Biblioteca Județeană ASTRA sărbătorește Zilele Europene ale Patrimoniului

Ediția din acest an a Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) se desfășoară sub tema „Biblioteca, arhiva – trezorieri de patrimoniu cultural” și va oferi participanţilor diverse ocazii de a (re)descoperi monumente istorice și de a lua parte la o serie de evenimente care celebrează existența unor importante resurse care au marcat dezvoltarea culturii și identității naționale. Evenimentele culturale organizate, la nivel național, cu acest prilej, se adresează publicului larg și se înscriu cu precădere în sfera arhitecturii, literaturii, educației, artei, meșteșugurilor și tradițiilor.

Bucuroși de oaspeți

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu celebrează Zilele Europene ale Patrimoniului prin organizarea a două evenimente care vor aduce publicul mai aproape de patrimoniul cultural autohton și european. La 150 de ani de la emiterea actului de funcţionare al celei dintâi biblioteci publice româneşti din Ardeal (primul regulament al Astrei apărând în anul 1869), sediul istoric al bibliotecii – Palatul Asociațiunii -, situat pe Str. George Barițiu, nr. 5,  își va deschide porțile pentru toți cei care doresc să cerceteze colecțiile din patrimoniul propriu. Sâmbătă, 14 septembrie, între orele 10.00 și 17.00, oaspeții care vor trece pragul bibliotecii vor fi îndrumați în Compartimentul Colecțiilor Speciale, în Muzeul Asociațiunii sau în sala festivă (prima sală de spectacol destinată reprezentațiilor teatrale în limba română din Transilvania), spații care găzduiesc remarcabile obiecte și documente, toate cu valoare de patrimoniu.

SILVIU BORŞ | manager BJ ASTRA: „Tema propusă pentru acest an de Zilele Europene ale Patrimoniului ne oferă un bun prilej de a invita oamenii să viziteze nu doar monumente istorice, dar și să consulte colecțiile de documente rare, speciale, cu valoare inestimabilă, care se află în aceste trezorerii ale culturii și istoriei. În custodia Compartimentului Colecții Speciale, situat la parterul sediului istoric al bibliotecii, se află peste 60 de mii de unități de bibliotecă, între care: manuscrise, iconografie, cartografie, ex-libris-uri, carte românească și străină veche. În Muzeul Asociațiunii, situat la al doilea nivel al Palatului ASTRA, sunt expuse materiale documentare și obiecte care au aparținut Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. Cele trei săli ale muzeului oferă privitorului ocazia de a regăsi documente din patrimoniul vechii Asociațiuni: adeziuni ale unor comunități sibiene la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918; fotografii cu soldați români pe front în Primul Război Mondial; corespondență legată de editarea primei ediții a Enciclopediei Române; obiecte etnografice și arheologice; producția editorială a Asociațiunii.”

Lansare la Bazna

Un al doilea eveniment pe care îl propune Biblioteca Județeană ASTRA și care se circumscrie, totodată, celebrării Anului Cărții la nivel național, este deschiderea unei biblioteci publice în Bazna, un proiect realizat în colaborare cu Primăria comunei Bazna și Școala Gimnazială Bazna. Cei interesați să ia parte la inaugurarea bibliotecii și la desfășurarea simpozionului „Rolul bibliotecii publice în viața comunităților rurale” sunt așteptați sâmbătă, 14 septembrie, orele 13.00 – 15.00, în incinta Centrului de Informare Turistică din Bazna, situat pe sr. Avram Iancu (lângă căminul cultural). În cadrul evenimentului vor vorbi Silviu Borș, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Alexiu Tatu, șeful Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale și Lucian Gligor Scumpu, primarul comunei Bazna.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*