Ameninţaţi de gripă

Jumătate dintre sibienii care s-au vaccinat antigripal au vârste de peste 65 de ani

Jumătate dintre sibienii care s-au vaccinat antigripal au vârste de peste 65 de ani

Valul de gripă din Europa ar putea ajunge în România. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu recomandă vaccinarea cât mai rapidă a populaţiei din grupele de risc în condiţiile în care doar jumătate dintre sibieni s-au vaccinat până acum.

Numărul cazurilor de gripă a crescut considerabil în ultima perioadă în ţări precum Olanda, Franţa, Rusia, dar şi în Germania sau Polonia. Sibienii care suferă de afecţiuni cronice, copiii şi bătrânii se pot vaccina gratuit

 

 

 

La medicii de familie

 

Deşi în România nu s-a înregistrat, până în prezent, nici un caz de gripă în acest sezon, DSP Sibiu recomandă insistent vaccinarea populaţiei, mai ales în rândul celor aflaţi în grupele de risc. „Având în vedere faptul că, în perioada imediat următoare, specialiştii preconizează o apariţie a cazurilor de gripă şi în România, având în vedere că în alte părţi ale lumii evoluează epidemii de gripă, facem recomandarea expresă şi neapărată tuturor persoanelor care sunt încadrate în grupele la risc în ceea ce priveşte îmbolnăvirea de gripă şi alte viroze respiratorii să-şi facă, cât mai repede, vaccinul antigripal. Pentru categoriile la risc, acesta este gratuit, trebuie doar să se adreseze medicilor de familie“, recomandă Simona Berariu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.  Din grupele de risc fac parte persoanele cu vârsta curprinsă între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cornice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, hepatice sau renale, gravidele, medicii şi cadrele medical, adulţii şi copiii din centrele de ocrotire sociale, precum şi persoanele peste 65 de ani.

 

Sibienii s-au vaccinat doar pe jumătate

 

La nivelul judeţului Sibiu, din cele 22.700 de doze de vaccin primite de la Minister, doar 12.836 au fost deja folosite. Aproximativ jumătate dintre cei care s-au vaccinat provin din grupa de vârstă de peste 65 de ani, urmate de categoria bolnavilor cronici. Totodată, în ultima săptămână, numărul pneumoniilor înregistrate în judeţ a crescut, ajungând la 325 de cazuri, faţă de 280, câte au fost în săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri, respectiv 123, s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-49 de ani, iar cele mai multe internări, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani. Numărul infecţiilor respiratorii acute a scăzut, însă, cu 121 de cazuri faţă de săptămâna precedentă, una din trei îmbolnăviri fiind consemnată la personae cu vârsta între 15 şi 49 de ani.

 

Recomandări

 

Pentru a reduce riscul de a dobândi sau de a transmite gripa, medicii sibieni recomandă evitarea spaţiilor aglomerate, dezinfectarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii şi a nasului atunci când strănutaţi, precum şi menţinerea unei bune igiene respiratorii. De asemenea, este bine să solicitaţi un consult medical şi să evitaţi automedicaţia, mai ales utilizarea antibioticelor fără prescripţie. Gripa se manifestă prin debut brusc, febră mare, de 38-40 grade în primele cinci zile, tuse, dureri de cap şi dureri musculare, precum şi o stare generală de oboseală accentuată.

 

56,57

% dintre dozele de vaccin primite au fost folosite la Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*