectacole a municipalității care să permită organizarea de concerte, spectacole de divertisment ale instituțiilor culturale sau de învățământ, festivaluri tematice, expoziţii şi târguri etc.

 

În lipsa acestor spații dedicate culturii și artelor, multe dintre evenimentele enumerate mai sus au fost organizate în Sala Polivalentă Transilvania aflată în administrarea Consiliului Județean Sibiu. Foarte multe dintre aceste evenimente culturale au afectat pregătirea și desfășurarea meciurilor în competiții oficiale naționale și internaționale ale echipelor sportive de seniori care reprezintă municipiul nostru. Astfel, echipele care reprezintă Sibiul în primele ligi naţionale nu au avut poziții de antrenament timp de peste 3 săptămâni în plin sezon competițional, s-au antrenat în săli improprii din municipiu şi au fost chiar nevoite să ceară voie să se antreneze în săli din alte judeţe. De asemenea, meciuri oficiale au fost mutate în alte localități deoarece Sala Transilvania a fost ocupată, aceste situații perpetue le-au afectat performanțele sportive.

 

O altă problemă cu care se confruntă comunitatea locală și mai ales copiii și adolescenții care practică sau doresc să practice sportul este lipsa spațiilor adecvate pentru aceste activități. Cluburile și școlile sportive dețin puține spații adecvate (săli de sport, terenuri în aer liber), iar acestea sunt suprasolicitate. Unele dintre aceste cluburi sportive nu dețin deloc săli de antrenament și își desfășoară activitatea în spații necorespunzătoare, cum ar fi terenuri sub- sau supradimensionate, suprafață de joc necorespunzătoare care prezintă riscuri de accidentări, vestiare și grupuri sanitare insalubre, iluminat precar, temperaturi nepotrivite. Totodată, meciurile oficiale pe care echipele de juniori le dispută se desfășoară deseori în aceleași condiții prezentate mai sus. Toate acestea conduc la renunțarea la sportul de performanță a multor copii și adolescenți sibieni și la performanțe modeste ale echipelor sibiene pe plan național.

 

În această situație se află copiii și adolescenții sibieni școlarizați în municipiu, aproximativ 600 de practicanți ai baschetului înscrişi oficial la cluburile de juniori, 900 de practicanți ai handbalului și încă pe atâți copii și adolescenți practicanți ai altor sporturi de echipă (fotbal, volei, rugby) sau a sporturilor individuale.

 

Ne dorim ca atât evenimentele culturale cât și cele sportive să fie organizate în spații adecvate, cu dotări potrivite acțiunilor, iar activitatea grupurilor culturale și a echipelor sportive să nu mai aibă de suferit din cauza lipsei acestor spații.

 

Prin urmare, pentru a susține corespunzător – în plus față de finanțările generoase din partea municipalității – atât viața culturală cât și activitățile sportive de performanță și de masă din municipiul nostru și aducerea acestor activități la nivelul pe care îl merită atât actorii principali, artiști și sportivi, cât și publicul

 

vă solicităm

 

soluționarea acestor probleme de mare interes și importanță pentru locuitorii municipiului Sibiu prin construirea de spații adecvate la standardele naționale și internaționale actuale.

 

Venim în sprijinul solicitării cu următoarele propuneri:

 

  • Construirea unui centru cultural care să cuprindă săli de repetiții și o sală de spectacole cu o capacitate de minim 2000 locuri dotată după ultimele standarde în domeniu;
  • Transformarea unor spații dezafectate (foste hale de producție) în centre culturale cu săli de spectacole dotate corespunzător;
  • Construirea unui complex sportiv care să cuprindă o sală polivalentă cu o capacitate de minim 4000 de locuri și cel puțin o sală de antrenamente;
  • Amenajarea unor săli de sport școlare din cele existente deja la standardele impuse de competițiile jocurilor sportive din prima ligă, și/sau permiterea accesului cu prioritate echipelor sportive în intervalele orare și în zilele în care nu sunt cursuri. În sprijinul dvs, venim cu o listă de şcoli potrivite pentru aceste investiţii:
  • Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” – sala are toate facilitățile necesare, dar nu se permite accesul echipelor (seniori şi juniori) pentru antrenamente sau competiții;
  • Colegiul Național „Octavian Goga – aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;
  • Liceul Teoretic „Constantin Noica” – aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;
  • Școala Gimnazială Nr. 18 – aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;
  • Amenajarea de terenuri de sport multifuncționale și/sau complexuri sportive în toate cartierele municipiului și punerea lor la dispoziția publicului, cu titlu gratuit.

