Biserica Cetate din Cisnădie, ce deţine printre primele turnuri cu ceas din România, în reabilitare cu fonduri europene (P)

Comunicat de presă

Proiectul „Lucrărilor de reparaţii, conservare şi introducere în circuit turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie“ este al doilea Contract de finanţare semnat în țară şi în judeţul Sibiu prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul proiectul are o valoare totală de 7,12 milioane lei, din care 6,94 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată, iar 179.000 lei reprezintă cofinanţarea asigurată de către Parohia Evanghelică Cisnădie. Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural a Programului Operațional Regional este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Lucrărilor de reparaţii, conservare şi introducere în circuit turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie“ a avut loc, la Alba Iulia, în data de 21 aprilie 2017, în prezența doamnei Maria Ivan, director Directia Coordonare ADR Centru și a domnului preot Kézdi László-Zoran, în calitate de reprezentant al beneficiarului.

Obiectivul de patrimoniu national este cu totul deosebit, datorită unor caracteristici care îi dau unicitate. Turnul cu Ceas, aproape la fel de celebru ca cel din Sighişoara, este printre primele turnuri cu ceas din Transilvania (şi din România), ridicat la 1425. Al doilea element este instalarea primului paratrăznet de la sud-est de Viena, în 1795, deoarece biserica, fiind amplasată la înălţime, a ars de nenumărate ori datorită fulgerelor şi banii de renovare nu mai ajungeau. Pornind de la superstiţia că unde fulgerul a lovit o dată nu va mai lovi încă o dată, o legendă locală spune că actualul paratrăznet a fost realizat dupa forma ultimului fulger, iar de atunci biserica nici nu a mai ars.

La semnarea contractului de finanțare, doamna Maria Ivan, director Directia Coordonare ADR Centru a declarat: „Ca si element de noutate impus de Comisia Europeana pe această prioritate de finanţare a POR 2014-2020, este faptul că, la final, toate aceste biserici, cetăţi, muzee, vor fi disponibile şi vizitării online. Prin activitatea de digitizare impusă de ghidul solicitantului, obiectivul reabilitat al fiecărui proiect va trebui să fie scanat şi reprodus într-o proiecţie 3D în mediul online, fiind apoi accesibil pentru vizitare oricărui cetăţean. Va avea astfel loc o conservare într-un mediu virtual a identităţii noastre istorice şi culturale pe termen nelimitat. Creşterea numărului de turişti şi a veniturilor în zonă sunt o parte din beneficiile directe ce se vor obţine prin implementarea acestui proiect”.

Prin acest proiect, care se estimează a se finaliza în octombrie 2019, fondurile alocate se vor investi  în restaurarea faţadelor, a pardoselii, tâmplăriei, finisajelor la pereţi şi bolţi, instalaţii electrice şi de încălzire, dar şi a trotuarelor, canalizării şi alimentării cu apă, instalării unui sistem audio de ghidaj, crearea unui infopoint accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi în activităţi de digitizare şi de promovare.

Prin această reabilitare cu fonduri europene, din perioada 2017-2019, se va realiza cea mai amplă lucrare la Biserica Evanghelică din Cisnădie, după mai mult de 250 de ani de la precedentele extinderi şi fortificări.


Iniţiativă locală. Dezvoltare Regională

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020

Parohia Evanghelică CA Cisnădie oraş Cisnădie, Piaţa Cetăţii  nr. 1-3, cod. postal 555300

Mob. 0744540728; email:LZKezdi@gmail.com

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*