Cine plimbă ursul după ce l-au împușcat?

Ursul rătăcit pe străzile Sibiului a demonstrat, din nou, lipsa de pregătire a autorităților locale. Mai bine de trei ore, echipele de intervenție au acționat execrabil. N-au fost în stare să prindă și să tranchilizeze ursul rătăcit în oraș, speriat, dar nu agresiv. Iar animalul a sfârșit împușcat. Cine își asumă răspunderea? În mijlocul unei anchete care prinde proporții, după ce și președintele Klaus Iohannis s-a arătat indignat de acest incident barbar, sibienii ies în stradă să ceară demisii.

ursul-foto-dan-claudiu-buzdugan

foto: Dan Claudiu BUZDUGAN

La cinci ani după ce o tigroaică evadată de la Zoo a fost împușcată în Valea Aurie, în județul Sibiu încă nu există un protocol de intervenție în asemenea situații. Forțele de ordine și instituțiile competente nu sunt pregătite și dotate. De această dată, prefectul Cristian Roman promite că se va crea o procedură clară.

Prefectul neagă orice implicare

cristian-roman-prefect

Prefectul Cristian ROMAN

După gafa de miercuri, prefectul nu a putut decât să-și exprime regretul. „Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, potrivit DSV, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii“, a afirmat Roman. El a solicitat instituţiilor să transmită o analiză detaliată a modului în care au acţionat. „Acest demers are rolul de a evidenţia atât motivele pentru care instituţiile nu au reuşit să salveze viaţa ursului, cât şi cauzele pentru care în Sibiu nu există nici suficiente dotări şi nici proceduri clare de acţiune pentru fiecare instituţie în parte, cu toate că au mai existat în trecut situaţii în care animale sălbatice au ajuns în oraş şi au fost împuşcate“, susține reprezentantul Guvernului în Sibiu.

În plus, prefectul are întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor. „În urma analizei, se va crea cadrul pentru stabilirea unei proceduri de lucru care să fie aplicată în judeţul Sibiu în astfel de situaţii. Totodată, propunerile de îmbunătăţire a cadrului legislativ vor fi transmise la nivel naţional“, promite Prefectura.

Ucis fără aviz

Ministerul Mediului, singurul organism abilitat în asemenea cazuri, precizează că nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare. „Necesitatea unui astfel de demers va fi stabilită de organele de anchetă abilitate. Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înfiinţării cât mai rapide a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Această structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenţia în astfel de situaţii, în funcţie de nivelul de pericol“, dau asigurări reprezentanții ministerului. „Este clar că în astfel de situații este nevoie de un regulament privind modul de intervenție și oameni instruiți să poată interveni calm și eficient”, cred și cei de la WWF România.

De unde a venit ursul?

Ministerul Mediului va transmite o sesizare către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condiţiile în care ursul a apărut în oraş. „Precizăm că zona judeţului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fişelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, ministerul ia în calcul şi posibilitatea ca apariţia ursului în zona locuită a oraşului să fie rezultatul unei activităţi ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ţinut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc.“, se arată în comunicatul instituției.

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului, a fostului senator Marius Marinescu, a depus, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor responsabili de împușcarea ursului care a coborât în Sibiu.

Și vicepremierul Vasile Dîncu a scris, pe Facebook, că împușcarea ursului de la Sibiu este un fapt tragic.

Împușcat degeaba. Erau destule tranchilizante

tiberiu-ivancea-comandant-ipj-sibiu

Tiberiu IVANCEA, șeful IPJ Sibiu

Un vânător este cel care a pus capăt „escapadei“ ursului. În evidenţa IPJ Sibiu există patru puşti cu tranchilizante deţinute legal în municipiul Sibiu, din care două sunt în dotarea celor doi veterinari de la Zoo şi celelalte stau nefolosite la Primărie. Șeful IPJ Sibiu pretinde că ordinul de împuşcare a fost dat de un poliţist din subordinea sa şi că el consideră că măsura a fost corectă, pentru a proteja oamenii aflaţi la faţa locului, care erau în pericol să fie atacaţi. „Unul dintre cei doi veterinari chemaţi de noi a reuşit, în Oraşul de Jos, într-o curte, în care se băgase ursul la un moment dat, a reuşit să intre şi l-a împuşcat de aproape, de la maxim 10 metri, zice omul. L-a lovit cu tranchilizantul, ursul a căzut peste nişte ghivece, ca urmare a şocului, nu că l-a tranchilizat. S-a ridicat imediat şi a venit spre el, dând semne că vrea să-l atace. Omul a ieşit şi a tras poarta după el. Ulterior, am găsit seringa la faţa locului, dovada că a fost tranchilizat. Ursul a fost tranchilizat cu cel puţin o jumătate de oră înainte să fie împuşcat, ceea ce înseamnă că tranchilizantul nu şi-a făcut efectul“, a declarat Tiberiu Ivancea.