 

Ne oferim tot sprijinul și disponibilitatea la dialog și colaborare, astfel încât aceste solicitări să poată fi soluționate în beneficiul tuturor locuitorilor municipiului Sibiu.

 

 

 

Prezentăm mai jos programul expoziţiilor şi târgurilor din Sala Transilvania în perioada imediat următoare:

 

13-18 februarie 2018 – Târg ExpoTricoTex

21-22 februarie 2018 – CE Volei Alba Blaj

6-11 martie 2018 – Târg

13-14 martie 2018 – Târgul de cariere

 

Astfel, dintr-o lună, jumătate din zile sunt ocupate de târguri în Sala Transilvania.

 

 

 

Prezentăm mai jos situația antrenamentelor și competițiilor în sala Transilvania în anul calendaristic 2017 pentru echipele CSU Sibiu (Liga Națională de Baschet Masculin) și HC Sibiu (Divizia A handbal masculin).

 

Ţinem să precizăm faptul că echipa de baschet BC CSU Sibiu este cea mai longegivă echipă din România ce activează în Prima Ligă, cu două titluri la activ, iar handbalul este un sport foarte iubit în oraşul Sibiu, oraşul în care s-a jucat primul meci de handbal din România, în anul 1921.

 

Ianuarie 2017:

10 – 11. 01. 2017  – CE Volei Alba Blaj

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 10 – 11. 01. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 14. 01. 2007.

 

24 – 25. 01. 2017  – CE Volei Alba Blaj

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 24 – 25. 01. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Pitești în data de 27. 01. 2007.

 

Februarie 2017:

27 – 28. 02. 2017  – CE Volei Alba Blaj

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 27 – 28. 02. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial pe teren propriu cu BC Timișoara în data de 03. 03. 2007.

 

Martie 2017:

  1. – 19. 03. 2017 – Târg Expotricotex

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 14. – 19. 03. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Pitești în data de 18. 03. 2007 și s-a antrenat câteva zile la Târgoviște, iar HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu în data de 20. 03. 2017 cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu.

 

Septembrie 2017:

  1. – 17. 09. 2017 – Transylvanian Grand Prix Sibiu, concurs de dans sportiv

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 15. – 17. 09. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu în data de 18. 09. 2017, iar CSU Sibiu a susținut un meci oficial internațional în FIBA Europe cu BK Pardubice (Cehia) în data de 21. 09. 2017.

 

Octombrie 2017:

03 – 08. 10. 2017 -Târg Expotricotex

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 03. – 08. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial în deplasare la Oradea în data de 07. 10. 2017 pentru care s-a pregătit la Satu Mare, apoi a susținut un meci cu Steaua București pe teren propriu în data de 14. 10. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu cu CNE Sighișoara în data de 15. 10. 2017.

 

18 – 20. 10. 2017 – Cupa Școlilor ”Be cool – Play sports”

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 18. – 20. 10. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 21. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 23. 10. 2017.

 

30.10.2017 – Gașca Zurli

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 23. – 30. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 03. 11. 2017, HC Sibiu a amânat un meci oficial pe teren propriu cu CSM Oradea pentru 06. 11. 2017.

 

Noiembrie 2017:

31.10 – 05.11 – Târg Expotricotex

HC Sibiu a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 31. 10. – 05. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 03. 11. 2017, HC Sibiu a susținut meciul oficial pe teren propriu cu CSM Oradea în data de 06. 11. 2017.

 

20 – 26. 11. 2017 – Târg Expotricotex

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 20. – 26. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Galați în data de 03. 12. 2017, HC Sibiu a susținut meciul oficial pe teren propriu la Cisnădie cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu în data de 26. 11. 2017.

 

27.11. – 01.12. 2017 – Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 20. – 26. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Galați în data de 03. 12. 2017 pentru care s-a antrenat în localitatea Brăila, HC Sibiu a susținut meciul oficial la Reșița în data de 03. 12. 2017.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*