Angajații aeroportului vor salarii mai mari, conducerea îi lasă să aștepte

Sindicaliștii de la Aeroportul Internațional Sibiu nu au ajuns la nicio înțelegere cu conducerea, în urma protestului de azi.

O parte dintre angajații regiei s-au aflat astăzi în grevă de avertisment, timp de două ore. Într-un comunicat de presă, conducerea aeroportului a anunțat că activitatea nu a fost afectată semnificativ de protest, însă transmite că nu a ajuns la vreun acord în privința revendicărilor salariale.

„Imposibilitatea susținerii integrale a revendicărilor Sindicatului Liber Independent al Aeroportului Sibiu raportată la realitatea economică a regiei autonome Aeroportul Internațional Sibiu a determinat ca în cursul zilei de astăzi o parte din angajați aeroportului, membrii de sindicat, să declanșeze grevă de avertisment pe parcursul a două ore în intervalul orar 11.30 – 13.30.

Deservirea aeronavelor programate în intervalul în care a avut loc această acțiune a fost efectuată în condiții de siguranță cu personalul aeroportuar propriu care nu a participat la grevă. Au fost înregistrate decalaje minore, care nu s-au datorat procesului operațional gestionat de Aeroportul Internațional Sibiu, ci procedurilor adiacente cu privire la formalitățile de îmbarcare ce pot surveni în condițiile unui flux mare de pasageri, și alte situații neprevăzute.

 Mobilul acestei acțiuni l-a reprezentat negocierile eșuate dintre reprezentanții Sindicatului Liber Independent al Aeroportului Sibiu și reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu cu privire la încheierea unui nou contract colectiv de muncă respectiv termenului de aplicabilitate pentru revendicările formulate.

Termenul de aplicabilitate al drepturilor propus de reprezentanții regiei a fost corelat cu momentul creșterii veniturilor regiei, luna iulie 2018 astfel încât aceasta propunere să reprezinte o soluție viabilă din punct de vedere economic sustenabilă pe termen scurt, mediu și lung.

Cu toate că din partea regiei, s-au făcut propuneri de creștere rezonabilă a salariilor principalul subiect discutat în cadrul negocierilor noului contract colectiv de muncă, din păcate nu s-a ajuns la un acord comun în direcția asigurării unor venituri garantate cât mai ridicate și a rezolvării situației create prin notificarea conflictului de muncă.

Propunerile prezentate de reprezentanții regiei autonome Aeroportul Internațional Sibiu au fost elaborate în concordanță cu obiectivele de performanță economică ale acesteia.

Creșterea fondului de salarii propusă și bugetată respectiv cheltuiala salarială a fost majorată pentru acest an cu un procent de aproximativ 21% pe fondul creșterii numărului de personal cu 4% . Astfel, două treimi din personalul aeroportuar ar beneficia de o creștere a salariilor de încadrare între 22% și 28%, raportată doar la salariile de bază.

De menționat este faptul că, în perioada 2013 – 2017 salariul mediu pe aeroport, raportat la angajații cu contracte individuale de muncă, a crescut cu 47%, iar prin nivelul propus pentru acest an procentul de creștere în decursul ultimilor cinci ani ar atinge 61,5%.

Așadar, putem afirma în mod obiectiv și coerent faptul că toate acțiunile și propunerile indicate au fost elaborate astfel încât acestea să se apropie de solicitările sindicatului fără a fi în dezacord cu obiectivele regiei de: autosustenabilitatea și dezvoltare durabilă.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*