Zeci de mii de oameni s-au revoltat

urs_sibiu_14900200Un sibian a publicat pe rețeaua de socializare un filmuleț care arată ultima încercare de scăpare a ursului ucis pe strada Lungă. În ciuda declarațiilor oficiale destul de confuze, după atâtea ore de dezorganizare, imaginile demonstrează că animalul nu era unul de dimensiuni foarte mari și că era mai degrabă speriat decât agresiv. Mesagerul de Sibiu a relatat pe larg subiectul, în ediția sa online, iar articolele noastre au stârnit zeci de mii de reacții, până la o petiție prin care li se cere „ucigașilor să plătească“. La închiderea ediției, pe www.petitieonline.com/ucigasii_ursuletului_sa_plateasca semnaseră deja peste 17.000 de persoane. Pentru vineri seara, în Piaţa Mare din Sibiu, sute de sibieni şi-au anunţat prezenţa, pe Facebook, la un protest al Asociaţiei „România fără EI“, prin care solicită demisia celor care au luat decizia de a ucide ursul. „În numele ursulețului maro ucis cerem autorităților să își dea demisia sau să se autodenunțe. Ei aleg. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crima comisă împotriva unui animal nevinovat. În 5 ani, în Sibiu s-au comis 3 astfel de crime și nu s-a făcut nimic. Ursulețul este vinovat în ochii voștri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conștiință civică, haideți să cerem DEMISIA în masă a autorităților din Sibiu pentru modul în care a treia oară au gestionat situația. Cerem dreptate în numele vietăților ucise”, au anunțat organizatorii evenimentului. Contactată de reporterii Mesagerului de Sibiu, Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, a confirmat că municipalitatea a primit o cerere pentru avizarea adunării publice pe traseul Piața Mare – pietonala Nicolae Bălcescu – Prefectură, adăugând că organizatorii estimează un număr de participanți cuprins între 300 și 500.

Iohannis: „Cum e posibil?”

Povestea cu final tragic a pus din nou Sibiul pe prima pagină a unor agenții de știri și publicații importante din presa internațională. Incidentul l-a indignat și pe preşedintele Klaus Iohannis. Prezent, ieri, la o dezbatere găzduită de Universitatea Tehnică de Construcții București, șeful statului a criticat modul în care au acționat autorităţile de la Sibiu. „Cum e posibil să existe ISU, Poliţie, Poliţie Locală, să se adune 50 de oameni la urs, efectiv, să strige toţi pe acolo şi în final, în loc să vină cineva de la DSV sau ISU cu o puşcă cu tranchilizante, cineva a zis «Împuşcați-l, că poate e periculos»? N-am fost acolo şi e o pură coincidenţă că s-a întâmplat în oraşul meu, dar mi s-a părut că acel animal a fost pur şi simplu speriat şi a fugit. Nu părea absolut deloc agresiv. Nu era mai simplu ca, în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi, să avem acolo nişte oameni pregătiţi pentru aşa ceva, care ar fi intevenit în linişte, fără panică şi fără a crea o emoţie enormă?”, a spus Iohannis. Acesta a adăugat că este nevoie de proceduri foarte simple şi clare. „Nu este un dezastru natural dacă un urs intră într-un oraş, dar emoţia care se creează e comparabilă cu cea creată într-un dezastru natural. De astfel de emoţii negative nu avem nevoie. De ce suntem mereu surprinşi? Nu suntem noi, românii, capabili de a depăşi această fază primitivă de a fi mereu surprinşi? E nevoie ca cei care răspund de ţară, începând de la preşedinte, la guvern, la autorităţi locale, să facă un plan pentru toate aceste situaţii şi să avem proceduri simple, clare, pentru că oamenii din teritoriu nu sunt profesori universitari de managament, sunt oameni simpli. Trebuie să înţeleagă cu cine se relaţionează şi care e scopul acţiunii”, a spus președintele.

„Este ca și cum ai omorî un copil“

lapis-cristina

Cristina LAPIS | foto: bzb.ro

Uciderea ursului este o crimă, în opinia Cristinei Lapis, președintele asociației de protecția a animalelor „Milioane de prieteni”, din Brașov. Lapis acuză autoritățile de la Sibiu că au mințit în privința vârstei ursului – pe care au estimat-o între 2 și 6 ani – și lămurește dacă și în ce condiții trebuia decisă împușcarea animalului. „Este o crimă ce s-a întâmplat la Sibiu! Să omori un ursuleț de 6 luni – pentru că atât avea acest animal – este ca și cum ai omorî un copil care se joacă cu un pistol cu apă”, a declarat Cristina Lapis, pentru Mesagerul de Sibiu. Reprezentanta asociației amintește că România a semnat convenția europeană de la Berna, care spune clar că nu avem voie să împușcăm urșii. „Pentru asemenea cazuri speciale, există o comisie la Ministerul Mediului, singura care poate da avizul pentru împușcare. Nici măcar nu au avut acest ordin de împușcare! Ursul nu a atacat pe nimeni, nici nu ar fi fost în stare să o facă. Autoritățile de la Sibiu trebuie să înțeleagă că misiunea lor era să-l protejeze, nu să-l omoare”, subliniază Cristina Lapis.Asociația „Milioane de prieteni” administrează, lângă Zărnești, „sanctuarul urșilor”, numit Libearty, cea mai mare rezervație de urși bruni din întreaga lume. „Am făcut  un experiment. Am invitat presa în rezervația noastră și i-am invitat pe jurnaliști să intre într-un țarc cu ursuleți de vârsta celui împușcat la Sibiu, pentru a vedea că nimeni nu pățește nimic, acești pui doar se joacă”, a mai spus Cristina Lapis, pentru Mesagerul de Sibiu.

One Comment

  1. Traian Muntean says:

    Un act de o barbarie crunta, divulgati identitatea celor implicati(inclusiv a tragatorului),sa stie comunitatea cu cine are de-a face.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*