Au pus lacătul! Bilanțul primelor controale antifraudă în rândul firmelor din județul Sibiu

Inspectorii antifraudă au închis, temporar, activitatea comercială a 14 firme din județ care nu au eliberat bon fiscal.

Măsura a avut în vedere suspendarea activității de la o lună la trei luni, fiind acordate și amenzi potrivit legislației în vigoare.

 

Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro

 

Ce spune ANAF

antifrauda

Inspectorii Fiscului nu iartă pe nimeni: 14 firme din județul Sibiu s-au trezit cu sigiliul pe ușă

În perioada ianuarie-martie 2015, inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă (DRA) Sibiu au efectuat verificări specifice la 49 de operatori economici din județul Sibiu, în vederea verificării respectării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
„Urmare a acțiunilor de control efectuate, inspectorii antifraudă fiscală au constatat contravenții pentru sancționarea cărora au dispus 70 de amenzi în cuantum total de 331.000 de lei și confiscarea de sume și bunuri în valoare totală de 18.948 lei. De asemenea, pentru încălcarea obligației operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, inspectorii antifraudă fiscală au dispus suspendarea de la o lună la trei luni a activității comerciale a 14 puncte de lucru și sigilarea locațiilor“, se arată într-un răspuns al ANAF la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Planul de încasări, depășit cu spor

Numărul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32 la sută în primele trei luni din 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a intensificării activității de informare a contribuabililor, cât și a acțiunilor de control desfășurate de Direcția Antifraudă. Astfel, dacă în primul trimestru din 2014 au fost fiscalizate, la nivel național, 22.329 case de marcat, în aceeași perioadă a anului curent s-a înregistrat o creștere cu 5.441 de unități. „Totodată, din datele preliminare, gradul de conformare voluntară a crescut cu circa 20 la sută, veniturile colectate de ANAF situându-se mult deasupra programului de încasări. Obiectivul principal al ANAF îl reprezintă creșterea veniturilor administrate la bugetul statului, atât prin creșterea gradului de conformare voluntară, cât și prin diminuarea economiei subterane, ca efect al combaterii marii și micii evaziuni“, informează ANAF. Potrivit Fiscului, îmbunătățirea colectării, prin lărgirea bazei de impozitare, este o condiție esențială pentru crearea spațiului bugetar necesar relaxării fiscalității, astfel încât diminuarea poverii fiscale să fie resimțită de toți agenții economici.

Controalele continuă

Instituția reamintește că, în vederea creșterii gradului de conformare voluntară, ANAF desfășoară acțiuni de verificare inclusiv privind munca la negru. „Proiectul pilot vizând salariile subdeclarate a fost extins la nivel național începând cu luna februarie 2015. În acest sens, au fost selectați pentru inspecție fiscală contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii și/sau de natură salarială, având ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii și a contribuțiilor sociale obligatorii. Se estimează că pentru anul 2015 să fie efectuate verificări în cadrul acestui proiect la un număr de peste 1.000 contribuabili“, informează ANAF. Până la data de 30 martie 2015, au fost selectați 466 de contribuabili mijlocii și au fost transmise 313 avize de inspecție fiscală, 55 de inspecții fiscale au fost finalizate, iar 141 inspecții fiscale se află în desfășurare. Astfel, au fost stabilite debite suplimentare (impozit pe venit, contribuții sociale și accesorii aferente) în sumă totală de peste 79,8 milioane lei, s-au aplicat amenzi de 27.300 lei, au fost înaintate organelor de urmărire și cercetare penală sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de peste 2,232 milioane lei și s-au impus măsuri asiguratorii pentru 70.687 milioane lei.

49
de firme sibiene au primit vizita inspectorilor antifraudă în acest an

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*