Andrei Baciu: Tulpina Delta nu este încă dominantă în România, dar se va intensifica și la noi inevitabil

Tulpina Delta încă nu este dominantă în România, în continuare avem celelalte tulpini care domină „terenul de joacă” al variantelor COVID, însă vedem că sunt cel puțin 19 țări la nivel european unde a devenit dominantă. Se va intensifica și la noi, inevitabil și am putea să ajungem la 1.500 de cazuri pe zi spre sfârșitul lunii septembrie, a declarat luni, la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Cifrele bilanțului epidemiologic din România arată o tendință de creștere.  Media numărului de cazuri pozitive pe ultimele șapte zile a depășit 100. Nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie, când era un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din totalul de teste efectuate – duminică eram la 0,54 la sută, luni suntem la 0,74 la sută, probabil în zilele următoare vom ajunge la procentul de 1 la sută teste pozitive din testele efectuate. Nu am mai atins acest procent tot așa, de la începutul lunii iunie, când eram pe un trend descendent”, a arătat Andrei Baciu.

De ce se îmbolnăvesc mai mulți tineri

 

„Un lucru care iese în evidență de departe este faptul că pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta, deci la tineri. Spre exemplu, săptămâna trecută în comparație cu acum două săptămâni avem o creștere de 139 la sută. În cifre absolute, sigur, nu este foarte mult, însă vorbim de un început de creștere a numărului de cazuri și vorbim practic de elementele care au, poate, validitate din punct de vedere științific”, a subliniat secretarul de stat.

Explicația din spatele acestui detaliu este dată de ceea ce se întâmplă în realitate: oamenii călătoresc, e perioada concediilor, se călătorește în Europa, unde putem să călătorim cu certificatul digital, te întâlnești cu oameni care vin din zone cu risc suplimentar, oameni cu care nu te-ai întâlni în mod normal. Dacă ai contractat virusul, sigur că la întoarcerea în țară se va vedea ușor-ușor și la noi, așa cum s-a întâmplat de altfel și vara trecută, a explicat Andrei Baciu.

Pe de altă parte, Andrei Baciu atrage atenția că există riscul „să ajungem într-o capcană cognitivă”.  Este vorba de a trăi o falsă senzație de siguranță și a avea o falsă senzație de protecție dată de o percepție negativă a situației de fapt. „Nu e un lucru care să ne convină – faptul că vine un nou val, că o să crească numărul de cazuri, că viața noastră e posibil să devină iarăși puțin schimbată”, a explicat medicul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*