Ambasadorul Alexandru Grădinar promovează România în Danemarca

Dezvoltarea parteneriatului economic româno-danez, dar și încurajarea danezilor să afle mai multe despre România de acum și să îi descopere frumusețile naturale și cultura bogată și autentică sunt prioritățile Ambasadei României în Danemarca, a declarat sibianul Alexandru Grădinar, ambasadorul țării noastre în Danemarca.

Într-un interviu publicat în suplimentul „Diplomacy Magazine“ al ziarului danez de limbă engleză „The Copenhagen Post“, preluat de Agerpres, Grădinar este descris în publicația citată drept un om decis să le deschidă ochii danezilor asupra României contemporane și asupra a tot ce are țara de oferit.

Oportunități economice

Ambasadorul român a prezentat componenta economică drept un instrument eficient de apropiere între cele două țări care sărbătoresc anul acesta 100 de ani de relații diplomatice bilaterale. „Dezvoltarea parteneriatului economic româno-danez este una dintre preocupările principale ale mandatului meu. Este o provocare, dar și o mare sursă de satisfacție să contribui la reclădirea fundației cooperării dintre țările noastre, în baza succeselor de până acum și a interesului comun de a diversifica și de a consolida cooperarea noastră economică. Sunt ferm hotărât să atingem o nouă piatră de hotar în parteneriatul nostru economic și să folosim, astfel, toate instrumentele diplomatice pe care le avem la dispoziție, inclusiv propria mea pregătire în domeniu“, a afirmat Alexandru Grădinar.

România de azi

Când vine vorba despre imaginea României în Danemarca, diplomatul este de părere că danezii sunt familiarizați cu teme vechi. „Îi încurajez să afle mai multe despre România de acum. E povestea unei democrații tinere, dar care se dovedește puternică în fața unor provocări vizibile, de altfel, în tendințele populiste din Europa. România iese în evidență prin economia sa dinamică, având cea mai rapidă creștere din UE, și prin societatea civilă aflată în continuă consolidare, mai receptivă și mai activă în susținerea valorilor democratice într-o perioadă când acestea sunt tot mai atacate. Vreau să menționez și că România devine un punct nodal în domeniul IT pentru multe companii, având în prezent cel mai rapid internet din Europa“, a explicat diplomatul român.

Asul din mânecă

Oferta turistică este un alt atu al României, iar ambasadorul îi încurajează pe cetățenii danezi să viziteze România și să se bucure de frumusețile naturale și de bogăția culturală din țară. „O călătorie de câteva ore cu mașina sau trenul te poartă de la Dunăre către un oraș medieval superb și intact din Transilvania; din București la Marea Neagră, cu plajele sale însorite; din sudul Transilvaniei până în Bucovina sau Maramureș. Chiar simți că te întorci în timp atunci când vizitezi o superbă mănăstire din Bucovina, care face parte din patrimoniul UNESCO, sau cetatea Sighișoarei, sau un sat autentic, vechi de câteva secole, din Maramureș. Vă invităm să savurați și mâncărurile noastre tradiționale, precum și vinurile cu un buchet unic“, a spus ambasadorul, subliniind și că românii sunt foarte prietenoși și acceptă cu mare ușurință străinii.

Despre comunitatea românească din Danemarca, ambasadorul a spus că membrii ei pot fi, ei înșiși, repere pentru danezii care vor să afle mai multe despre România și că sunt „bine integrați, muncesc din greu, sunt ambițioși și au un mare potențial“.

Cum se vede Danemarca din Sibiu

Aflat la post în Danemarca din septembrie 2016, potrivit site-ului MAE, Alexandru Grădinar s-a declarat impresionat de spiritul inovator și antreprenorial al danezilor, care „a făcut posibil ca o țară cu doar 5,5 milioane de locuitori să pună bazele unor firme recunoscute peste tot în lume (…) și să contribuie la prosperitatea națiunilor de pe întregul glob“. Alte atuuri ale statului scandinav sunt, consideră diplomatul român, designul, arhitectura, expertiza în energie regenerabilă, noile tehnologii în agricultură, în sectorul alimentar, în educație și sănătate. „De mai multe ori Danemarca s-a clasat pe primul loc pe lista țărilor cu cel mai mare indice al fericirii. Cred că, pe lângă motivele evidente pentru acest succes, cum ar fi sistemul de protecție socială, trebuie luați în calcul și alți factori, precum Legea lui Jante (cod de conduită în țările nordice, un set de reguli care subliniază atitudinea față de ceilalți semeni – n.r.), care guvernează statele scandinave dincolo de Constituție. Este o realizare în sine și promovarea cu succes peste hotare a stilului de viață danez, până la a fi adoptat de străini“, a punctat sibianul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*