Autoritățile sibiene caută soluții pentru inundațiile fără precedent

Inundaţiile de mari proporții care au avut loc aseară, în zona staţiunii Bazna, mai ales în satul Boian, parţial evacuat de pompieri, au o posibilă cauză şi tăierea masivă de păduri.

Satul Boian a fost lovit de inundații fără precedent

„Ce este clar şi ce am văzut pe teren, în zona Boian, oamenii bătrâni au spus că au mai fost inundaţii, dar aşa ceva nu a mai fost la noi. Ce a fost acolo, dacă pot să spun, a fost o deltă mare, eu nu am crezut că văd aşa ceva în faţa ochilor. Sunt nişte fenomene foarte puternice. (…) Din ce spuneau oamenii, s-au tăiat copacii. O posibilă cauză poate fi şi tăierea masivă a pădurilor”, a explicat prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, astăzi, pentru Agerpres.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de astăzi, specialişti de la Apele Române, dar şi de la Direcţia Silvică vor încerca să evalueze posibilele cauze ale amplorii inundaţiilor din zona de nord a judeţului Sibiu, unde şi în urmă cu trei ani au mai fost inundaţii, dar nu atât de grave. „Vreau să merg cu experţii de mână, să văd dacă îndiguim valea, o adâncim, ce facem. Nu putem să-i lăsăm pe oamenii aceia aşa”, a mai spus prefectul judeţului Sibiu.

Muntean a cerut şi sprijinul specialiştilor de la compania Romgaz, care deţine lacuri în zona staţiunii Bazna, pentru a găsi o soluţie prin care să fie prevenite efectele atât de devastatoare ale inundaţiilor în zonă. „La Bazna am şi dispus şi cu directorul Apelor de la Alba, cu reprezentanţii Romgazului, mergem în sus spre lacuri, venim spre văi, să dispunem nişte măsuri, pentru că nu e normal, acum trei ani la Bazna a mai fost aceeaşi situaţie, dar nu în felul acesta de gravitate. Deocamdată nu putem ajunge sus la lacuri pentru că drumul este rupt. Trebuie să vedem care e cauza, ca să vedem ce măsuri luăm ca să prevenim, chiar dacă nu mai sunt păduri”, a arătat ea.

Prefectul a mai reamintit că, de la începutul lunii iulie, „aproape tot judeţul Sibiu a fost afectat de inundaţii”.

Cea mai gravă situaţie este în satul Boian, inundat în mare parte, în mai puţin de o oră. Peste 200 de săteni din Boian, din care 50 de copii, au fost evacuaţi în cursul nopţii, din 50 de case inundate, şi duşi la rude. O parte dintre aceşti săteni au început să se întoarcă în casele lor în cursul dimineţii de marţi, după ce pompierii au evacuat apa şi nămolul din case şi gospodării. În Boian au fost afectate de apă 79 de case, 180 de fântâni, peste 400 de hectare de teren, potrivit bilanţului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu. În zona Bazna au fost chemaţi în ajutor 130 de pompieri din cinci judeţe, Sibiu, Alba, Braşov, Mureş şi Hunedoara.

Prefectul judeţului Sibiu le recomandă primarilor din judeţ să îşi pregătească stocuri de saci cu nisip, pentru că meteorologii au anunţat că va ploua până la finalul lunii şi posibil şi în august. „Ar fi bine ca fiecare primărie să îşi pregătească un stoc de saci cu nisip. Ne aşteptăm la fenomene în continuare. Şi în iulie şi în august”, a spus Adela Muntean.

În ultimele 24 de ore au fost inundate zeci de gospodării din şase localităţi din judeţ aflate în zone diferite. Cele mai grave inundaţii au fost în zona de nord, Târnava, Copşa Mică, Boian, dar au fost inundaţii şi în comuna Şura Mică şi în oraşul Sălişte, unde mai fuseseră inundaţii în urmă cu câteva săptămâni, potrivit ISU.

Peste 130 de pompieri din cinci judeţe au evacuat apa, azi-noapte, din 36 de gospodării din localităţile Târnava şi Boian, ultima fiind cea mai afectată de Codul portocaliu de inundaţii, a anunţat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Ramona Nistor. În total, în ultimele 24 de ore au fost evacuate peste 200 de persoane din locuinţele afectate de inundaţii şi alte două au fost salvate de viitură, dintr-un autoturism. Apa a inundat 59 de locuinţe din Şura Mică, Săcel, Târnava, Copşa Mică, Boian şi Sălişte, unde sunt afectate peste 400 de hectare de teren.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat