Arhitectură şi teologie la liceul „Carol“

 

Unul dintre cele mai vechi licee din Sibiu, Liceul Teoretic de Construcţii şi Arhitectură „Carol I“, îşi aşteaptă noii elevi cu braţele deschise. Pentu prima dată, în acest an au fost aprobate pentru filiera vocaţională o clasă de teologie şi una de arhitectură care vor funcţiona concomitent.

 

 

Şcoală cu tradiţie în Sibiu, Liceul „Carol I“ a pregătit în acest an o surpriză pentru elevii care se pregătesc să treacă în clasa a IX-a. Pentru prima dată, pentru filiera vocaţională, vor funcţiona, concomitent, două clase. Este vorba despre o clasă de teologie şi una de arhitectură. „Până acum, cele două clase au funcţionat alternativ, adică într-un an am primit aprobare pentru una, iar în celălalt, pentru alta. Este primul an în care primim aprobarea de funcţionare pentru ambele clase. Astfel, la profilul teologic, calificarea preot ortodox, vor fi disponibile 28 de locuri, iar la profilul arte vizuale, specializarea desenator tehnic pentru arhitectură şi design, vor fi disponibile tot 28 de locuri. Aceste două clase sunt cele care, în ultimii ani, au ridicat mult prestigiul şcolii noastre şi au atras aici elevi din ce în ce mai buni şi mai bine pregătiţi“, explică prof. Iolanda Mitea, directorul interimar al liceului. Tinerii care doresc să se înscrie o pot face în perioada 27-29 mai 2013, iar probele de aptitudini, care constau într-un test grilă şi o probă practică de aptitudini, se vor desfăşura în data de 31 mai, de la ora 10.

Ofertă pentru 2013

Tinerii care nu au înclinaţii artistice sau nu simt chemarea spirituală au şanse să ajungă, prin repartiţie computerizată, la unul dintre celelalte profile ale liceului, respectiv la profilul tehnic, calificarea technician desenator pentru construcţii şi instalaţii. Liceul de Construcţii şi Arhitectură mai are, la seral, clasa a IX-a, profilul tehnician în construcţii şi lucrări publice, pentru clasa a XII-a, seral, ruta progresivă, tehnician în construcţii şi lucrări publice, pentru învăţâmântul special de zi, o clasă de maxim 12 elevi cu nevoi speciale, la specializarea tinichigiu vopsitor auto, iar la învăţământul postliceal , o clasă pentru specializarea technician în devize şi măsurători în construcţii.

Capelă proprie

Liceul Teoretic de Construcţii şi Arhitectură „Carol I“ este singurul liceu din judeţ şi poate chiar din ţară care are o capelă ortodoxă în clădirea principală. Lăcaşul de cult este situat la etajul 1 al clădirii şi are un trecut zbuciumat şi glorios în acelaşi timp. „Chiar la intrare, putem vedea pictate chipurile a doi dintre membrii familiei regale a României, care a contribuit la ridicarea acestui lăcaş, dar şi al instituţiei de învăţământ, este vorba despre Regele Carol I şi Regele Mihai. Lăcaşul a fost ctitorit în incinta Şcolii Normale de Băieţi «Andrei Şaguna», sediul actual al liceului nostru. După venirea la putere a comuniştilor, însă, această capelă a fost la un pas de a fi distrusă, a fost transformată în magazine, iar pictura exterioară a fost grav afectată. Acum, această splendidă capelă şi-a recăpătat statutul. Este locul în care vin elevii pentru a studia teologia, dar şi mulţi locatari din zonă, pentru a participa la slujbe“, se mândreşte profesorul Sebastian Cârstea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*