Şanse la UNESCO

 

Centrul istoric al Sibiului poate intra pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este de părere istoricul Răzvan Pop, noul şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu.

Cel mai tânăr director al unei instituţii deconcentrate din Sibiu, Răzvan Pop, a fost învestit în funcţie la începutul acestei săptămâni. Sub conducerea sa, principala miză a activităţii Direcţiei, în ceea ce priveşte reşedinţa de judeţ, este includerea centrului istoric în patrimoniul UNESCO.

„Pentru aceasta, există deschidere şi la nivelul Ministerului Culturii şi interesul este maxim. Anul acesta se vor face paşi importanţi la nivelul judeţului Sibiu. Am avut discuţii şi cu dl. Sergiu Nistor (fostul comisar guvernamental pentru programul Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007

 

şi actual secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului – n. red.), ca să constat că acest dosar este chiar foarte activ. Odată cu schimbarea guvernului, s-a reluat în discuţie acest dosar. Eu spun că Sibiul are şanse, dacă documentaţia de candidatură este corectă“, a dezvăluit Pop.

 

 

100 de hectare de istorie

 

Dacă Sibiul va fi acceptat în patrimoniul UNESCO prin dosarul Sighişoarei sau pe cont propriu, Pop crede că discuţia este prematură. „Este nu văd nimic greşit din această perspectivă. Important e să fim acolo“, a comentat directorul DJCCPN Sibiu. În ceea ce priveşte atuurile Sibiului, Răzvan Pop estimează că zona istorică măsoară aproximativ 100 de hectare şi nu se rezumă doar la cetate. „Mai sunt fostele sate medieval Turnişor şi Guşteriţa şi cartierele de secol XVIII… dacă ar auzi Bucureştiul, ar plânge de invidie! Ei de atunci nu au nici două-trei case“, susţine Pop.

 

Vrea să rămână

 

Prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, l-a învestit pe Răzvan Pop, luni, în funcţia de director executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Sibiu. Potrivit ordinului nr. 18 din 18 ianuarie 2013 al ministrului Daniel-Constantin Barbu, „domnul Pop Răzvan-Codruţ, consilier grad profesional asistent la Direcţia Artele Spectacolului, Cinematografie, Audiovizual din cadrul Ministerului Culturii, exercită temporar, prin detaşare, pe o perioadă de maximum 6 luni, funcţia publică de conducere de director executiv gradul I al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Sibiu”. Raportul de serviciu al fostului director executiv, Călin Trufaşiu, a încetat pe 7 ianuarie, prin acordul părţilor. Întrebat dacă va participa la concursul pentru ocuparea definitivă a postului, Pop a răspuns afirmativ. Pe de altă parte, tânărul director nu doreşte să renunţe la blogul său consacrat, www.razvanpop.ro, pe care publică de aproape cinci ani articole de specialitate, dar şi comentarii personale. Totuşi, el se va abţine de la subiecte politice. „Legea spune că nu am voie să deţin nicio funcţie politică, aşa că sunt retras din toate. Convingerile mele proprii normal că le am“, a conchis liberalul de la Cultură.

 

 

Răzvan POP | DJCPN Sibiu

 

„ Am nişte idei pe care vreau să le implementez. Interesul meu este de a construi ceva pe un termen mai lung. Am să-mi văd de treabă.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*