Aparatul RMN de la Ministerul Sănătății, dat în folosință la Sibiu

Astăzi a fost inaugurat aparatul de rezonanță magnetică (RMN) din cadrul Spitalului Județean Sibiu, după finalizarea lucrărilor de instalare și de pregătire a personalului, precum și asigurarea decontării acestor investigații de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Aparatul de Rezonanţă Magnetică (RMN) SIGNA Explorer, 1.5Tesla, primit de spital de la Ministerul Sănătății și furnizat de firma General Electric, a fost livrat unității sanitare la finalul lunii martie, anul curent. După livrare, au fost efectuate etapele de montare, punere în funcțiune și instruire a personalului. Aparatul RMN de înaltă performanță este amplasat în cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică Medicală, într-un spațiu special amenajat de spital. Valoarea amenajării spațiului s-a ridicat la 235.000 lei, dintre care 200.000 lei asigurați de către Consiliul Județean Sibiu și 35.000 din fondurile proprii ale spitalului.

Investigaţiile paraclinice de imagistică medicală care vor fi realizate cu noul aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sibiu vor fi decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate începând din această lună. Astfel, pacienții asigurați, care au indicații pentru investigații RMN în regim ambulatoriu și care până acum erau nevoiți să apeleze la alți furnizori de servicii medicale, le pot efectua gratuit în cadrul spitalului, prin programare pe baza unui bilet de trimitere.

„Pentru că am făcut demersurile necesare, județul Sibiu este unul dintre cele 19 județe care beneficiază de programul Ministerului Sănătății de dotare a spitalelor din țară cu RMN și PACS. Vreau să mulțumesc în mod special domnului doctor Florin Grosu, medicul șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al SCJU Sibiu, care a reușit să găsească soluții la problemele care au împiedicat în trecut amplasarea unui RMN la spitalul județean din Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

“Am solicitat Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu modificarea contractului pentru furnizarea de servicii medicale paraclinice – radiologie-imagistică medicală, pentru anul 2018, în sensul suplimentării valorii contractuale. Urmare a solicitării noastre, contractul pentru furnizarea de servicii medicale paraclinice – radiologie-imagistică medicală a fost suplimentat cu 22.000 lei/lună, cifrându-se la 90.514 lei pe lună pentru toate investigaţiile paraclinice de imagistică medicală”, a explicat managerul SCJU Sibiu, Cornel Benchea.

„Ne bucurăm că am încheiat cu CAS Sibiu actul adițional pentru decontarea serviciilor RMN și astfel aducem plus valoare activității medicale derulate în cadrul instituției noastre, prin utilizarea aparatului din dotarea spitalului. Astfel, începând din această lună, pacienții asigurați, cu bilet de trimitere pentru investigații medicale paraclinice, pot efectua investigații RMN gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al SCJU Sibiu”, a declarat conf. univ. dr. Florin Grosu, medicul șef al laboratorului și președintele Consiliului de Administrație al SCJU Sibiu.

Investigațiile paraclinice RMN se realizează pe baza unei programări la fișierul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, în limita fondurilor alocate de CAS Sibiu.

Totodată, și pacienții internați în cadrul spitalului vor beneficia de posibilitatea efectuării examinărilor RMN în cadrul laboratorului, tot pe bază de programare, la solicitarea personalului medical din cadrul secției.

Dotarea Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu cu un RMN performant cu sistem PACS face parte dintr-un proiect  de dotare a spitalelor din România, în valoare de 19,8 milioane de euro, gestionat de Ministerul Sănătății, care include 19 județe și un total de 24 echipamente de Rezonanță Magnetică, 21 sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică, utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT și RMN) și 14 echipamente Computer Tomograf.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*