Au mai apărut două focare noi de Pestă Porcină Africană

Au fost identificate azi două noi focare de Pestă Porcină Africană.

  • Localitatea Prod, comuna Hoghilag: pe Domeniul Public al localității Prod au fost identificați 2 suine moarte;
  • Localitatea Porumbacu de Sus: într-o exploatație, dintr-un efectiv de 12 porci, a fost identificat un porc mort.

Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-au prezentat planurile de măsuri pentru fiecare focar și au fost adoptate deciziile nr. 23/2021 și decizia comună cu județul Mureș.

Pentru focarul identificat în localitatea Prod s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Prod, cu o rază de 3 km, din jud. SIBIU și Localitatea Seleuș din Județul Mureș
  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Prod – comuna Hoghilag, cu o rază de 10 km, ( cuprinde și zona de protecție) incluzând localitățile: Hoghilag, Dumbrăveni, Laslea, Florești din județul Sibiu și Daneș, Sighișoara, Venchi, Hetiur, Soromiclea, Nadeș, Măgheruș, Viișoara, Rora, Senereuș din județul Mureș.
  • În cazul acestui focar nu au fost evaluate și despăgubite suine.

Pentru focarul identificat în localitatea Porumbacu de Sus s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea PORUMBACU DE SUS, cu o rază   de 3 km,  din jud. SIBIU.
  • Începând cu data de 02.08.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea PORUMBACU DE SUS, cu o rază de 10 km, ( cuprinde si zona de protecție) incluzând localitățile: Cârțișoara, Sărata, Scoreiu, Colun, Glâmboaca, Porumbacu De Jos, Sacadate, Avrig, Mârșa și Racovița din județul Sibiu.
  • În cazul acestui focar s-a recurs la uciderea celor 11 suine din exploatație, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glont captiv si decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativa,  îngropare în situ,  pe raza localității Porumbacu de Sus.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*