Bebe. Tâlhar de meserie

Procurorii susțin că Burcea este autorul tâlhăriei din Argeș  „Bebe din Cisnădie“ sfidează anchetatorii

burcea

Burcea susține că nu își amintește nimic, deși camerele l-au surprins dând târcoale păgubiților

Vasile Burcea, zis și „Bebe din Cisnădie“, s-a născut în Brezoi, județul Vâlcea, și este unul dintre cei mai violenți tâlhari din România. El are un cazier încărcat cu furturi și tâlhării încă de pe când era minor. A fost arestat, zilele trecute, după ce a fost identificat în Cisnădie, unde locuiește împreună cu concubina sa.

Pe 16 mai, el a intrat în casa Cameliei şi a lui Ovidiu Cristescu. Pe femeie a găsit-o în curte şi a lovit-o în cap cu o bâtă. Camelia Cristescu a stat la reanimare, în comă mai multe zile și abia acum începe să îşi revină. Pe soţul ei l-a atacat în casă, chiar în faţa copiilor. Din vila milionarilor din Argeş, a reuşit să plece cu 5.000 de euro şi 7.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, tot Burcea este suspectat a fi autorul unei alte tâlhării. Acesta ar fi atacat un patron de la o firmă de pompe funebre din Mangalia. L-a tăiat cu sabia şi a fost surprins de camerele de supraveghere. Acum, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor calificat, tâlhărie calificată şi tentativă la tâlhărie calificată.

A lăsat-o în comă

Recent, Burcea a fost eliberat din închisoare, unde a ispășit altă pedeapsă. Tot pentru tâlhărie. Faptele sale sunt aproape identice. Polițiștii spun că doar un infractor prost folosește de fiecare dată același mod de operare. Bebe Burcea a fost prins de fiecare dată. Ultima sa faptă, care l-a trimis pentru zece ani după gratii, a avut loc în comuna Sadu. La data de 13 iunie 2007, Burcea avea 25 de ani și era eliberat condiționat de la Aiud, unde fusese închis 8 ani, pentru tâlhărie. Avea doar trei luni de când respira aerul libertății. La ora prânzului, Burcea a mers în Sadu, a pătruns la întâmplare în curtea unei bătrâne de 67 de ani și a lovit-o până când biata femeie a rămas la pământ, în comă de gradul I.

Bătută cu bestialitate

Pentru a-și doborî victima, tâlharul a folosit chiar bastonul cu care bătrâna se sprijinea. Aceasta șchiopăta și era senilă. Odată ce stăpâna casei zăcea inconștientă în curte, Burcea a scotocit prin casă și i-a furat bijuteriile de aur, ce cântăreau 21 de grame, dar și pensia de 400 de lei. Mulțumit, infractorul a plecat la ștrandul din orașul vecin, pentru a savura reușita. A fost prins după două săptămâni și, la fel ca și acum, nu a recunoscut nimic. Nu putea explica, totuși, de unde are banii în buzunar și de ce sunt amprentele lui peste tot în casa victimei.

„Abia mai respira“

Procesul a ajuns pe mâna unei judecătoare foarte meticuloase – Anda Santai. Aceasta a fost nevoită să meargă acasă la victimă, pentru a o audia. Bătrâna din Sadu nu se mai putea deplasa. „Avea vocea stinsă, abia mai respira, în așa hal era de bătută biata femeie”, își amintește avocatul Laura Rădoaie. Santai a eliminat toate probele neconcludente și a menționat clar în sentință cât de periculor este Burcea: „ lăsarea în libertate a inculpatului prezintă pericol pentru ordinea publică, creând în rândul membrilor societății un sentiment de temă, de neliniște că acesta ar mai putea comite alte infracțiuni de acest gen“. Burcea s-a ales cu 10 ani de închisoare, din care a executat doar 7. A fost, din nou, eliberat pentru bună purtare.

Burcea, la închisoare. Victima, la cimitir

La scurt timp, bătrâna a murit. Tot satul vorbește că i s-a tras de la bătaia aplicată de Burcea. Chiar și judecătorul a amintit, în sentință, că victima a rămas imobilizată la pat după externare. Mai mult, rănile provocate au făcut ca bătrâna să devină agresivă și confuză, fiind nevoie de o internare la Psihiatrie. Între timp, Burcea se simțea în largul său la „răcoare“. Nimeni nu a încercat să facă o legătură între atac și moartea femeii.
La „facultate“, fără gimnaziu

Fără a pune la socoteală faptele comise când era minor, în ultimii 13 ani, Burcea a fost condamnat la 22 de ani de închisoare. Amintim doar că, în 2002, a primit 5 ani. În același an, alți 6 ani și 8 luni. Nu același lucru se poate spune și despre anii săi de studii; Bebe nu a reușit să promoveze mai mult de patru clase.

Ovidiu SCUTELNICU
ovidiu@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*