Asistentul maternal profesionist – între vocație și meserie

La numai câteva zile de la naştere, Alexandru a fost abandonat în maternitate.

Încă de când era însărcinată, mama lui şi-a exprimat intenția de a nu îl integra în cadrul familiei sale biologice, ci de a-l părăsi, urmând ca acesta să intre în sistemul de protecţie organizat de stat, motivând că acasă mai are alți copii şi este în imposibilitatea de a mai creşte încă unul. După ce l-a născut, l-a părăsit în spital înainte ca băiatului să i se găsească un asistent maternal. Acum, Alexandru are aproape șapte ani şi locuieşte cu familia L., care l-a luat în grijă cînd acesta nu împlinise vârsta de 6 luni, doamna L. fiind asistent maternal profesionist.

Mama lui biologică nu l-a vizitat decât o singură dată, cînd a fost somată de asistenţii sociali. Acum, ”mama” lui Alexandru este dna L. Unul dintre primele lucruri pe care le învaţă asistenţii maternali este să nu îi obişnuiască pe copii să le spună  „mamă” sau „tată” – o regulă simplă la prima vedere, dar foarte greu de respectat, îmi spune dna L. Copiii spun cuvântul ”mama” instinctiv, dar, dacă pentru ei este doar o alăturare de două silabe foarte uşor de pronunţat sau un cuvânt al cărui sens nu îl înţeleg de la început, pentru persoana care aude acest cuvânt încărcătura emoţională este mult mai puternică. Cum ar putea aşadar cineva să-i spună, scurt, unui copil: „Nu-mi mai spune aşa”?.

Alexandru este un băiat special, el fiind diagnosticat cu exostoză congenitală multiplă la  naștere. “L-am iubit din prima clipă,spune doamna L. Mulți m-au întrebat  de ce am ales să iau în grijă un copil cu dizabilități. Motivaţiile sunt diferite şi ţin foarte mult de familia mea. Atât eu, cât și soțul, considerăm că am fost părinţi buni pentru fetița noastră și am dorit să dăm o șansă și unui copil care nu știe ce inseamnă cuvântul mama.

”Mulţi mă întreabă dacă nu se pune şi problema banilor. Fiţi siguri că cei care urmăresc strict avantajele materiale renunţă repede după ce află despre ce responsabilităţi este vorba. Asistentul maternal îşi asumă 100% rolul de părinte – el se zbate să înscrie copilul la grădiniţă,sa meargă (în cazul nostru) cu el la tot felul de terapii, la recuperare pentru a stimula copilul și a reuși să îl integreze cât mai ușor în comunitatea de cele mai multe reticentă față de copiii abandonați de părinți. De multe ori, am facut  uz de propriile relaţii, de fiecare dată cînd copilul avea nevoie de ceva şi, cel mai important, este direct răspunzător de tot ceea ce se întâmplă cu copilul pe care-l are în grijă.”

Asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament.

La nivelul DGASPC Sibiu se află în implementare, în parteneriat cu ANPDCA, proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, finanțat în cadrul POCU 2014-2020.

DGASPC Sibiu își propune prin intermediul proiectului care se va derula până la sfârșitul anului 2023, extinderea actualei rețele de asistenți maternali profesioniști în anul 2021 cu 10 de persoane și formarea profesională a tuturor asistenților maternali angajați din cadrul instituției.

Cei interesați pot obține informații suplimentare la numărul de telefon 0269/232066, int. 31, Serviciul Management de Caz pentru Asistență Maternală sau Adela Demian – expert implementare local – tel.0751174404.

 

Laura Camelia Vîlsan,

director general DGASPC Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*