Ariton, ministrul melcilor

Sibianul Ion Ariton, un ministru care excelează la capitolul „absenţă” . Sub conducerea sa, la Ministerul Economiei e mereu linişte, ca şi la sediul PD-L Sibiu.

De fiecare dată când bate vântul remanierii în cabinetul Boc, pe lista neagră stă numele sibianului Ion Ariton. Ministrul, senatorul, prefectul, directorul, tenismanul amator şi boxerul de ocazie pare împăcat cu gândul despărţirii încă de la numirea în Guvern. În ceea ce priveşte realizările sale, Ariton n-are prea multe de împărtăşit.

Pe timp de criză, Ion Ariton conduce Ministerul Economiei cu mână de fier şi pas de melc

Pe 3 septembrie, s-a împlinit un an de când preşedintele Băsescu a semnat decretul de numire a lui Ariton la Ministerul Economiei, iar sibianul a depus jurământul. De atunci, el s-a mai remarcat în primăvară, când şi-a încercat norocul pentru un post de vicepreşedinte la Congresul Naţional al PD-L şi apoi s-a retras. Mai recent, am auzit despre Ariton cu ocazia unei vizite strategice în China, la „vânătoare” de investitori, iar zilele trecute, numele său a apărut în legătură cu proiectul minier controversat de la Roşia Montană. În rest, activitatea ministrului se desfăşoară pe principiul românesc brevetat: „Cine nu munceşte nu greşeşte, iar cine nu greşeşte merită să fie premiat”. Invitat la postul de televiziune B1TV, în august, şeful statului a avut numai cuvinte de apreciere la adresa lui Ariton.

Traian BĂSESCU | preşedintele României

„Ministrul Ariton este blamat de presă că nu vorbeşte. În schimb, din punct de vedere performanţe, a fost singurul ministru felicitat de Fond pentru paşii pe care i-a făcut în pregătirea procesului de restructurare a companiilor de stat şi a procesului de pregătire pentru organizarea concursurilor de manageri. Nu trebuie neapărat să vorbeşti dacă nu ţi-e ăsta felul. De la Ariton, care nu vorbeşte, sper să aflu şi nişte veşti bune că au început să întrerupă contracte ale băieţilor deştepţi. Vă aduceţi aminte că am cerut lucrul acesta şi în Guvernul Tăriceanu şi în Guvernul Boc. Nu a reuşit nimeni. Totul este secret. Am impresia că Ariton o să reuşească, pe ici pe colo măcar. Şi nici nu m-am pregătit să-i fac vreo statuie. Vă pot spune că este un ministru care îşi face treaba, deşi nu vorbeşte.”

Relaxat la Palatul Victoria

Până şi colegii din partid îi reproşează că stă prost cu aptitudinile de comunicare. Asta, deşi le menţionează şi în CV. N-ar fi, totuşi, nici o problemă să auzim măcar „pe surse” despre reuşitele mandatului său din fruntea Economiei. Din păcate, Ion Ariton nu se prea poate lăuda cu nimic. Decât cu faptul că nu are ce să-şi reproşeze. Fostul prefect de Sibiu are prieteni cu greutate în PD-L, care l-au şi propulsat pe Ariton în Guvern. Aceeaşi prietenie îi dă încredere că discuţiile despre remaniere sunt doar fumigene de presă, iar lipsa apetitului pentru socializare nu înseamnă un motiv de plecare din Executiv. „Ieşirile publice nu au nici o legătură cu programul pe care îl avem noi la minister. Dacă mie mi se reproşează că am trei consilieri din Sibiu, atunci nu îmi reproşez nimic din activitatea mea din ultimele nouă luni. De obicei, la remanieri, ministerele care se ocupă de economie şi finanţe sunt principalele vizate. Atunci când, din raţiuni economice şi politice, se va decide că trebuie să las locul unui coleg, nu va fi nici o problemă. Eu îi voi acorda cu drag tot sprijinul meu, dacă mi-l va cere”, spunea Ariton, la sfârşitul lunii mai a acestui an.

Le-a făcut pe toate

Deşi s-a născut în judeţul Argeş, cariera l-a adus la Sibiu, unde nu i-a luat mult să înveţe că ardelenii preferă să facă totul încet şi pe îndelete. Poate aşa se explică lentoarea de la ministerul-cheie pe care l-a primit în grijă. Aşa cum şi-a redobândit fotoliul de prefect al Sibiului, prin decizie judecătorească, apoi l-a predat aproape în acelaşi timp prietenului său, Constantin Trihenea, Ion Ariton se mulţumeşte să stea, fie şi vremelnic, la frâiele Economiei. „Este o experienţă de viaţă extraordinară, fie că este pentru o oră, o zi sau o lună”, le-a mărturisit jurnaliştilor. De altfel, el are o panoplie impresionantă de funcţii „bifate” pe filiera democrată şi, mai nou, democrat-liberală. Înainte să fie ales senator şi preşedinte al PDL Sibiu, în perioada 2004 – 2008, Ariton a fost numărul doi în Biroul Judeţean PD Sibiu. Având în spate trei mandate de consilier local la Sibiu, plus un mandat de doi ani şi ceva la Prefectură, Ion Ariton a ajuns senator PD-L în 2008 şi a condus comisia de finanţe fără iniţiative notabile, pentru ca doi ani mai târziu să preia Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Unde şi i-a adus aproape pe Cleopatra Popescu, fostă Miss România 2002, precum şi pe Florin Staicu, un fin jurnalist. La propriu.

În 2012, vrea Consiliul Judeţean

Pentru anul electoral 2012, Ariton se antrenează să preia funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Aici a mai candidat şi în 2008, dar a pierdut la mustaţă în favoarea reprezentantului FDGR, Martin Bottesch. În condiţiile în care tot mai multe surse dau drept incertă o nouă înscriere a lui Bottesch în cursa electorală, Ariton s-ar putea război cu liderul PSD, deputatul Ioan Cindrea, care bate deja la porţile viitorilor alegători.

Scandaluri aproape uitate

De profesie economist, Ion Ariton a fost de două ori director comercial al sucursalei Petrom Sibiu (1993 – 2000 şi 2001-2003), dar şi director general al aceleiaşi societăţi, în 2000-2001. Din perioada aceea datează o „tinichea” care atârnă greu în biografia actualului ministru: vreo 10 miliarde de lei s-au făcut nevăzute din gestiunea sucursalei. Până la urmă, cercetările s-au lăsat cu „NUP”, din lipsă de probe.
Tăcut sub tăcere a fost şi un incident despre care presa de scandal a scris în iunie 2008. Preşedintele organizaţiei municipale a PD-L, Cristian Bicher, s-ar fi ales cu doi pumni de la Ariton, chiar în timpul unei partide amicale de tenis. Motivul disputei – rezultatele electorale sub aşteptări. „Victima” a declarat, atunci, că totul ar fi fost o glumă.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*