Baronul și președintele

Cei mai cunoscuți sibieni ai momentului se întâlnesc în Piața Mare.

Președintele Klaus Iohannis va participa,astăzi, la dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal, de la nașterea căruia sărbătorim, anul acesta, exact trei secole. Ceremonia va avea loc începând cu ora 12.

Statuia baronului Brukenthal, reprezentat cu însemnele Ordinului Sf. Ștefan, a fost realizată de sculptorul Deak Arpad din Oradea. Ea este turnată în bronz și măsoară aproximativ 3 metri înălțime. Proiectul nu a fost întâmpinat cu entuziasm unanim, pe fondul discuțiilor lansate în spațiul public privind rolul fostului guvernator al Transilvaniei în reprimarea răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, dar și al celor potrivit cărora Brukenthal ar fi solicitat în propriul testament ca, dacă posteritatea va găsi de cuviință să îl onoreze cu un monument, acesta să nu fie o reprezentare a sa.

„Este o imensă responsabilitate“

„Sibiul a fost și este un oraș foarte important pentru mine. Atmosfera specifică de așezare medievală cu clădiri splendide și muzee de o rară bogăție fac din Sibiu un centru cultural de neocolit. Când am aflat de concursul lansat de Muzeul Brukenthal, m-am implicat cu cea mai mare plăcere. Deși timpul alocat realizării machetelor a fost destul de scurt, am încercat să includ în lucrare experiențele mele pozitive legate de Sibiu. A realiza statuia baronului Brukenthal în fața muzeului este o imensă responsabilitate“, a mărturisit artistul.

Costurile proiectului, dus la îndeplinire cu susținerea unor sponsori, se ridică la aproximativ 100.000 euro. Statuia a fost amplasată între Palatul Brukenthal și sediul Primăriei, cu fața spre Piața Mare, simetrică față de statuia lui Gheorghe Lazăr.

Omul din spatele titlului

Tot mâine, 11 septembrie, în Piața Mare va fi vernisată expoziţia „Samuel von Brukenthal – omul din spatele titlului“. Cele 12 panouri documentare ale expoziției cuprind informații referitoare la etape din viața baronului Samuel von Brukenthal, aspecte ce au mai puțin de a face cu funcțiile oficiale ocupate, încercând mai degrabă să prezinte omul din spatele titlului nobiliar: începuturile în satul Nochrich, educația, căsătoria cu Sophia Katharina von Klocknern, nașterea și moartea Elisabethei – unicul său copil, cariera la curtea imperială din Viena, activitatea sa de colecționar, administrator și pasiunea sa pentru natură. Este conturată, de asemenea, influența sa societală prin stabilirea unor tipare de identitate publică și culturală, definite de-a lungul secolelor până în prezent. În susținerea demersului biografic sunt folosite imagini ale documentelor de arhivă și ale pieselor din colecțiile Muzeului Național Brukenthal. Expoziția va rămâne în Piața Mare până pe 15 decembrie. (M.C.)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*