Avrig: cimitirul discordiei

Tensiuni între Primăria Avrig şi societatea subordonată municipalităţii, Gospodărire Orăşenească Avrig S.A. (GOA), din cauza cimitirului orăşenesc.

Primarul Arnold Klingeis îl acuză pe directorul Ilie Stoica pentru tarifele mari, Stoica nu vrea să-l mai administreze. În ianuarie, consilierii locali au respins proiectul de hotărâre prin care cimitirul urma să treacă din grija GOA S.A. în cea a Primăriei. Edilul Arnold Klingeis s-a declară nemulţumit de taxele foarte mari practicate în prezent pentru administrarea cimitirului.

Mai scump ca la Sibiu

Oraşul Avrig se poate „mândri“ cu taxele cele mai ridicate din judeţ pentru îngrijirea locurilor de veci din cimitirul orăşenesc. „Taxa percepută de S.C. Gospodărire Orăşenească Avrig S.A. pentru cimitir este una dintre cele mai mari din judeţ. Nu este normal ca avrigenii să plătească atât de mult pentru îngrijirea cimitirului. Nici măcar în Sibiu nu se plăteşte atât! Eu am solicitat şi solicit în mod insistent micşorarea acestei taxe“, susţine primarul Klingeis.

Stoica aruncă „pisica“ la Consiliul Local

cimitir avrigPe de altă parte, directorul GOA S.A. spune că tarifele sunt aprobate de Consiliul Local, iar societatea doar le pune în aplicare. „Această taxă a fost stabilită în 2011, printr-o hotărâre de Consiliu Local. Eu am devenit director în august 2012. În 2012, directorul de atunci era şi candidat la alegerile locale, aşa că nu s-au încasat taxe până pe 1 iulie 2012, după alegeri. În 2013, oamenii au început să înţeleagă că trebuie să plătească şi am avut încasări bunicele – 48 la sută dintre deţinătorii de locuri de veci au plătit taxa. În 2014, s-a dus o campanie inconştientă de a le spune oamenilor să nu mai plătească această taxă, pentru că ar fi prea mare. În vara anului 2014, s-a iniţiat un proiect de hotărâre pentru diminuarea taxei şi, deşi s-a pus în vedere că nu se poate decide la jumătatea anului ce taxă se va încasa de la 1 ianuarie, că nu va mai plăti nimeni, hotărârea a trecut. Încasările au scăzut la doar 30 la sută“, aminteşte Stoica.

Cu semnul întrebării

În şedinţa de Consiliu Local din data de 29 ianuarie, primarul a iniţiat un proiect de hotărâre prin care cimitirul ar fi urmat să treacă în administrarea. Documentul avea girul directorului GOA, nu a trecut. Ilie Stoica susţine că situaţia e mai complicată de atât. „Cimitirul este administrat de GOA din 2011, prin contract de concesiune pe durată nedeterminată, în baza unei hotărâri a Consiliului Local. Când GOA a primit în grijă salubrizarea, nu aveam voie să mai avem şi alte activităţi conexe. Aşa că, în februarie 2013, Consiliul Local a dat o altă hotărâre, prin care a revocat-o pe cea din 2011 şi a încetat aplicarea contractului de concesiune. Am trimis o adresă prin care am solicitat găsirea unei alte forme de contract. Consilierii au dat o altă hotărâre prin care se încredinţează administrarea cimitirului către GOA, însă nu s-a încheiat nici un fel de contract. În această situaţie, eu mai am vreo obligaţie? În noiembrie 2014, am avut o discuţie cu primarul şi cu protopopul, în care primarul m-a anunţat că ar vrea să preia cimitirul de la 1 ianuarie. Aşa că, pe 23 decembrie, am trimis o adresă înregistrată la Primărie, în care am anunţat că, întrucât nu există raport juridic între Primărie şi GOA, notificăm că de la 1 ianuarie noi nu mai avem nici o obligaţie. Am anexat şi două exemplare ale unui proces-verbal de predare-primire şi am primit înapoi exemplarul semnat de dl. primar“, arată Stoica.
Cisnădia n-are taxă

Dacă, potrivit site-ului oficial www.cimitirulavrig.ro, cuantumul actual al taxei anuale de întreţinere a unui mormânt se ridică la 20 de lei, în cazul cimitirului municipal Sibiu, aceeaşi taxă este de doar 12 lei, iar la Cisnădie, ea nici măcar nu există. „Noi nu avem nicio astfel de taxă. Cimitirul este în subordinea Primăriei, avem câţiva angajaţi care se ocupă de întreţinerea lui şi am considerat că nu este potrivit să mai împovărăm cetăţenii cu asfel de taxe“, motivează primarul Gheorghe Huja.
Ilie STOICA | director GOA S.A.

„În ianuarie, pe ordinea de zi a Consiliului Local s-a aflat un proiect de hotărâre pentru trecerea cimitirului din administrarea GOA la Primărie, care a picat. De aici această idee năstruşnică potrivit căreia cimitirul rămâne la GOA. Dar noi oricum nu aveam contract şi am notificat Primăria dinainte.“

Dana MUNTEAN
redactia@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*