Bani pentru Salvare

 

Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Sibiu consideră că reorganizarea sistemului nu va putea fi făcută într-un timp atât de scurt cum vrea Ministerul şi „în nici un caz de sus în jos“. De investiţiile aflate în derulare vor beneficia tot sibienii, promite Consiliul Judeţean.

Proiectul Executivului de la Bucureşti are în vedere funcţionarea a opt servicii regionale de ambulanţă şi 33 de servicii judeţene, staţii, substaţii şi puncte de lucru aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. De asemenea, propunerea prevede ca pentru judeţele care sunt capitală de regiune, serviciul regional să îndeplinească şi rolul de servicu judeţean de ambulanţă.

 

Luca are rezerve

 

Managerul SAJ Sibiu este de părere că o astfel de restructurare ar însemna, de fapt o centralizare a serviciilor de urgenţă. „Prin restructurarea serviciilor de ambulanţă judeţene la acest mod, nu se realizează o descentralizare, ci dimpotrivă, o centralizare a serviciilor. Vă daţi seama că toată comanda va fi la centrul regional, toate cele cinci sau şase judeţe care vor fi arondate vor fi subunităţi fără personalitate juridică, fără drept de decizie, doar cu activitate operativă. Serviciul de Ambulanţă este un serviciu de urgenţă. Ca atare, vor fi momente în care va fi necesar să se ia decizii de urgenţă. Decizia fiind la centru, mă îndoiesc că se va putea face acest lucru într-un timp optim“, a precizat medicul Ovidiu Luca. Acesta consideră că reforma în sănătate nu se poate realiza „într-un timp atât de scurt şi în nici un caz de sus în jos“, fără o metodologie de lucru. Reorganizarea ar urma să afecteze şi finanţarea serviciului care şi-ar pierde personalitatea juridică.

 

Gata în mai

 

Între timp, conducerea Consiliului Judeţean Sibiu (CJS) dă asigurări că nimic esenţial nu se va schimba, iar de investiţiile aflate în desfăşurare vor beneficia tot sibienii. „Clădirile sunt oricum ale noastre. Reorganizarea este o chestiune administrativă. În municipiul Sibiu, cu siguranţă, ambulanţele vor rămâne în funcţiune“, susţine vicepreşedintele Ioan Banciu. Totodată, acesta a anunţat finalizarea noului garaj al Ambulanţei, care va deveni funcţional în luna mai. După ce hala veche a fost complet demolată şi s-a refăcut fundaţia, în prezent se lucrează la suprastructură şi la montarea învelitorii pe şarpanta construcţiei. După o investiţie de peste 2,5 milioane de lei, noua hală va avea o capacitate de peste 600 mp, cu locuri de parcare pentru 14 ambulanţe şi 6 maşini, precum şi o boxă pentru igienizarea exterioară şi interioară a autospecialelor, în condiţiile în care actuala instalaţie de spălare este improprie.

 

 

O nouă parcare cu plată

 

Consiliul Judeţean şi-a propus să finanţeze şi amenajarea unei noi parcări cu plată, la staţia de Salvare, pe str. Funarilor. Antreprenorul SC Sinecon SRL lucrează la executarea straturilor de fundaţie, după ce vechile garaje existente au fost demolate. Astfel, după o investiţie de peste 580.000 de lei, din luna iulie, Sibiul va beneficia de 60 de locuri noi de parcare. Parcarea va fi prevăzută cu un sistem de supraveghere video, iar accesul va fi controlat cu bariere electrice.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*