Polițiștii și procurorii sibieni fac investigații pentru a elucida moartea unui bătrân, survenită după o intervenție chirurgicală ce a avut loc la spitalul privat Polisano. Rudele susțin că au fost mințite de la bun început că operația va fi făcută de un renumit medic francez. Mai mult, soția decedatului s-a văzut nevoită să ia un credit pentru a putea plăti operația și, deși bărbatul ei nu a supraviețuit, ea este bună de plată. Are de restituit lunar băncii câte 950 de lei, din pensia ei de 1.100 de lei. Totul a început în urma unei intense campanii în presa locală, prin care tot Sibiul a aflat că la spitalul Polisano va opera, alături de medicii de aici, un chirurg renumit francez: Eric ArnaudCrozat, elev al profesorului Alain Carpentier, cel care a realizat primul implant de inimă artificială. Familia Opriș a hotărât că este momentul să profite de știința reputatului medic și să rezolve o problemă cardiacă a maistrului Cornel Opriș, în vârstă de 75 de ani. „Doctorul Victor Costache, directorul medical de la Polisano, mi-a explicat că prezența chirurgului Eric ArnaudCrozat va face ca timpul intervenției să se reducă la jumătate. Am fost programați pentru operație, dar doctorul Costache ne-a sunat acasă să venim urgent la Polisano. Suntem oameni simpli, am spus că nu avem cei 6.000 de euro pentru a plăti operația. Medicul ne-a asigurat că ne ajută să luam un credit, pentru că Polisano are contract cu Banca Transilvania”, povestește soția pacientului.
Împrumut semnat pe holul spitalului
Atât Cornel Opriș, cât și soția sa au discutat cu medicul francez. Au primit asigurări că totul va decurge bine. Aceleași asigurări le-au primit și de la Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano. Însă Crozat nu a participat la operația ce a avut loc pe data de 19 martie 2014, apoi pacientul a avut o evoluție tot mai proastă. În cele din urmă, a fost externat la data de 2 aprilie. Nu înainte ca familia să plătească intervenția și spitalizarea. „Nu aveam toți banii, am fost trimiși la Călimănești, la o clinică privată, dar înainte de a pleca a venit o doamnă de la Banca Transilvania pe nume Diana Ștefănescu, cu un contract de împrumut, pentru a achita spitalului banii pentru operație. Am semnat contractul, atât eu, cât și soțul, urmând ca girantul să vină la bancă să semneze și el. Banii au intrat direct în contul Polisano, noi nu am văzut nici un ban”, susține Aurelia Opriș. Aflat într-un scaun cu rotile, Cornel Opriș a fost pus să semneze zeci de pagini, pe genunchi, pentru ca banca să poată vira banii către Polisano.
„Am aflat că medicul francez nu avea dreptul să opereze”
Aurelia Opriș a aflat abia după ce și-a pierdut tovarășul de viață că medicul francez nici nu a pus mâna pe bisturiu. „Dacă știam că medicul francez nu va participa la operație, nu eram de acord să fie operat la Polisano“, a scris Aurelia Opriș în plângerea adresată Colegiului Medicilor. Tot după deces a aflat că, în fișele medicale, soțul său era descris drept un fumător înrăit și un alcoolic. Pe de altă parte, familia afirmă că bărbatul nu mai fuma de 40 de ani, iar băutură consuma puțin și foarte rar.
Aurelia OPRIȘ | văduvă: „O să dăm înapoi și ultimul ban. Problema noastră e că ni s-a băgat pe gât un contract pe care l-am semnat, crezând că operația va fi făcută de un mare specialist francez. Nu a fost așa. A operat un medic din Sibiu. Operația a reușit, pacientul e mort și eu plătesc cu mari sacrificii creditul!”
Polisano lasă justiția să vorbească
Reprezentanții Polisano cunosc foarte bine cazul, însă preferă să nu facă prea multe comentarii în acest moment. „În urma solicitării dvs. telefonice, adresate Clinicii Polisano, cu privire la cazul d-lui Opriș, vă comunicăm ca pretențiile d-nei Opriș fac obiectul unui dosar de cercetare penală aflat în derulare; prin urmare, temeinicia și legalitatea acestora urmează să fie verificată de organele de urmărire penală. Pentru a clarifica aspectul legat de înlesnirea facilităților de plată a serviciilor medicale, Clinica Polisano are în derulare contracte de colaborare cu instituții financiar-bancare, menite să vină în întâmpinarea nevoilor pacienților noștri”, se arată într-un răspuns adresat reporterului de la Mesagerul de Sibiu. Mariana Vistraș, directoarea sucursalei Sibiu a Băncii Transilvania, privește cu compasiune spre familia decedatului. Din păcate, nu poate face nimic. Polisano este client al băncii și au o bună colaborare. Cam atât.
Procurorii anchetează în taină
Printre primii sesizați despre această pretinsă faptă de înșelăciune au fost procurorii sibieni. Aceștia au înregistrat plîngerea familiei în luna mai 2014, sub numărul 2.305. De atunci, nimeni din familie nu a primit nici o veste despre parcursul dosarului. Au insistat și au aflat că procurorii le-au cerut polițiștilor să se ocupe de caz. Cercetările continuă.
Colegiul Medicilor încurcă borcanele
Singurii care s-au pronunțat până acum în legătură cu acest dosar sunt cei din Colegiul Medicilor Sibiu, în opinia cărora nu avem de-a face cu un caz de malpraxis. Aceștia susțin că intervenția chirurgicală a fost o necesitate ce nu suferea amânare și că decesul pacientului, la o lună după operație, nu are legătură cu intervenția de la Polisano. Mai mult, în documentele Colegiului se arată că „Medicul Arnold Crozat nu are forme legale pentru a profesa în România”. Făceau referire, probabil, la Eric Arnaud-Crozat, pe care l-au „botezat”. În rest, nimic despre campania mediatică din februarie 2014. „Unul dintre cei mai experimentaţi şi apreciaţi chirurgi cardiaci din Europa, francezul Eric Arnaud-Crozat, va face parte din echipa Spitalului European Polisano. Zilele acestea, el s-a aflat la Sibiu, pentru a pune la punct detaliile acestei colaborări. Chirurgul îşi doreşte să vină la Sibiu să opereze la Spitalul European Polisano în fiecare lună”, scria atunci presa sibiană.
Polisano – venituri de peste 300 milioane de euro
Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 de milioane de euro. Prima clinică Polisano a fost deschisă în 1993 la Sibiu, iar 11 ani mai târziu a apărut și primul spital privat din România, tot la Sibiu. În 2006, este inaugurat primul sediul al Clinicii Polisano la București, iar în 2008, încă două. În același an sunt inaugurate, la Sibiu, Centrul de Fertilizare In Vitro și Centrul de Dializă. În 2009, la București, Vonica deschide Centrele de Dializă Republicii și Sema Park. Tot în 2009, are loc extinderea rețelei de centre de dializă la nivel național: Miercurea Ciuc, Odorhei, Tg. Jiu, Roman, Bistrița, Mediaș. În 2011, se deschide Centrul de Fertilizare in Vitro la București.
Ovidiu SCUTELNICU