Şansă pentru tinerii defavorizaţi

 

Până la sfârşitul anului 2012, Sibiul va avea un secretariat tehnic al Pactul

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Forumului Regional 2 de la Sibiu

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Forumului Regional 2 de la Sibiu

ui Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială, prin Universitatea Româno-Germană. Proiectul este finanţat cu peste 2 milioane de lei, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Proiectul îşi propune să asigure funcţionalitatea Secretariatului Tehnic Permanent (STP) pentru a putea sprijini, astfel, membrii pactului din Regiunea Centru în demersurile lor de a creşte investiţiile în capitalul uman şi de a asigura forţă de muncă la un nivel de calificare ridicat. Totodată, printre beneficiarii indirecţi ai programului se numără locuitorii regiunii Centru, dar şi toate instituţiile implicate în ocupare şi incluziune socială. La sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul proiectului, la Sibiu a fost organizat Forumul Regional 2, eveniment ce a oferit o imagine de ansamblu asupra grupurilor vulnerabile din Regiunea Centru şi o radiografie clară a situaţiei tinerilor peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de proiecţie a copilului. „În cadrul studiului, accentul a fost pus pe integrarea socio-profesională a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, ocuparea fiind considerată, conform Strategiei Europa 2020, un obiectiv strâns legat de protecția împotriva sărăciei și a excluziunii. Prin realizarea acestui studiu de către echipa STP Centru, s-a urmărit identificarea problemelor specifice cu care se confruntă persoanele aparținând grupurilor vulnerabile, în vederea dezvoltării de programe și proiecte care să faciliteze adaptarea și inserția lor pe piața muncii”, susține prof. univ. dr. Hortensia Gorski, manager proiect şi director STP Centru. Astfel, au fost intervievaţi 126 de tineri proveniţi din medii defavorizate, centre de plasament şi penitenciare, dar şi 172 de angajatori din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care s-au dovedit a fi destul de reticenţi în a angaja astfel de persoane.

 

Speră la mai bine

 

În ciuda acestor concluzii nu tocmai pozitive, tinerii din mediile defavorizate rămân optimişti. Peste 80% dintre cei intervievaţi speră că îşi vor găsi un loc de muncă, însă sunt conştienţi că pentru a realiza acest lucru au nevoie şi de sprijinul celor din jur. Mărturiile tinerilor proveniţi din centre de plasament care încă mai cred în şansa lor au fost adunate într-o broşură denumită simbolic „Povestea vieţii“. Elisabeta Dan, în vârstă de 19 ani, este una dintre protagonistele poveştii. A fost abandonată când avea doar 2 ani, iar în prezent se află instituţionalizată în Centrul de Plasament „Tavi Bucur“ din Cisnădie. Învaţă la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară Cisnădie, la profilul designer vestimentar, iar cea mai mare realizare a ei de până acum este că „a ajuns cu şcoala până aici“. „Îmi doresc foarte mult să fiu renumită în Sibiu, un stilist bun şi poate, în devenire, un designer vestimentar. Pe de o parte, poate mi-am îndeplinit visul, am urmat un curs în acest domeniu cu sprijinul celor de la Protecţia Copilului“, povesteşte Betty, cum o alintă prietenii.

 

 

126

de tineri au fost incluşi în studiul STP Centru

 

FOTO:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*