Bătaie la „pregătitoare”

 

Şcolile din judeţul Sibiu au fost ierarhizate într-un clasament întocmit de Ministerul Educaţiei în funcţie de cererile părinţilor. La şcolile fruntaşe, locurile pentru clasa pregătitoare au fost deja ocupate în totalitate, încă din prima etapă de înscrieri.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu, în prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare au fost declaraţi admişi 3.666 de copii. La patru unităţi de învăţământ au fost ocupate toate locurile disponibile, respectiv la Şcoala gimnazială „I.L. Caragiale“, Şcoala gimnazială „N. Iorga“ şi şcolile nr. 18 şi nr. 4. „În top se regăsesc cam aceleaşi şcoli care au fost la mare căutare şi în anii trecuţi, în special şcoli cu rezultate foarte bune la evaluările naţionale“, a comentat Livia Creţulescu, purtătoarea de cuvânt a IŞJ Sibiu.

 

Proiecte internaţionale

Clasamentul celor mai bune şcoli din judeţ a fost realizat după încheierea primei etape de înscrieri în învăţământul primar. Pe prima poziţie se situează Şcoala gimnazială nr. 25 din Sibiu, unde, ca în fiecare an, cererile au fost foarte multe. „Pentru mine este o noutate acest top, însă probabil se datorează faptului că suntem o şcoală bună, avem cadre profesioniste şi copii foarte buni. Ne preocupăm constant de dezvoltarea lor, drept dovadă avem două proiecte Comenius în derulare, unul bilateral, alături de Germania, şi altul multilateral, împreună cu alte opt ţări. Chiar în această săptămână am încheiat vizita unui grup de zece elevi din Germania care au stat timp de zece zile la noi, iar săptamâna viitoare vom merge noi, în cadrul proiectului, într-un schimb de experienţă în Estonia“, arată Ileana Sava, directorul adjunct al şcolii clasate pe primul loc în top.

112 copii pe 75 de locuri

Pe locul doi se află Şcoala gimnazială nr. 4, care şi-a ocupat toate locurile disponibile în clasa pregătitoare, încă din prima etapă. „Anul acesta am avut 112 cereri pentru 75 de locuri disponibile, atât la secţiile română, cât şi germană“, susţine Gabriela Maniu, directoarea şcolii.

Buni la olimpiade

O altă prezenţă onorabilă în topul întocmit de Ministerul Educaţiei este Şcoala gimnazială nr. 18, acolo unde elevii s-au remarcat mereu, îndeosebi la olimpiadele de matematică şi la competiţiile sportive. „Cereri au fost multe şi în acest an, în special la secţia germană. Avem un colectiv de cadre didactice foarte bine pregătite, dar probabil că a contat şi faptul că unitatea se află în prezent în renovare şi în curând vom avea o şcoală modernă. De asemenea, avem copii cu rezultate foarte bune la olimpiadele naţionale de matematică, dar şi la competiţiile sportive. Cei mici au avut şi ei rezultate bune la matematică şi română“, precizează directorul adjunct Dorina Popa.

Calendarul înscrierii

Cea de-a doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare a început marţi, cererile tip putând fi depuse până în data de 17 mai. În perioada 20-23 mai va avea loc procesarea solicitărilor depuse de părinţi, iar în 24 mai vor fi afişate rezultatele la fiecare unitate de învăţământ. Între 27 şi 31 mai vor fi centralizate şi soluţionate situaţiile copiilor care nu au fost încă înscrişi. Pentru cea de-a doua etapă au mai rămas 1.260 de locuri libere, dintre care zece la limba maghiară şi 26 la limba germană, dintre acestea doar două fiind vacante în reşedinţa de judeţ, la Colegiul Naţional „O. Goga“.

Gabriela MANIU | director Şcoala gimnazială nr. 4

„Fiecare părinte luptă să-şi aducă copilul la un învăţător cu reputaţie şi la o şcoală bună. Pe noi ne recomandă competenţa cadrelor didactice, faptul că avem o şcoală îngrijită şi investim mereu în materiale didactice, dar şi faptul că, la finalul clasei a VIII-a, toţi copiii noştri reuşesc la licee bune.”

Top 10 şcoli sibiene

l Şcoala gimnazială nr. 25 Sibiu

l Şcoala gimnazială nr. 4 Sibiu

l Şcoala gimnazială „Nicolae Iorga“ Sibiu

l Şcoala gimnazială „Hermann Oberth“ Mediaş

l Şcoala gimnazială „I.L. Caragiale“ Sibiu

l Şcoala gimnazială „Regele Ferdinand“ Sibiu

l Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ Sibiu

l Şcoala gimnazială nr. 18 Sibiu

l Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu“ Mediaş

l Colegiul Naţional Pedagogic „A. Şaguna“ Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*