„Am plantat semințele, acum culegem!“

La Sibiu a fost deschisă oficial Școala Internațională de Afaceri cu profil sino-european (ECUST). Proiectul este rodul unui parteneriat între Universitatea „Lucian Blaga“ și Universitatea de Știință și Tehnologie a Chinei de Est.

Scopul programului care include 21 de discipline specifice domeniului economic, dintre care cinci vor fi predate de către profesori din China, este să formeze profesioniști adaptați la un sistem de afaceri global, atât la nivel economic, cât și cultural, care să înțeleagă în detaliu tendințele de dezvoltare ale disciplinelor relevante și bunele practici ale companiilor de top din lume și să aibă abilități de comunicare interculturală, pentru a promova dezvoltarea economică și comercială pe piețele internaționale, a explicat Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al ULBS și director al programului de studiu.

QI JINGPING | președinte Universitatea Shanghai: „Sunt convins că suntem capabili să promovăm proiecte de dezvoltare, să culegem rezultate bune în viitor. Vom înființa un fond special pentru studenții ULBS, ca să vină în China, să ne cunoaștem reciproc și să facem proiecte împreună. Țările se cunosc prin oameni. Oamenii trebuie să fie apropiați, să aibă sentimente comune, așa se îmbunătățesc și relațiile dintre țări.“

Un oraș puternic

Inaugurarea Școlii Internaționale de Afaceri cu profil sino-european a avut loc, luni, în prezența unei delegații din partea Universității din Shanghai.

Oaspeții chinezi au apreciat că parteneriatul cu ULBS reprezintă un bun început și o reușită notabilă. „De când am venit, am simțit că Sibiul este un oraș puternic. Suntem ca acasă, am uitat de călătoria obositoare, nu suntem străini aici. Daniela Preda ne-a prezentat Universitatea «Lucian Blaga» în toate domeniile ei de dezvoltare. La Shanghai am semnat un protocol. Am pus semințele în primăvară, iar acum, toamna, este timpul culesului. Suntem mândri de colaborarea cu ULBS. Facem lucruri concrete. Putem face proiecte în multe domenii. Universitatea noastră este foarte cunoscută în China în domeniul inovației, al transformărilor care privesc industria. Anul viitor, vom aniversa 50 de ani de activitate și vrem să invităm și reprezentanții ULBS la o conferință internațională unde o să discutăm lucruri interesante cu oameni cunoscuți din industrie, politică și economie. Îi doresc din suflet Universității «Lucian Blaga» să aniverseze 50 de ani, să se dezvolte și mai bine și să obțină rezultate și mai frumoase“, a mărturisit Qi Jingping, președintele Universității de Știință și Tehnologie a Chinei de Est, căruia rectorul Ioan Bondrea i-a înmânat o diplomă de excelență în numele ULBS.

Parteneriat solid

Rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, a amintit că bazele colaborării academice dintre cele două instituții au pornit în luna aprilie, când s-a convenit pentru înființarea acestui program de management al afacerilor. „De mai mult de 10 ani, de când există Institutul Confucius, ULBS a început să ducă la un alt nivel acest parteneriat dintre România și China în domeniul academic și cultural. Avem o dinamică a relațiilor și a mobilităților studenților și cadrelor didactice de invidiat, prin parteneriatele cu mari universități din China. Acest parteneriat este solid. Conducerea ULBS și a facultăților implicate este determinată să sprijine acest program, să continuăm acest parteneriat spre beneficiul ambelor universități și al ambelor popoare“, a arătat Bondrea.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*